USL pregăteşte o Constituţie plină de defecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Legislativ a avizat favorabil, în vară, proiectul de revizuire a Constituţiei, adoptat de comisia condusă de Crin Antonescu, dar  a criticat aspru exact pasajele scandaloase şi ilogice adoptate de parlamentari. Între timp, acele articole nu au mai fost modificate.

Consiliul Legislativ, organism al Parlamentului cu rol consultativ, subliniază că textul Constituţiei nu trebuie încărcat cu detalii inutile, aşa cum a fost adoptat, cu o largă majoritate, de Comisia de revizuire.  „Constituţia reglementează principiile şi liniile directoare, care sunt formulate într-un limbaj concis, sobru, accesibil şi previzibil, fără detalierea unor aspecte care să încarce inutil normele constituţionale“, a motivat Consiliul.
Puterea preşedintelui, redusă abuziv

Consiliul Legislativ a observat că preşedintele României nu mai e parte a puterii executive şi subliniază că şeful statului nu poate pierde acest statut.„Semnalăm că în enumerarea autorităţilor care reprezintă puterea executivă nu se regăseşte şi şeful statului“, se arată în avizul CL. De altfel, şi Comisia de la Veneţia a criticat modificarea acestui articol. Parlamentarii din Comisia de revizuire l-au scos pe  preşedinte din puterea executivă, pe motiv că i-au conferit şi oficial statutul de “şef al statului”.

Limitarea drepturilor, amendată

Senatorii şi deputaţii din Comisia condusă de Crin Antonescu au adoptat şi un articol care prevedea că la alegerile parlamentare şi prezidenţiale nu pot participa persoane care nu au locuit în ţară cu jumătate de an înaintea scrutinului.

Logica acestei prevederi a fost explicată de vicepreşedintele Comisiei de revizuire, Florin Iordache: „Dacă cineva vrea să fie preşedintele României, trebuie să fie la curent cu ce se întâmplă în ţară. Chiar dacă trăieşte în străinătate, să vină în ţară, să stea şase luni, iar apoi să candideze“.

Însă CL a cerut modificarea acestui articol, pe motiv că limitează drepturile cetăţeneşti: „Este de reanalizat prevederea propusă la articolul 37, alin. 3, conform căreia pot participa la alegerile pentru Cameră, Senat şi Preşedinţie numai candidaţii care au domiciliul în România cu cel puţin 6 luni înainte de data alegerilor“

Problema referendumului

Consiliul Legislativ critică prevederea conform căreia referendumurile de interes naţional iniţiate de cetăţeni sau de preşedintele ţării trebuie aprobate în prealabil de către Parlament, ca fiind un semn al încălcării suveranităţii poporului de a se exprima prin referendum. De asemenea, este criticat şi faptul că cetăţenii pierd dreptul de a iniţia referendumuri de modificare a Constituţiei.

Criticile Comisiei de la Veneţia

Delegaţii Comisiei de la Veneţia au taxat şi ei noua Constituţie, în special articolele prin care Parlamentul a căpătat puteri nemăsurate. Mai exact, Comisia de le Veneţia a cerut reformularea articolului 61 din noua Constituţie care stipulează: „Parlamentul este organul reprezentativ al poporului român, forul suprem de dezbatere şi de decizie al naţiunii şi unica autoritate legiuitoare a ţării“.


Citeşte şi:

USL cântă prohodul marilor proiecte

La începutul anului 2013, alianţa de guvernare anunţa frenetic revizuirea Constituţiei şi ample reforme administrative. La sfârşitul anului, oficial, aceste proiecte sunt amânate. De fapt, ele sunt îngropate

Chelaru: Comisia pentru Constituţie s-ar putea reuni miercuri. Proiectul, definitivat în februarie

Comisia de revizuire a Constituţiei s-ar putea întruni miercuri pentru a discuta amendamentele formulate în urma observaţiilor Comisiei de la Veneţia, care va primi cel târziu în februarie varianta finală a proiectului, astfel încât noua Lege fundamentală să fie adoptată de Parlament toamna viitoare

Cum poate frâna Traian Băsescu noua Constituţie

Preşedintele Traian Băsescu se gândeşte să profite de slăbiciunile din actuala Constituţie şi să conteste pentru a doua oară legea referendumului la Curtea Constituţională, deşi legea îi permite, teoretic, o singură sesizare

Referendumul pentru revizuirea Constituţiei, la mâna lui Băsescu

Curtea Constituţională a validat, joi,  Legea referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%. Potrivit CCR, însă, legea nu poate fi aplicată până nu se împlineşte un an de la promulgare. Prin urmare, promotorii revizuirii Constituţiei aşteaptă momentul în care preşedintele Traian Băsescu va promulga legea şi, între timp, avansează ipoteze.

CCR: Revizuirea Constituţiei să prevadă clar raporturile între puterile statului şi forma de guvernământ

Judecătorii Curţii Constituţionale(CCR), Mircea Ştefan Minea, Tudorel Toader şi Petre Lăzăroiu au ridicat vineri mai multe semne de întrebare privind proiectul pentru revizuirea Constituţiei.

USL îşi ucide marile proiecte: Constituţia şi regionalizarea, amânate

Revizuirea Constituţiei şi reforma administrativ-teritorială, marile proiecte asumate de USL, nu se vor duce la bun sfârşit anul acesta

SONDAJ Românii nu sunt interesaţi de noua Constituţie. Doar 38,8% din români ar merge la vot

Dacă în toamnă s-ar organiza un referendum, Constituţia nu ar trece de votul popular, în condiţiile în care pragul de validare este de 50% plus unu. Doar 38,8% din români ar merge la vot

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite