Victor Ponta: „Iau în calcul să ofer posturi în Guvern liberalilor care pleacă în partidul lui Tăriceanu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul României, Victor Ponta, a discutat miercuri seară, la Antena 3, despre o posibilă colaborare cu fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu pentru candidatura la prezidenţiale, precum şi despre noua majoritate parlamentară.

Am văzut la televizor anunţul lui Crin Antonescu când a anunţat ruptura USL. Revenind în timp, eu luni seară am avut un ultim apel pentru salvarea USL. Am vorbit la telefon cu Antonescu luni seară. Eu îi consider în continuare parteneri pe liberali, sper să nu fie o decizie ireversibilă.

Însă, recunosc, sunt dezamăgit. În acelaşi timp cred că lucrurile se pot îndrepta. M-am întâlnit cu miniştrii liberali, le înţeleg decizia liberalilor. În mod sigur nu pot să spun că toată vina aparţine lui Antonescu. Şi eu am greşit, şi alţii. Percepţia mea este că lupta din noiembrie pentru prezidenţiale a fost mai importantă decât lupta cu regimul Băsescu. Cred ca este greşit. Nu numele preşedintelui e important, ci să fie un alt fel de preşedinte. Pentru mine bătălia cu acest regim este mai importantă decât prezidenţialele.

Cred că în 2014 trebuie să facem mai mult decât calcule politice. Eu cred că proiectul USL nu a fost părăsit de majoritatea liberalilor. De mai multe ori am vorbit cu Antonescu şi l-am întrebat de ce nu-l propune pe Tăriceanu. Eu mi-aş fi dorit să îl am în guvern. Nu am discutat despre funcţii.

Despre posibilii candidaţi la prezidenţiale:

Opţiunea mea este de a rămâne prim-ministru. Nu ştiu de ce Crin l-a crezut pe Cosmin Guşă că vreau să-i iau locul la prezidenţiale. Preşedintele trebuie votat de români, de circa 5 milioane. Sunt cam 5 oameni care pot fi votaţi: Isărescu, Oprescu, Tăriceanu, Antonescu şi Ungureanu. Cred că aceştia apar în preferinţele publicului. Ce mă interesează cel mai mult e ca viitorul preşedinte să fie diferit de Traian Băsescu. Eu vreau să fiu mândru de preşedintele meu. Îl văd şi pe Tăriceanu ca un candidat foarte puternic. Aş face tandem cu Tăriceanu pentru funcţia de preşedinte al României, aşa cum aş face cu orice candidat din partea USL.

Majoritatea va fi asigurată de PC, UNPR şi PSD, însă, pentru a avea o majoritate stabilă, am făcut o propunere UDMR-ului de a face parte din guvernare. Ştiu că o să-mi aducă destule critici. Poate că şi liberalii vor veni alături de noi. Am discutat cu Arafat pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, însă m-a refuzat. Celelalte nume o să le prezint în curând. Cred că e nevoie, mai ales în acest an, ca toate partidele din guvern să aibă o reprezentare clară în parlament pentru ca nimeni sa nu zică apoi ca nu a fost de acord cu măsura respectivă. În noul Guvern, vă pot spune, la Educaţie intenţionez să îl păstrez pe domnul Pricopie să-şi ducă mai departe proiectele începute.

Singurul reproş al meu pentru Crin a fost că nu toate deciziile pe care le luăm sunt populare. Trebuie să fim şi la bine şi la rău în guvernare. Solidaritatea şi răspunderea sunt foarte importante pentru mine.  Eu am spus foarte clar că nu dau afară miniştri sau secretari de stat. Pentru ceilalţi există singurul criteriu şi anume să-şi facă treaba bine. Nu va exista o epurare.

Despre o posibilă colaborare cu noul partid al lui Tăriceanu:

Iau in calcul oferirea posturilor guvernamentale pentru cei din noul partid al lui Tăriceanu, pentru că acei oameni sunt tot cei care au fost alături de noi. Dacă există un grup semnificativ de parlamentari care au fost alături de noi până aseară, evident că aş vrea să sprijine Guvernul, să fie reprezentaţi. Pentru noi cred ca e un lucru bun deoarece nu toate deciziile bune le ia un partid de stanga. Şi liberalii, şi ecologiştii au soluţii bune. Aş vrea să avem un guvern al României. Nu doar cu Tăriceanu vreau să colaborez. Nu se pune problema ca Tăriceanu să fie în guvern, mi-a spus că nu îşi doreşte aşa ceva. Formula pe care o iau în calcul, proiectul de succes este refacerea USL, cu un candidat unic la prezindenţiale, şi atâta vreme cât funcţia de premier este a PSD, susţinem un candidat liberal.

„Plecarea PNL-ului de la guvernare, o capcană întinsă de Băsescu lui Antonescu”

Cred că Băsescu prin diverşi oameni ai săi i-a întins o capcană lui Antonescu despre lupta dreptei cu stânga în 2014. Eu cred că bătălia va fi dată între un continuator a lui Băsescu şi un om care vrea să facă un alt fel de politică. Nu ştiu dacă aţi remarcat că până aseară Crin a fost extrem de lăudat de jurnaliştii lui Băsescu. Eu cred că de astăzi încep din nou să-l atace. Cred că este o capcană şi cred că nu este prea târziu să iasă din aceasta. E dificil, într-adevăr, dar nu este imposibil. Când e vorba despre România, orice fel de proiect personal este mai puţin important.

Cel mai grav lucru este ceea ce face Băsescu. Astăzi, Băsescu a dat o lovitură dintr-o semnătură celor care plătesc factura la încălzire. Astăzi legea care prevedea nişte certificări verzi a fost întoarsă la Curtea Constituţională. De 2 ori domnul Băsescu a respins această lege. Probabil este legat de grupurile de interese care vor să aibă un preţ mai mare la energie. Băieţii deştepţi ai domnului Băsescu au mai găsit o portiţă şi un judecător a băgat din nou Hidroelectrica în insolvenţă. Aceste lucruri se întâmplă zi de zi. Împotriva acestui regim aş fi vrut să-l am pe Crin Antonescu alături de mine. 

Marţi vom trece guvernul, nu va avea o majoritate la fel de mare, dar oricum va fi stabil. Acordul pe care îl avem cu minorităţile este un semnal foarte important inclusiv pentru cei din străinătate. Uitaţi-vă la Ucraina. Marţi vom avea un guvern care nu va avea nicio problemă cu minorităţile. Astăzi am semnat şi scrisoare de intenţie către Fondul Monetar Internaţional, sper să o semneze şi Băsescu. 

Despre demisia premierului invocată de Crin Antonescu:

Orice demisie a mea înseamnă ca Băsescu să numească un alt premier. Nu cred că vrea nici Antonescu să-i oferim un asemenea cadou lui Traian Băsescu. A fost o retorică politică ceea ce spunea Crin cu demisia mea. Ca să-l pui pe Boc din nou premier e ceva împotriva românilor. Există un anumit „foc” din partea USL. Eu pun apă, domnul Antonescu pune gaz. Nu o să mă auziţi începând să spun lucruri neplăcute despre Antonescu. Eu am fost mulţumit de colaborarea cu liberalii. Chiar îmi doresc să mai lucrăm împreună.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite