USL pregăteşte o Constituţie plină de defecte

USL pregăteşte o Constituţie plină de defecte

Constituţia României va fi modificată Foto: Adevărul

Consiliul Legislativ a avizat favorabil, în vară, proiectul de revizuire a Constituţiei, adoptat de comisia condusă de Crin Antonescu, dar  a criticat aspru exact pasajele scandaloase şi ilogice adoptate de parlamentari. Între timp, acele articole nu au mai fost modificate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Consiliul Legislativ, organism al Parlamentului cu rol consultativ, subliniază că textul Constituţiei nu trebuie încărcat cu detalii inutile, aşa cum a fost adoptat, cu o largă majoritate, de Comisia de revizuire.  „Constituţia reglementează principiile şi liniile directoare, care sunt formulate într-un limbaj concis, sobru, accesibil şi previzibil, fără detalierea unor aspecte care să încarce inutil normele constituţionale“, a motivat Consiliul.
Puterea preşedintelui, redusă abuziv

Consiliul Legislativ a observat că preşedintele României nu mai e parte a puterii executive şi subliniază că şeful statului nu poate pierde acest statut.„Semnalăm că în enumerarea autorităţilor care reprezintă puterea executivă nu se regăseşte şi şeful statului“, se arată în avizul CL. De altfel, şi Comisia de la Veneţia a criticat modificarea acestui articol. Parlamentarii din Comisia de revizuire l-au scos pe  preşedinte din puterea executivă, pe motiv că i-au conferit şi oficial statutul de “şef al statului”.

Limitarea drepturilor, amendată

Senatorii şi deputaţii din Comisia condusă de Crin Antonescu au adoptat şi un articol care prevedea că la alegerile parlamentare şi prezidenţiale nu pot participa persoane care nu au locuit în ţară cu jumătate de an înaintea scrutinului.

Logica acestei prevederi a fost explicată de vicepreşedintele Comisiei de revizuire, Florin Iordache: „Dacă cineva vrea să fie preşedintele României, trebuie să fie la curent cu ce se întâmplă în ţară. Chiar dacă trăieşte în străinătate, să vină în ţară, să stea şase luni, iar apoi să candideze“.

Însă CL a cerut modificarea acestui articol, pe motiv că limitează drepturile cetăţeneşti: „Este de reanalizat prevederea propusă la articolul 37, alin. 3, conform căreia pot participa la alegerile pentru Cameră, Senat şi Preşedinţie numai candidaţii care au domiciliul în România cu cel puţin 6 luni înainte de data alegerilor“

Problema referendumului

Consiliul Legislativ critică prevederea conform căreia referendumurile de interes naţional iniţiate de cetăţeni sau de preşedintele ţării trebuie aprobate în prealabil de către Parlament, ca fiind un semn al încălcării suveranităţii poporului de a se exprima prin referendum. De asemenea, este criticat şi faptul că cetăţenii pierd dreptul de a iniţia referendumuri de modificare a Constituţiei.

Criticile Comisiei de la Veneţia

Delegaţii Comisiei de la Veneţia au taxat şi ei noua Constituţie, în special articolele prin care Parlamentul a căpătat puteri nemăsurate. Mai exact, Comisia de le Veneţia a cerut reformularea articolului 61 din noua Constituţie care stipulează: „Parlamentul este organul reprezentativ al poporului român, forul suprem de dezbatere şi de decizie al naţiunii şi unica autoritate legiuitoare a ţării“.

 

 


Citeşte şi:

 
La începutul anului 2013, alianţa de guvernare anunţa frenetic revizuirea Constituţiei şi ample reforme administrative. La sfârşitul anului, oficial, aceste proiecte sunt amânate. De fapt, ele sunt îngropate
 
 
Comisia de revizuire a Constituţiei s-ar putea întruni miercuri pentru a discuta amendamentele formulate în urma observaţiilor Comisiei de la Veneţia, care va primi cel târziu în februarie varianta finală a proiectului, astfel încât noua Lege fundamentală să fie adoptată de Parlament toamna viitoare
 
 
Preşedintele Traian Băsescu se gândeşte să profite de slăbiciunile din actuala Constituţie şi să conteste pentru a doua oară legea referendumului la Curtea Constituţională, deşi legea îi permite, teoretic, o singură sesizare
 
 
Curtea Constituţională a validat, joi,  Legea referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%. Potrivit CCR, însă, legea nu poate fi aplicată până nu se împlineşte un an de la promulgare. Prin urmare, promotorii revizuirii Constituţiei aşteaptă momentul în care preşedintele Traian Băsescu va promulga legea şi, între timp, avansează ipoteze.
 
 
Judecătorii Curţii Constituţionale(CCR), Mircea Ştefan Minea, Tudorel Toader şi Petre Lăzăroiu au ridicat vineri mai multe semne de întrebare privind proiectul pentru revizuirea Constituţiei.
 
 
Revizuirea Constituţiei şi reforma administrativ-teritorială, marile proiecte asumate de USL, nu se vor duce la bun sfârşit anul acesta
 
 
Dacă în toamnă s-ar organiza un referendum, Constituţia nu ar trece de votul popular, în condiţiile în care pragul de validare este de 50% plus unu. Doar 38,8% din români ar merge la vot
 
citeste totul despre: