USL cârpeşte ruptura cu un nou protocol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu şi Victor Ponta au din ce în ce mai multe divergenţe FOTO Mediafax
Crin Antonescu şi Victor Ponta au din ce în ce mai multe divergenţe FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta vrea rediscutarea protocolului USL, dar a dat asigurări că înţelegerea privind candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale rămâne valabilă.

Criza din USL a trecut luni de la faza ultimatumurilor la cea a negocierilor. Premierul Victor Ponta a vorbit despre rediscutarea protocolului USL după scandalul din jurul lui Sorin Roşca Stănescu. În schimb, liderul PNL, Crin Antonescu, consideră subiectul încheiat.

„Nu s-a pus problema ruperii protocolului nicio secundă. S-a pus problema că în mod evident va trebui să facem o echipă de negociere şi să discutăm protocolul, să-l updatăm“, a explicat Victor Ponta, luni, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.

Ponta a spus că din echipa de negociere cu PNL vor face parte el şi preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea. „Coaliţia în Parlament şi în autorităţile locale merge în continuare sub formula USL“, a explicat Ponta cum se vor desfăşura lucrurile până la rediscutarea protocolului.

Întrebat dacă din actualul protocol va rămâne valabilă candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale, Ponta a răspuns: „Da. Am fost suficient de clar?“ Potrivit lui Ponta, conducerea PSD a decis ca nimeni din partid să nu răspundă la acuzaţii şi să nu tensioneze situaţia actuală.

Pe tot parcursul zilei de ieri, Ponta a mers pe strategia de imagine potrivit căreia social-democraţii nu sunt preocupaţi de cazul Sorin Roşca Stănescu, ci de nerespectarea protocolului USL.

Victor Ponta a cerut  PNL să probeze prin fapte că e solidar cu PSD la guvernare, având în vedere că protocolul USL nu s-a respectat, fiind suspendat. „Am primit garanţii, dar trebuie puse şi în practică, pentru că aveam scris şi până acum în acord că nu se întâmplă, şi uite s-a întâmplat şi nu a păţit nimeni nimic. Deci importante sunt faptele de acum încolo, nu declaraţiile. Noi mergem mai departe, dar până nu se restabileşte acel protocol înseamnă că, practic, cum să spun, e suspendat, nu?“, a explicat Ponta.

Liberalii vor să închidă subiectul

În schimb, liberalii, reuniţi într-o şedinţă separată, au trimis mesaje diferite. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat că subiectul legat de Sorin Roşca Stănescu este „închis“. „Mie îmi pare că, după discuţiile pe care le-am avut, după declaraţiile pe care premierul le-a dat, după declaraţiile pe care preşedintele executiv al PSD, domnul Dragnea, le-a dat – am văzut şi aseară – cred că lucrurile sunt foarte, foarte clare pentru toată lumea, oricât de greu ar înţelege unii“, a comentat  liderul PNL.

La rândul său, vicepreşedintele PNL Mircea Diaconu l-a contrazis pe Ponta şi a afirmat că protocolul USL nu poate fi considerat suspendat. „Nu acela e mecanismul de suspendare a protocolului, nu că spune unul sau altul, indiferent cine ar fi el“, a comentat Mircea Diaconu.

Afirmaţiile liderilor celor două partide au venit după ce şedinţa săptămânală a conducerii USL nu a mai avut loc, iar liderii celor două partide au avut reuniuni separate.

Pe de altă parte, senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu (foto dreapta) a declarat, ieri, la „Adevărul live“, că nu se aşteaptă să fie exclus din partid în ciuda dorinţei liderilor PSD. „În mod cert, nu mă aştept să fiu exclus. Foarte de curând, PNL s-a pronunţat definitiv asupra acestui caz, la fel şi preşedintele Crin Antonescu“, a declarat senatorul liberal.

image

Întrebat dacă este dispus să demisioneze, Sorin Roşca Stănescu a replicat: „Eu sunt dispus la orice. Ne putem uşor imagina că în 20 de ani am putut fi apropiat de cercurile şi politicile liberale fără să fiu înscris în partid“. ;

Zile fierbinţi în USL

Săptămâna trecută, liderii PSD au cerut PNL să îl excludă pe senatorul Sorin Roşca Stănescu, urmare a acţiunilor repetate ale acestuia împotriva PSD şi a primului ministru. Liberalii, însă, nu au făcut acest pas, iar Victor Ponta a anunţat că aşteaptă până astăzi, avertizând că, în lipsa unei hotărâri ferme împotriva lui Roşca Stănescu, „nu putem merge mai departe“.

Reacţia lui Crin Antonescu a fost de respingere a ultimatumului. Sâmbătă, Victor Ponta şi Crin Antonescu au sosit împreună la Congresul TNL. Antonescu a declarat că el consideră încheiat episodul Sorin Roşca Stănescu şi că l-a asigurat pe premierul Victor Ponta de tot sprijinul liberalilor.


CITEŞTE TOATE ARTICOLELE DESPRE SORIN ROŞCA STĂNESCU

VIDEO Sorin Rosca Stănescu, la Adevărul Live: „Nu mă aştept să fiu exclus din PNL“

Senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu a declarat, astăzi, la „Adevărul live“, că nu se aşteaptă să fie exclus din partid în ciuda dorinţei liderilor PSD. Liberalul a acuzat din nou SRI, spunând că liderii USL au fost interceptaţi într-o discuţie din cabinetul liderului PNL Crin Antonescu.

Criza de-o noapte din USL

Conflictul dintre PSD şi PNL a debutat fulminant, dar s-a stins după numai o noapte, odată cu pacea surprinzătoare dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu. Cei doi lideri  s-au împăcat sâmbătă la TNL. Însă Victor Ponta aşteaptă ca liberalii să-l sancţioneze luni pe Sorin Roşca Stănescu, conform unor surse politice.

Crin Antonescu: “Episodul Sorin Roşca Stănescu este încheiat. Luni este o zi normală. Ce am construit până acum merge mai departe”

Crin Antonescu a declarat, sâmbătă, la ieşirea de la Conferinţa Tinerilor Liberali, că episodul Sorin Roşca Stănescu este încheiat, şi că luni va avea loc întâlnirea obişnuită a USL în care se vor dezbate subiecte uzuale. Pe fondul scandalului din USL, generat de senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu, Victor Ponta le-a dat un ultimatum liberalilor ca până luni să rezolve această problemă.

USL în pericol? Ponta ameninţă cu ruptura, dacă liberalii nu-l exclud pe SRS. Antonescu:„Nu suntem în situaţia să ne dăm ultimatumuri“

Premierul Victor Ponta a afirmat că nesancţionarea lui Sorin Roşca Stănescu de către PNL este „cea mai mare criză“ a USL şi că aşteaptă până luni ca liberalii să ia o decizie concretă.

Victor Ponta: „Nu cred sincer că, între relaţia cu PSD şi Sorin Roşca Stănescu, liberalii îl vor alege pe Roşca Stănescu”

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, joi, la TVR, că nu crede că între relaţia cu PSD şi Sorin Roşca Stănescu, liberalii îl vor alege pe acesta din urmă. Referitor la ultimatumul dat PNL-iştilor, premierul a spus că a ajuns în acest punct întrucât "s-a umplut paharul" fiind vorba de o campanie de denigrare a PSD.

Ponta, despre scandalul din USL: „Nu se pune problema să nu mai avem coaliţie de guvernare, ci se face un nou acord“

Premierul Victor Ponta a declarat joi seară, la TVR, referitor la scandalul din USL, că nu se pune problema unei rupturi a coaliţiei de guvernare, dar că liberalii trebuie să ia o decizie în ceea ce-l priveşte pe senatorul Sorin Roşca Stănescu.

PNL nu îl exclude pe  Roşca Stănescu în ciuda solicitărilor PSD. Antonescu:„Dacă ar fi fost doar declaraţiile anti-Ponta, s-ar fi pus problema excluderii“

Conducerea PNL nu a luat nici o măsură împotriva senatorului Sorin Roşca Stănescu, deşi lideri ai PSD, precum Ilie Sârbu, au cerut excluderea acestuia din PNL.

Ilie Sârbu, referitor la Roşca Stănescu: „Lucrurile degenerează; PSD nu mai poate trece cu vederea“

Liderul senatorilor social-democraţi, Ilie Sârbu, avertizează că „PSD nu mai are niciun fel de dispoziţie de a trece cu vederea“ ieşirile senatorului liberal Sorin Roşca Stănescu, conform RFI.

  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite