USR cere demisiile ministrului de Interne, şefului Jandarmeriei şi prefectului Capitalei: O zi neagră pentru democraţia din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Eduard Enea
Foto Eduard Enea

Preşedintele USR Dan Barna a cerut sâmbătă demisiile ministrului de Interne, şefului Jandarmeriei Române şi prefectului Capitalei, dar şi sesiune extraordinară a Parlamentului, pentru constituirea unei comisii de anchetă în urma violenţelor de la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei.

El a spus că vineri a fost o zi neagră pentru democraţia din România şi "este păcat că purtătorii de cuvânt ai Jandarmeriei au îndrăznit să mai poarte uniforma" după ceea ce au făcut jandarmii la proteste.

Dan Barna a spus într-o conferinţă de presă, că vineri a fost o zi neagră pentru democraţia din România, iar ministrului de Interne, Carmen Dan, a transformat Jandarmeria dintr-o instituţie gândită să protejeze cetăţenii într-un instrument de casă al PSD.  

“A fost o zi neagră pentru democraţia din România şi este păcat purtătorii de cuvânt au îndrăznit să mai poarte uniformă după ceea ce a făcut Jandarmeria ieri mai ales în a doua parte a zilei. Cerem demisia doamnei ministru Carmen Dan, ministrului de Interne, care a transformat instituţia Jandarmeriei dintr-o instituţie gândită să protejeze cetăţenii într-un instrument de casă al PSD. Cerem demisia şefului Jandarmeriei, domnul Sebastian Cucoş, şi a prefectului Capitalei, doamna Speranţa Clişeru, care are calitatea de a fi consilierul personal al doamnei Firea şi a domnului Pandele. Asta e ceea ce se întâmplă în România când persoane condamnate penal, infractori, ajung să conducă statul român. Am ajuns în această situaţie pentru că instituţia a fost confiscată şi este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat aseară”, a spus liderul USR.

El solicită ca o comisie de anchetă a Parlamentului să clafirice ceea ce s-a întâmplat la protestul de vineri din Piaţa Victoriei.

“Cerem explicaţii asupra mai multor aspecte cum ar fi: solicităm desecretizarea ordinelor de dispozitiv pentru că sunt câteva elemente asupra cărora purtătorii de cuvânt ai Jandarmeriei nu au răspuns astăzi. Este foarte bizar şi spun doar bizar pentru că în egală măsură solicităm o comisie de anchetă a Parlamentului şi o sesiune extraordinară pentru a clarifica exact cum s-a putut întâmpla fenomenul, repet, bizar, conform căruia jandarmii au fost foarte eficienţi până înspre 1 noaptea în a fugări protestatari paşnici pe străzile laterale şi avem o mulţime de colegi care au fost agresaţi şi loviţi  şi au fost incapabili să extragă 20-30 de persoane. S-a spus că până la urmă s-au reţinut 33 de persoane, au fost incapabili să extragă din masa de protestatarii cele 20-30 de persoane agresive”, a afirmat Dan Barna.

Liderul USR amai  spus că este de neacceptat ca jandarmii să nu intervină în cazul celor care au provocat incendii vineri seara în centrul Bucureştiului şi să stea să privească pasiv.

“După ce piaţa a fost evacuată, minute în şir au stat să privească şi să privim toţi cum au fost incendiate acei arbori tuia şi acele terase din zona Lascăr Catargiu fără să intervină. Au fost minute în şir în care 20 de derbedei organizau foc în centrul Capitalei şi ei nu au intervenit. Piaţa era evacuată, jandarmii nu mai aveau alt obiectiv decât să fugă după protestatari pe străzile laterale într-un dispozitiv defensiv, am aflat astăzi că aşa ar fi fost. Este de neacceptat”, a precizat liderul USR.

Dan Barna mai spune că agresorii jandarmilor trebuie să plătească conform legii, întrebându-se cum a fost posibil ca ei să fie abandonaţi de colegii lor în acele momente.

“Suntem solidari cu doamna jandarm care a suferit o agresiune, care nu are nicio scuză. Acei huligani şi derbedei trebuie să fie identificaţi şi să suporte consecinţele legii, nu este niciun dubiu din această perspectivă. Este foarte grav şi explicaţiile au fost de-a dreptul jenante. Este grav când un dispozitiv de jandarmi şi-a lăsat doi colegi în urmă, pentru că asta s-a întâmplat nici măcar nu au băgat de seamă că s-a întâmplat lucrul acesta pentru că aţi văzut cu toţii imaginile au fost zeci de secunde în care a a avut loc agresiunea asupra celor doi jandarmi şi nu a intervenit nimeni din echipa de jandarmi. Asta pentru orice limbă a planetei înseamnă a lăsa nişte oameni în urmă, a nu te întoarce după ei şi am văzut cu toţii că jandarmii au fost duşi spre dispozitivul lor de către protestatari care i-au protejat şi jandarmii erau surprinşi de ce vin oamenii spre ei. Habar nu aveau că şi-au pierdut doi colegi. Şi numai din acest simplu motiv şeful Jandarmeriei Române ar trebuie să-şi prezinte demisia, este inacceptabil să pierzi oameni într-o operaţiune.”, a explicat Barna.

Incidente extrem de violente au avut loc vineri seară la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni. 

Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului - unele persoane au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic, iar scutierii au ripostat cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă.

După miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi jandarmi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii. Armele celor doi jandarmi care au fost bătuţi au fost sustrase.

Reprezentanţii Jandarmeriei au susţinut sâmbătă că intervenţia de la mitingul de vineri seară a fost pe deplin justificată şi că dispozitivele au fost dimensionate în raport cu violenţele, fiind "eminamente defensive", iar acţiunile au fost reactive. Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, la ora 23.11 prefectul Capitalei a emis ordin ca Jandarmeria să acţioneze în forţă, iar din acel moment s-au luat măsuri astfel încât zona să fie evacuată.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, a spus că toată acţiunea jandarmilor a fost supraveghetă vineri seară de un procuror militar, care se va putea pronunţa cu privire la legalitatea intervenţiei.

De asemenea, Jandarmeria spune că şi la protestele anunţate pentru sâmbătă seară pot apărea persoane agresive care să încerce deturnarea manifestaţiei. "Protestatarii paşnici să se delimiteze de cei violenţi, să facă un pas în spate pentru că şi aseară au fost folosiţi ca scut de protecţie de huliganii din spatele lor", a spus purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache. El a ţinut să le mulţumească "celor care au fost receptivi la mesajelejandarmilor, la avertizările făcute, că au înţeles rolul jandarmilor în stradă".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite