USL a demarat negocierile cu UDMR. Întâlnire Ponta, Antonescu, Kelemen, în biroul lui Crin Antonescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au început negocierile între USL şi UDMR   FOTO Adevărul
Au început negocierile între USL şi UDMR   FOTO Adevărul

Surse din interiorul UDMR susţin că maghiarii s-au întâlnit în această dimineaţă într-o şedinţa internă, cu începere de la ora 11.00. Ulterior, ar urma o altă şedinţă în care liderii UDMR s-ar putea întâlni şi cu cei ai USL, pentru a negocia o eventuală alianţă.

UPDATE 17.57 Liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, dar şi liderii UDMR, Kelemen Hunor şi Laszlo Borbely, au o întâlnire în biroul preşedintelui Senatului, Crin Antonescu.

La sosire, Laszlo Borbely a precizat că obiectul discuţiilor vizează modul în care vor fi alocate funcţiile în noul Legislativ.

În biroul lui Antonescu se mai află preşedintele PC, Daniel Constantin, alături de Bogdan Ciucă, dar şi omul de afaceri Sebastian Ghiţă, ales deputat PSD. La discuţii se mai află secretarul general al PNL, Eduard Hellvig, şi liberalul Dan Radu Ruşanu.

Victor Ponta a sosit în urmă cu aproximativ o oră la biroul preşedintelui Senatului.

UPDATE: Crin Antonescu, liderul PNL, a precizat că este posibil să existe o întâlnire oficială între liderii USL şi cei ai UDMR, dar din punctul său de vedere "nu este necesară".

”Probabil că da (va avea o întâlnire cu UDMR, n.red.). Din punctul meu de vedere nu mai este nevoie şi de o întâlnire a mea, separată. Dacă premierul a simţit nevoia să poarte o discuţie separată sau UDMR-ul simte nevoie să avem o discuţie separată şi cu PNL, cu mare plăcere, însă e o decizie a USL în raport cu UDMR”, a afirmat Antonescu.

UPDATE: Prima întrevedere dintre liderii UDMR şi cei ai USL s-a terminat. Kelemen Hunor a anunţat deja că va avea loc o altă întâlnire, de data aceasta la nivel oficial.

Kelemen Hunor a precizat că întrevederea dintre UDMR şi USL va fi stabilită de către el şi de către premier, arătând că ar fi oportun, pentru UDMR, ca această întrevedere să aibă loc cât mai repede.

"Nu avem nicio întâlnire programată. Nu avem stabilită nicio întâlnire. Ea ar fi oportună în orice moment, dar asta, când vom stabili, vă anunţăm", a spus Kelemen Hunor.


Kelemen Hunor, liderul UDMR, s-a întâlnit  într-o şedinţă care a început la la ora 11.00 cu viitorii senatori şi deputaţi ai UDMR.

Şedinţa dintre conducerile celor de la USL şi cei de la UDMR ar urma să desfăşoare cu începere de la ora 13.00.

Din informaţiile anunţate de liderii USL, miza acestei alianţe este modificarea Constituţiei, în special în punctele care prevăd reducerea atribuţiilelor preşedintelui.

USL ar avea în acest moment majoritatea de două treimi pentru modificarea Constituţiei, dar împreună cu UDMR ar avea siguranţa că aceste modificări vor trece fără emoţii.

Liberalii nu vor alianţă cu UDMR

"Nu voi vota un guvern din care face parte UDMR", a explicat Ludovic Orban.

"UDMR a trădat în 2009 înţelegerea cu PNL şi cu PSD, fiind factorul decisiv care a permis învestirea guvernului BOC 2 (după ce, culmea, votaseră moţiunea de cenzură care a dus la căderea cabinetului BOC 1 ). Timp de 3 ani UDMR a votat toate aberaţiile guvernului Boc, care au creat dezastrul economic, social şi instituţional de astăzi. UDMR a boicotat referendumul de demitere a lui Băsescu, fiind un factor decisiv în operaţiunea de salvare a lui Băsescu. Cetăţenii care ne-au votat sunt într-o proporţie zdrobitoare împotriva cooptării UDMR la guvernare. Poziţia mea nu are nicio legătură cu statutul de partid etnic al UDMR", a argumentat el.

Ludovic Orban nu este singurul lideral care s-a pronunţat tranşant în defavoarea unei alianţe cu UDMR. "Când a fost referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, UDMR a cerut populaţiei maghiare să nu participe la referendum, motiv pentru care domnul Băsescu nu a fost demis. Acum UDMR vrea la guvernare cu USL? Este profund incorect ca să ne asociem cu UDMR, după ce au contribuit decisiv la rămânerea lui Băsescu în funcţie", a declarat Puiu Haşotti, pentru Mediafax.

Nici Gigi Becali nu este mulţumit de o alianţă cu UDMR. El susţine că Victor Ponta ”a greşti” când a lansat această variantă şi a precizat că este împotriva unor astfel de negocieri.

Miza UDMR pentru a participa la această guvernare este atingerea celor două obiective majore: modificarea Constituţiei şi regionalizarea. 


Alegeri parlamentare 2012: retrospectiva zilei de duminică

Ziua de duminică a fost decisivă pentru România următorilor patru ani. Din aproximativ 18,2 milioane de cetăţeni cu drept la vot, 41,72% s-au prezentat la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlament. Prezenţa la vot de ieri a fost cu 2,46% mai mare decât la alegerile parlamentare din 2008.

Duminică seară, după închiderea urnelor, exit poll-urile prezentate de adevarul.ro, preluate de la cinci institute de sondare a opiniei publice, atribuiau victoria Uniunii Social Liberale cu cel puţin 54% din voturi.

Luni dimineaţă, la ora 10.00, Biroul Electoral Central (BEC) a confirmat victoria USL prin înaintarea rezultatelor parţiale. Potrivit acestora, la Camera Deputaţilor, USL a obţinut la parlamentare 58,63 %, iar ARD - 16,69 %. La Senat, social-liberalii au câştigat 60,03% din voturi, iar Alianţa România Dreaptă – 16,95%.

Cifrele atribuite USL reprezintă cel mai mare scor obţinut de o formaţiune după FSN care a avut 66% la alegerile din 1990.

Liderii USL speră la o majoritate cât mai largă, motiv pentru care premierul Victor Ponta a făcut o ofertă de alianţă către UDMR, în speranţa de a avea două treimi din fotoliile viitorului Legislativ. Victor Ponta a declarat că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi că de luni vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu Uniunea.Iniţial, răspunsul lui Kelemen a fost precaut, dar nu a exclus o posibilă alianţă cu social liberalii. Pe de altă parte, copreşedintele USL, naţional-liberalul Crin Antonescu, şi-a contrazis partenerul politic, susţinând că nu au discutat încă despre o alianţă de guvernare şi că „toate posibilităţile sunt deschise”. La nici 24 de ore de la declaraţii, Kelemen Hunor a revenit, însă, cu o declaraţie prin care a confirmat că negocierile dintre UDMR şi USL pentru o eventuală alianţă vor fi demarate înainte de publicarea rezultatelor finale ale scrutinului din 9 decembrie.

În timp ce formaţiunile politice aşteaptă redistribuirea voturilor, care reprezintă o şansă de a prinde totuşi mai multe locuri în Parlament pentru democrat-liberali, prioritatea preşedintelui Traian Băsescu este desemnarea viitorului premier. După doar două zile înainte de alegeri, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, şeful de stat a schiţat profilul următorului prim-ministru. În termeni plastici, Băsescu a afirmat că-şi doreşte un premier care „să rupă puţin filmul“ şi care „să nu aibă lucruri ascunse în CV”. Astfel, chiar dacă USL a depăşit 50% din voturi, Victor Ponta nu poate fi sigur de fotoliul de şef al Executivului. Pe piaţa politică s-au vehiculat şi alte nume, precum Mircea Geoană, George Maior, Ioan Rus sau Călin Popescu Tăriceanu. Băsescu i-a exclus pe ultimii doi, cel puţin la nivel declarativ.

Presa internaţională relatează despre mult-anunţata şi deloc surprinzătoarea victorie a USL, subliniind că alianţa lui Băsescu, ARD, a fost sancţionată de alegători din cauza măsurilor de austeritate aplicate. De asemenea,  publicaţiile internaţionale se concentrează asupra conflictului Băsescu-Ponta şi „coabitarea problematică” ce urmează.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite