USL s-a rupt în Parlament: PNL a votat împotriva PSD la Senat. La Cameră, USL le-a majorat leafa primarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plenul Senatului Foto: Adevarul
Plenul Senatului Foto: Adevarul

Majoritatea USL nu a mai funcţionat astăzi în plenul Senatului. O serie de acte normative care au fost avizate favorabil de comisii, între care proiecte de lege privind insolvenţa, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau finanţarea partidelor politice, nu au putut fi adoptate pentru că liberalii s-au opus. La Camera Deputaţilor, PSD şi PNL au votat împreună pentru majorarea salariilor edililor locali.

Senatorii PSD şi PNL au avut un vot diferit în plenul Senatului, la momentul votului final pe proiectele de lege şi iniţiativele legislative.

Astfel, proiectul care modifica legea finanţării partidelor politice şi ar fi permis efectuarea de împrumuturi de către formaţiunile politice a fost respins, după ce a întrunit doar 74 de voturi "pentru", iar 58 de senatori au fost împotrivă şi doi s-au abţinut. Pentru a trece, proiectul ar fi avut nevoie de 86 de voturi.

Un alt proiect de lege, cu caracter organic, pentru modificarea legii administraţiei publice locale şi care reglementa participarea preşedinţilor de consilii judeţene în asociaţii de dezvoltare intracomunitară, a fost respins, de asemenea, cu opoziţia liberalilor.

Totodată, ordonanţa de urgenţă 114/2013 privind modificarea titularilor dreptului de administrare a unor imobile aflate în domeniul public şi privat al statului nu a putut fi adoptată, din cauza voturilor insuficiente. Proiectul de adoptare a ordonanţei de urgenţă primise raport favorabil din partea Comisiei de apărare.

Disensiuni şi la Cameră

La Cameră, majoritatea USL a funcţionat şi astăzi cu un scop nobil: majorarea salariilor pentru primari.Deputaţii au votat un amendament  la ordonanţa 103/2013, la propunerea vicepremierului Liviu Dragnea, care prevede că leafa primarilor va fi majorată d ela 1 iulie 2014. După spusele lui  George Scutaru, liderul deputaţilor PNL, este pentru ultima oară când liberalii au votat alături de PSD. "Acest vot este ultimul moment în care PSD şi PNL sunt de aceeaşi parte a baricadei. Am fost parteneri oneşti ai Guvernului USL în Parlament şi Guvern şi regretăm faptul că aţi refuzat nominalizarea unui om precum Klaus Iohannis", a spus George Scutaru de la tribună.

El a fost întrerupt însă de preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, care a menţionat că declaraţiile politice se fac la ora 8.30. 

Scutaru a mai spus că PNL va face cu adevărat opoziţie. "Domnule preşedinte, vreau să vă asigur că, aşa cum am fost un partener loial în guvernare, PNL va fi şi un partid de opoziţie cu adevărat şi, domnule preşedinte, de săptămâna viitoare veţi vedea că PNL va face cu adevărat opoziţie", a afirmat George Scutaru.

"Nu este bine să respectăm regulamentele doar când suntem la Putere, apoi, când trecem în opoziţie să nu le mai respectăm. Aşa a spus domnul Scutaru că PNL nu va mai susţine guvernul. Poate a fost doar o declaraţie emoţională. M-a surprins declaraţia domnului Scutaru, poate îşi revine“, a spus Zgonea, după şedinţă.

Ruperea USL a fost imediat salutată pe facebook de George Comşa, deputat PPDD. „George Scutaru anunta trecerea PNL in opozitie..bye-bye USL!“, a notat acesta.

Răspunsul USD

Parlamentarii USD discută la această oră în Biroul Permanent al Camerei calendarul pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru verificarea activităţii ASF, instituţie condusă de Dan Radu Ruşanu, fost parlamentar PNL şi apropiat al lui Crin Antonescu. Şedinţa este condusă chiar de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite