USL, măcel pe sub masă în ziua de Dragobete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD şi PNL nu au mai aşteptat ca alianţa să se destrame oficial. Luni, de Ziua Dragostei, foştii aliaţi au început să-şi decapiteze, la foc încrucişat, oameni din eşalonul doi. Şi e doar începutul...

Liberalii şi social-democraţii nu au mai avut răbdare să rupă oficial coaliţia de guvernare şi au început să-şi dea la picioare pe sub masă. Tonul a fost dat din teritoriu, de la Piteşti, unde prefectul de Argeş a semnat, dis de dimineaţă, decretul de revocare din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean a baronului de Argeş, Constantin Nicolescu, preşedinte până luni şi al filialei judeţenme a PSD. Nicolescu a fost declarat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în conflict de interese, ceea ce duce legal la pierderea mandatului şi interdicţia de a ocupa o funcţie publică timp de trei ani. Teoretic, cel care a semnat actul de revocare, prefectul Cristian Soare, este apolitic, însă el a ajuns în fruntea Prefecturii pe filieră liberală, în primăvara anului 2012, când USL a preluat guvernarea.

PSD le-a întors „favoarea“ liberalilor în scurt timp, prin mâna premierului Victor Ponta, care a semnat dintr-un foc revocarea a trei secretari de stat liberali. Primul care a picat a fost Ovidiu Puţura, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, care a fost în cărţi chiar pentru funcţia de ministru al justiţiei, înainte ca liberalii să renunţe la post în favoarea lui Robert Cazanciuc.

Al doilea destituit a fost preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Bogdan Nica, ce ocupa o funcţie cu rang de secretar de stat. Acesta a fost înlocuit imediat cu vicepreşedintele instituţiei, Marius Dunca, membru PSD.

De revocare nu a scăpat nici celebra Ştefania Duminică, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, care a fost destituită de Ponta pentru plagiat. Pe lângă cei trei, Ponta l-a mai revocat şi pe Valentin Florin Trifan, secretargeneral adjunct în Ministerul Transporturilor, şi el numit tot pe filieră liberală.

Ponta s-a răzgândit peste noapte

Prin decizia de a „faulta“ patru liberali, premierul pare că s-a grăbit să plătească rapid o poliţă, din moment ce, duminică seară, anunţa că nu se va atinge de postul niciunui partener din PNL. „Eu nu voi da afară, nu voi revoca niciun ministru, niciun secretar de stat, niciun alt şef de agenţie, pe criteriul: domne' este de la PNL şi mă apuc să îi scot din guvern“, spunea Ponta la Antena 3.

Ieri, liberalii şi-au amintit imediat declaraţiile date de premier cu o seară înainte şi l-au taxat. „Din păcate, faptele contrazic vorbele domnului Victor Ponta. Parcă ieri acelaşi prim-ministru spunea că toţi liberalii din Guvern sunt buni şi că el are mâna întinsă. Se pare că mâna întinsă a însemnat deciziile de demitere ale celor doi liberali. Pe cine să credem?“, a spus vicepreşedintele PNL Ciprian Dobre.

Unii liberali, în graţii

Dacă pentru unii liberali Victor Ponta a fost ciumă, pentru alţii a fost mumă. Este vorba de ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, de care premierul nu s-a atins, în ciuda faptului că toată lumea i-a cerut demisia după ce s-a devoalat că i-a acordat soţului pensie preferenţială pe vremea când conducea Casa de Pensii Ilfov. Ponta chiar a încurajat-o pe Mariana Câmpeanu, un ministru recunoscut pentru apropierea faţă de premier, să treacă cu bine peste probleme de sănătate.

„Îmi pare foarte rău. Mi-a spus că a avut un accident vascular sâmbătă şi chiar am rugat-o şi e foarte bine că merge, să aibă grijă, pentru că sâmbătă i s-a întâmplat acest lucru. De fapt, tema discuţiei noastre a fost tocmai acest necaz de sănătate pe care îl are şi am rugat-o să stea liniştită în aceste două zile“, a apreciat Ponta.

Un alt ministru liberal, schimbat tocmai pentru că se apropiase şi el prea mult de Victor Ponta şi nu mai asculta ordinul de la partid, Daniel Chiţoiu, a rămas în relaţii cordiale cu premierul. Ieri, Chiţoiu a fost surprins la Palatul Victoria, acolo unde s-a întreţinut cu Ponta, în prezent ministru interimar al Finanţelor.

Doi baroni debarcaţi de la partid

Biroul Permanent Naţional al PSD a luat act, luni, de solicitarea făcută de preşedinţii PSD Argeş şi Prahova, Constantin Nicolescu, respectiv Mircea Cosma, de a-şi suspenda activitatea ca preşedinţi de organizaţie judeţeană. Unul a fost declarat definitiv în conflict de interese, iar celălalt este urmărit penal pentru corupţie. Atribuţiile acestora vor fi preluate de preşedinţii executivi ai filialelor, respectiv de Daniel Savu la Prahova şi primarul Tudor Pendiuc, la Argeş.

Guvernul-Mărţişor după măcelul de Dragobete

Aparent, PSD pare că încă mai caută soluţii pentru a rezolva criza din USL. De fapt, în spatele uşilor închise, liderii social-democraţi şi-au făcut planul pentru un nou Guvern, în care nu se regăsesc liberalii. „În numele partidelor constituite în USD, facem un apel către colegii noştri de guvernare, PNL să păstrăm guvernarea sub formula USL, să existe nominalizări pentru funcţiile care aparţin PNL, conform votului politic al Parlamentului. În măsura în care decizia PNL va fi de a retrage din Guvern miniştrii PNL, voi nominaliza în locul acestora tot membrii Cabinetului“, a fost mesajul împăciuitor trimis de Ponta.

Pe lângă acesta, premierul a mai avut un mesaj pragmatic. „La împlinirea termenlor constituţionale, dacă nu va exista o soluţie de continuare a guvernării alături de PNL, voi merge în Parlament cu o structură a Guvernului care să permită continuarea programului USL şi îndeplinirea măsurilor pe care le-am propus populaţiei“, a avertizat Ponta. Premierul va mai aştepta până în data de 8 martie, când va expira interimatul lui Gabriel Oprea la Ministerul Afacerilor Interne. „Este termenul la care exipră cele 45 de zile şi nu putem merge mai departe şi nici nu putem să avem un Guvern fără ministru de Interne“, a spus Ponta. Cum 8 martie pică într-o zi de sâmbătă, PSD şi-a luat deja măsuri şi a stabilit ca în data de 4 martie, marţi, să ceară în plenul Parlamentului votul pentru un nou Guvern, care să intre în funcţiune chiar în data de 8, în situaţia probabilă în care liberalii nu se vor răzgândi.

„Nu mai există USL de facto“

În lipsa lui Crin Antonescu, plecat într-o vizită în Austria, răspunsul liberalilor a venit de la prim-vicepreşedintele Klaus Iohannis. Iar mesajul său nu a îndulcit deloc criza din USL. „Astăzi, tragem concluzia că negocierile pentru remanierea guvernamentală au eşuat. Modificarea structurii Parlamentului era doar o formalitate, ar fi durat câteva secunde, dar este clar că nu s-a dorit. Există USL pe hârtie, nu mai există USL de facto“, a reacţionat Iohannis. În cazul în care PSD nu va accepta condiţiile impuse de liberali până în această seară la ora 19.00, când PNL are programată Delegaţia Permanentă, miniştrii liberali vor fi retraşi din Executiv. „Miercuri, miniştrii noştri nu vor mai participa la şedinţa de Guvern“, a mai spus Iohannis.

USD, majoritate fragilă în Parlament

Probabila ieşire de la guvernare a PNL înseamnă constituirea unui nou Guvern Ponta, care are nevoie de girul Parlamentului. Deşi noua alianţă formată din PSD, UNPR şi PC şi-a îngroşat rândurile cu foşti parlamentari PPDD, ultimele calcule arată că USD nu a reuşit să construiască o majoritate liniştitoare la niciuna din camerele Parlamentului. „Voi iniţia - şi am acest mandat - discuţii pentru formarea unei majorităţi care să sprijine Guvernul“, a spus Ponta. Cifrele arată că minorităţile naţionale şi UDMR vor avea un rol esenţial pentru trecerea în Parlament a unui Guvern fără PNL.

UDMR,vital

La Camera Deputaţilor, USD are în acest moment 189 de aleşi, iar pentru a obţine majoritatea trebuie să ajungă la 203. Cu cele 17 voturi de la grupul minorităţilor naţionale, care votează întotdeauna de partea puterii, şi cu care Liviu Dragnea a negociat aseară, USD obţine o majoritate parlamentară destul de fragilă, la diferenţă de numai trei voturi. Însă USD ar obţine o majoritate fără emoţii în Parlament, dacă UDMR va decide să acorde un vot de încredere Guvernului Ponta 3. Potrivit unor surse social-democrate, premierul a purtat deja primele discuţii cu UDMR pentru susţinere parlamentară.

În Senat, la acest moment, grupurile parlamentare au următoarea componenţă numerică: grupul PSD - 77 de membri, grupul PNL - 51 de membri , grupul PDL – 20 de membri, grupul PC - 8 membri, grupul UDMR - 8 membri. Cele trei partide care formează noua alianţă electorală pentru  alegerilr europarlamentare, USD, deţin în Senat 85 de parlamentari din totalul de 171. Majoritatea la Senat este de 86 de senatori, iar USD mai are nevoie doar de un vot pentru a atinge această majoritate, ceea ce înseamnă că, din nou, UDMR intră în vizorul PSD.

PNL, misiune imposibilă

Chiar dacă au racolat şi ei cât au putut, liberalii nu au ţinut pasul cu partenerii social-democraţi şi nu pot în acest moment să formeze o majoritate parlamentară fără PSD. Liberalii au doar 99 de deputaţi, iar pentru a forma majoritatea de 203 ar avea nevoie de voturile PDL, PPDD, UDMR, PC şi minorităţi, situaţie utopică. Pentru liberali, situaţia de la Senat nu este mai prielnică. Cu 51 de senatori, PNL s-ar afla la şapte voturi de majoritate chiar dacă ar bate palma cu PDL şi cu senatorii neafiliaţi. (Mădălina Mihalache)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite