USL moare judeţ cu judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD trebuie să dea jos bannerele cu „USL trăieşte“ FOTO Mediafax
PSD trebuie să dea jos bannerele cu „USL trăieşte“ FOTO Mediafax

PNL înregistrează victorie după victorie în războiul cu PSD privind folosirea acronimului „USL“ în materialele de campanie ale social-democraţilor.  PSD spune că va da jos bannerele.

Încă de marţi, în judeţele în care PSD a folosit pe afişele electorale marca „USL“, organizaţiile judeţene ale PNL au contestat acest demers la Birourile Electorale Judeţene (BEJ). În prezent, există trei judeţe, Timiş, Vaslui şi Olt, în care a fost deja dată o hotărâre definitivă prin care social-democraţii sunt obligaţi să scoată afişele şi bannerele pe care se află atât acronimul USL, cât şi expresiile „USL trăieşte“  şi „Continuăm USL“.

În Timiş, de exemplu, deşi BEJ a respins contestaţia PNL, dând astfel dreptate PSD, liberalii au mers mai departe şi au depus o nouă contestaţie, de data aceasta la Biroul Electoral Central (BEC). Cu acest prilej, PNL a înregistrat şi prima victorie în faţa PSD. În schimb, în judeţele Vaslui şi Olt, situaţia a fost invers. BEJ-urile au admis contestaţia PNL, iar PSD a căutat dreptate la BEC. În şedinţa de vineri, BEC a menţinut decizia dată de BEJ-urile din Vaslui şi Olt, dând câştig de cauză liberalilor

„BEJ-urile au responsabilitatea desfăşurării campaniei în fiecare judeţ. Putem avea 42 de decizii diferite. Avem deja trei cazuri rezolvate, la Timiş, Olt şi Vaslui. BEC-ul se exprimă pe decizii ale BEJ-urilor în măsura în care acestea se pronunţă. De ce nu există o unitate a deciziilor? Pentru că sunt instanţe diferite şi fiecare apreciază în funcţie de elementele pe care le are la dispoziţie“, a explicat pentru „Adevărul“ Marian Muhuleţ, vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente şi fost preşedinte al BEC. 

Contestarea deciziei Biroului Electoral Judeţean trebuie să se facă cu cel mult 48 de ore de la pronunţare.

Decizii în pronunţare

Întrucât şedinţele organizaţiilor judeţene ale PNL au loc în zile diferite, contestaţiile liberalilor nu au fost depuse la BEJ-uri în aceeaşi zi. Ca urmare, multe plângeri se află în diferite stadii de soluţionare. Astfel, în Sibiu, Cluj, Ialomiţa şi Alba, membrii BEJ au respins contestaţia liberalilor ca fiind neîntemeiată. PNL Alba a depus deja noi contestaţii la BEC. În judeţul Iaşi, condus de „baronul“ PSD Gheorghe Nechita, BEJ a decis că acronimul „USL“, folosit de social-democraţi, induce în eroare electoratul prin prezentarea unei situaţii nereale, fapt care încalcă codul bunelor practici în materie electorală adoptat de Comisia de la Veneţia. PSD a ripostat şi a contestat nedreapta decizie la BEC. Situaţia de la Iaşi este trasă la indigo cu cea din judeţele Mehedinţi şi Gorj, unde social-democraţii lucrează cu zel la cererea de contestare.

În judeţele Bistriţa-Năsăud, Suceava şi Maramureş, contestaţiile formulate de liberali vor fi soluţionate cel târziu miercuri. Există însă şi judeţe, precum Neamţ şi Teleorman, în care social-democraţii vor pune în aplicare decizia Biroului Electoral Judeţean.

Întreaga tevatură privind depunerea contestaţiilor ar fi putut fi evitată, dacă PNL ar fi contestat direct la BEC campania PSD la nivel naţional. Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a explicat pentru „Adevărul“ că s-a mers pe varianţa contestaţiilor individuale, întrucât există şi judeţe decente în care PSD a ales să nu utilizeze o sintagmă care nu mai are substanţă. Aceste judeţe sunt: Bacău, Vrancea, Mureş, Satu Mare, Sălaj, Brăila şi Bihor. 

Ivan: Vom da jos afişele

Victoria în cascadă a PNL în teritorii i-a îngenuncheat pe social-democraţi, care susţin că vor renunţa să-şi continue campania cu afişele incriminate. „Mesajul în sine nu are legătură cu sigla USL, ci cu ceea ce au votat românii în 2012. Nu cele trei litere sunt cheia campaniei noastre. Vom lua o decizie la nivel de partid, dar dacă BEC hotărâşte că nu le folosim corect, vom da jos afişele electorale“, a declarat pentru „Adevărul“ purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan. 

USL mai trăieşte doar în Dolj

Organizaţia PNL Dolj a „furat“ startul depunerii plângerii împotriva PSD, iar în data de 30 aprilie BEJ le-a respins contestaţia. Decizia BEJ Dolj a rămas definitivă, deoarece membrii PNL Dolj nu s-au încadrat în termenul legal de 48 de ore pentru a face contestaţie. Aşa se face că judeţul Dolj este singurul în care PSD poate să mobilizeze la vot electoratul cu ajutorul acronimului „USL“, dar şi cu sintagmele „Continuăm USL“ sau „USL Trăieşte“. (Au contribuit corepondenţii Adevărul)

Citeşte şi:

Campania electorală, un plocon între „naşul“ Băsescu şi „finul“ Ponta

A doua săptămână de campanie electorală nu s-a desfăşurat cu mult diferit faţă de cea dintâi. Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au continuat atacurile reciproce, au monopolizat spaţiul mediatic şi au oferit Curţii Constituţionale mai multe teme de gândire.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite