Trump a câştigat pentru că a alimentat naţionalismul american. A făcut ceea ce ar face orice om politic: a speculat piaţa voturilor. A accelerat atât de tare ideea „Americii măreţe”, încât i-a îngreţoşat până şi pe colegii lui de partid, unii dintre ei declarând public că nu-l mai susţin. Dar Trump nu e decât un actor politic: speculează dorinţele electoratului. Ce va face ca preşedintele SUA, e altă treabă.

Ca om de afaceri, Trump ştie bine că afacerile americane nu mai sunt de mult doar naţionale. Căderile burselor, al preţului petrolului şi alte reacţii ale economie arată clar că naţionalismul stă în calea globalismului economic. Economia americană se susţine prin transnaţionale. Fără economia globală şi globalizantă, America ar deveni scrum economic. Liberalismul democratic nu este decât scutul politic care protejează interesele economice mondiale.

Prin urmare, mă tem că electoratul naţionalist-republican va descoperi repede că a fost păcălit.

Trump va fi nevoit, ca preşedinte SUA, să aplice multe din ideile liberale ale democraţilor. Pentru că, altfel, America se va sinucide economic.

Iar asta va fi începutul sfârşitului său. Următoarele alegeri în America le vor câştiga democraţii. Pentru că deja au început să-l câştige pe Trump.