Urzeala tronului: planul PSD ca să-l pună pe Liviu Dragnea premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unor surse politice, PSD va merge la consultările de la Cotroceni cu o propunere pentru funcţia de premier care nu se „negociază“: Liviu Dragnea. Deşi legea interzice ca o persoană condamnată să facă parte din Guvern, PSD va pune presiune pe Avocatul Poporului şi Curtea Constituţională, astfel încât Dragnea să ajungă la Palatul Victoria

Marele obiectiv al PSD după alegeri este să-l impună pe Liviu Dragnea premier, în orice condiţii, deşi Legea de funcţionare a Guvernului interzice unei persoane condamnate să fie ministru sau prim-ministru. Din punct de vedere strict legal, PSD, după ce a câştigat alegerile, are prima şansă de a propune premierul, dar altul decât Liviu Dragnea, pe care preşedintele Klaus Iohannis îl poate refuza invocând interdicţia legală.

Însă, în timp ce Iohannis are legea de partea sa, Liviu Dragnea are de partea sa un imens sprijin popular. „Niciodată un partid nu a primit atâtea voturi. Şi atunci cum să nu fie liderul partidului şeful Guvernului? Ce, oamenii n-au ştiut că Liviu Dragnea e preşedintele partidului când au votat PSD? PNL şi-a anunţat candidatul şi a pierdut, deci strategia noastră a fost mai bună“, susţine unul dintre vicepreşedinţii PSD.

Ca Liviu Drganea să ajungă premier, PSD are două variante: să-l convingă pe preşedintele Klaus Iohannis să-l desemneze în pofida legii sau să modifice Legea de funcţionare a Guvernului. Prima variantă ar însemna ca şeful statului să nu-şi ţină cuvântul dat. A doua variantă ar însemna ca PSD să forţeze legea.

Dragnea şi numai Dragnea

Potrivit unor surse politice, PSD va juca dur la negocierile cu Klaus Iohannis: va insista pe varianta Liviu  Dragnea premier, cu argumentul că legitimitatea votului popular bate interdicţia din Legea de funcţionare a Guvernului. La rândul său, Iohannis are mai multe variante teoretice de refuz, dar mai degrabă utopice. Prima: poate să propună un alt membru PSD pentru funcţia de premier. „Exclus. Nimeni din partid nu va accepta să formeze un Guvern la propunerea lui Iohannis. Singura noastră variantă este Liviu Dragnea“, spune un lider PSD pentru „Adevărul“. În acest moment, Liviu Dragnea controlează partidul până la os, iar posibilitatea unei rebeliuni interne este exclusă.

A doua variantă: Iohannis poate să propună un premier din afara PSD, care apoi să strângă o majoritate în Parlament. Însă pare din start un scenariu imposibil, în condiţiile în care PSD s-ar putea să obţină singur peste 50% în urma redistribuirii. „Dacă va marşa pe aceste idei, ambele propuneri de premier vor pica în Parlament şi vom ajunge la alegeri parţiale. Iar nouă ne convin alegerile parţiale, pentru că atunci am trece cu siguranţă de pragul de 50% “, spun sursele citate. Constituţia îi permite preşedintelui să dizolve Parlamentul dacă două propuneri de premier nu reuşesc să strângă o majoritate. Însă în contextul actual, cu un PSD mai puternic ca niciodată, o asemenea mişcare ar putea mobiliza şi mai puternic electoratul social-democrat la urne, astfel încât partidul condus de Liviu Dragnea să obţină 50% dintr-un foc.

Aşadar, preşedintele este prins între ciocan şi nicovală. „Şeful statului vrea să respecte şi Constituţia, dar şi legile în vigoare“, au declarat, pentru „Adevărul“, surse din Administraţia Prezidenţială. Mai exact, Cotroceniul se teme că, dacă preşedintele îl va accepta pe Dragnea îşi va încălca cuvântul dat, deci va mai pierde din încrederea publică, şi aşa în scădere. „Nu voi renunţa la condiţia ca viitorul premier să nu fie penal. Şi când se angajează paznici, prima condiţie e să nu aibă cazier. Cum ne imaginăm că ţara va fi păzită de unul cu dosar penal? Este absolut inimaginabil!“, spunea şeful statului în octombrie, la Adevărul Live.

Pe de altă parte, dacă îl refuză pe Dragnea, se va transforma automat în preşedinte jucător, iar comparaţia cu Traian Băsescu este inevitabilă, dar mai ales sumbră pentru echipa preşedintelui Iohannis. „Deocamdată aşteptăm consultările, vom lua pulsul partidelor, apoi vom decide. Dar un lucru vreau să fie clar: preşedintele nu se va abate de la modelul de conduită impus în spaţiul public“, spun surse din Administraţia Prezidenţială.

O variantă de compromis ar fi ca Iohannis să-l accepte pe Dragnea, dar cu anumite condiţii impuse, cum ar fi angajamentul că PSD nu va modifica legislaţia penală. Practic, s-ar pune problema unui nou pact de coabitare.

Meciul poate fi tranşat de CCR
PSD a pregătit şi un scenariu de rezervă, în caz că preşedintele nu poate fi înduplecat. Social-democraţii îi vor cere Avocatului Poporului – Victor Ciorbea – să conteste Legea de funcţionare a Guvernului la Curtea Constituţională (CCR) fix în perioada consultărilor de la Cotroceni. Avocatul Poporului este singura instituţie care poate contesta la CCR o lege aflată deja în vigoare, iar Victor Ciorbea este unul dintre executanţii perfecţi ai PSD. Juriştii social-democraţi speră ca magistraţii CCR să declare neconstituţională interdicţia referitoare la cazierul penal, pe baza următorului argument: „Formularea din lege este neclară. Nu spune nicăieri cât durează acea interdicţie, nu spune nicăieri  dacă ea se aplică pentru fapte de corupţie sau pentru alte fapte. Spre exemplu, dacă dumneavoastră faceţi un accident rutier şi primiţi o condamnare cu suspendare, nu mai puteţi fi premier niciodată conform legii actuale. Vi se pare normal?“.

Redactorul şef-adjunct Adevărul, Liviu Avram, care s-a luptat cu CCR pentru a modifica legislaţia electorală, spune că argumentul juriştilor PSD este slab, în condiţiile în care apartenenţa la un guvern nu este un drept fundamental, ci o condiţie impusă de lege. „Avem o lege foarte clară: membrii Guvernului trebuie să fie fără condamnări penale. Legea spune să nu fi avut condamnări penale, chiar dacă au executat-o, chiar dacă şi-au ispăşit pedeapsa, chiar dacă şi-au plătit datoriile faţă de societate“, a spus Liviu Avram la Adevărul Live.

Însă cazul Liviu Dragnea este şi mai complicat din punct de vedere legal, pentru că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, se află încă în perioada de executare a pedepsei, deşi este în libertate. „Problema este alta: Liviu Dragnea nu este un fost condamnat penal. Liviu Dragnea se află acum în executarea pedepsei, el este în termenul celor doi ani cu suspendare. Doar generozitatea instanţei care i-a suspendat pedeapsa face ca liderul PSD să nu fie acum în închisoare“, a spus Liviu Avram.

Jurnalistul atenţionează că o modificare a Legii de funcţionare a Guvernului în sensul dorit de PSD, adică în favoarea lui Liviu Dragnea, ar deschide o uşă nesperată către toţi penalii care vor să ocupe funcţii publice. „Dacă CCR interzice cumva cuiva să fie membru al Guvernului dacă are cazier penal,  ar trebui scoase prevederile similare din toată legislaţia. Şi atunci, din punctul de vedere al funcţiilor numite, orice infractor poate ocupa orice funcţie. Dacă noi ca societate suntem pregătiţi să deschidem o asemenea poartă, asta e“, a conchis jurnalistul „Adevărul“.

Totuşi, PSD păstrează un as în mânecă: are majoritate la CCR, deci poate spera la o sentinţă favorabilă. „Dacă umblă la CCR, da, PSD ar putea să câştige. Dacă nu umblă la CCR şi lasă
Curtea să-şi facă treaba aşa cum trebuie, teoretic PSD ar trebui să piardă“, conchide Liviu Avram.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite