USL netezeşte drumul pentru noua Constituţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum de la 50% la 30%.

De asemenea, referendumul este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din alegătorii înscrişi pe listele electorale. Proiectul, iniţiat de un grup de parlamentari USL, a fost aprobat cu 221 de voturi „pentru“, 73 de voturi „împotrivă“ şi două abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional cu acest proiect. PDL, UDMR şi PPDD au votat împotrivă şi vor contesta legea la Curtea Constituţională.

Deputatul PSD Florin Iordache a explicat  în cadrul dezbaterilor, ca iniţiator al legii, că proiectul vine să introducă aceleaşi condiţii de organizare şi validare pentru toate tipurile de referendum.

Parlamentarii PNL, PSD şi cei ai PC au votat pentru reducerea pragului de prezenţă la toate tipurile de referendum la 30%, invocând faptul că acest lucru este necesar în primul rând pentru validarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei. 

STRATEGIA USL

Experienţa din trecut dovedeşte că atingerea cvorumului de 50% este dificilă – chiar şi la modificarea Constituţiei din 2003 au fost necesare două zile de referendum, în condiţiile în care niciun partid important nu se opunea schimbării.

De altfel, USL a dat votul final în Camera Deputaţilor la Legea referendumului în aceeaşi zi cu demararea lucrărilor Comisiei Constituţionale. Dezbaterea pe noua Constituţie a demarat în condiţiile în care liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au convenit asupra draftului noii Legi fundamentale. PSD şi PNL au, împreună, cele două treimi din voturi necesare pentru a aproba noua Constituţie în Parlament, înainte de 

a o supune referendumului popular. Noile reguli se aplică şi în cazul referendumului pentru demiterea preşedintelui. 

Premierul Victor Ponta a afirmat, de mai multe ori, că majoritatea parlamentară nu are în vedere iniţierea unui nou demers în acest sens.

OPOZIŢIA SE ADRESEAZĂ CCR

Deputaţii PDL, UDMR şi PP-DD au anunţat că vor ataca legea la Curtea Constituţională. Ei au invocat graba legiferării şi faptul că o astfel de modificare de lege creează situaţii în care primarii sau preşedinţii de consilii judeţene ar putea fi demişi cu doar 25% din numărul de voturi exprimate în urma unor referendumuri locale.

„Orice primar din România va putea fi schimbat cu 25%, credeţi că nu se vor aduna 25% pentru a schimba un primar, gândiţi-vă şi la preşedinţii de CJ. V-aţi grăbit, aţi încercat să denaturaţi o idee care trebuie să decidă într-o democraţie”, a comentat Mircea Toader, liderul grupului parlamentar al PDL.

El consideră că noul proiect dovedeşte „frica USL“  că nu va reuşi să adopte prin referendum revizuirea Constituţiei. „Un proiect de revizuire care încalcă iarăşi un principiu democratic, când aceeaşi revizuire a Constituţiei din 2003 a fost validată cu peste 50% din populaţia cu drept de vot“, a concluzionat Toader.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite