USR cere 10 ani de închisoare pentru promovarea ideilor şi simbolurilor comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
secera si ciocanul pcr

28 de parlamentari USR au depus joi, la Senat, un proiect de act normativ prin care propune o pedeapsă cuprinsă între 3 şi 10 ani de închisoare pentru promovarea ideilor şi doctrinelor comuniste.

„Pentru prevenirea instaurării regimului dictatorial comunist şi combaterea incitării la ură, la discriminare şi violenţă pe motiv de diferenţă de clasă socială prezenta lege reglementează interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter comunist”, se arată în Propunerea legislativă privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter comunist.

Iniţiativa prevede următoarele sancţiuni:

„Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la zece ani şi interzicerea unor drepturi iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter comunist, aderarea la un astfel de grup sau sprijinirea, sub orice formă a vreunei asocieri de acest fel. 

Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevăzute la alin 1, dacă denunţă autorităţilor organizaţia, înainte ca aceasta să fi fost descoperită şi să se fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului. 

Dacă persoana care a săvârşit una dintre faptele prevăzute înlesneşte, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului şi tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracţional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate”, potrivit actului normativ.

De asemenea, confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea de simboluri comuniste se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la trei ani şi interzicerea unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea în public a simbolurilor comuniste.

Şi distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului, în orice mod, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale comuniste constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la cinci ani.

Potrivit proiectului legislativ, nu constituie infracţiune fapta prevăzută dacă este săvârşită în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei sau în scopul dezbaterii unei chestiuni în interes public.

USR propune pedeapsa cu şase luni până la trei ani de închisoare sau sancţionarea cu o amendă pentru negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a crimelor comunismului ori a efectelor acestuia.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, toate organizaţiile cu caracter comunist, se vor desfiinţa de drept.

În expunerea de motive, cei 28 de politicieni USR precizează că „înre anii 1945 şi 1989, România a suferit prejudicii inestimabile de pe urma regimului totalitar comunist, caracterizat prin încălcarea unor principii şi drepturi fundamentale ale cetăţenilor”.

„Acest regim criminal a preluat controlul total asupra vieţii economice, sociale, politice şi culturale a ţării, fiind incompatibile cu principiile democratice ale statului de drept”, se arată în documentul citat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite