Urzeala tronului de la Camera Deputaţilor: Cum se fac jocurile în PSD pentru a pune mâna pe a treia funcţie în stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi deputaţi PSD apropiaţi de Victor Ponta au avansat numele său ca principală variantă pentru şefia Camerei Deputaţilor pentru a-l presa pe Liviu Dragnea, care doreşte să-l impună pe Florin Iordache, omul său de încredere.

Nici nu a fost demarată încă procedura de revocare a lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor că locul său a început să fie disputat de către deputaţii PSD. Încă dinainte ca Valeriu Zgonea să fie exclus din PSD, deputatul Cătălin Rădulescu, condamnat la un an şi şase luni cu suspendare, a lansat numele fostului premier Victor Ponta ca cea mai bună soluţie cu care ar putea să vină PSD la şefia Camerei Deputaţilor. Imediat după eliminarea lui Zgonea din PSD şi după anunţul oficial că va fi demis şi de la conducerea Camerei Deputaţilor, puţinii social-democraţi care i-au rămas fideli lui Victor Ponta, foşti membri ai Guvernului condus de el, au spus că “este singura variantă discutată“ până acum în partid.

Se forţează revenirea lui Ponta

Potrivit unor surse din PSD, niciun social-democrat nu a deschis subiectul legat de deputatul care îl va înlocui pe Valeriu Zgonea, urmând ca această discuţie să se poarte în partid după Paşte, tot atunci când grupul PSD va demara procedura de revocare a lui Valeriu Zgonea. Întrebat dacă i-a propus lui Victor Ponta să îi ia locul lui Zgonea în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Dragnea a spus că nu, deşi s-au întâlnit cu o zi înainte de şedinţa decisivă pentru Zgonea. La insistenţele jurnaliştilor, care l-au întrebat dacă Ponta ar fi potrivit pentru o asemenea funcţie, Dragnea a răspuns: „Victor Ponta e pregătit pentru… pentru toate funcţiile“.

De fapt, Liviu Dragnea nu intenţionează să gireze promovarea lui Victor Ponta într-o funcţie cu greutate, de unde ar putea deveni o ameninţare pentru el. Cel care va prelua funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor  va deveni automat al doilea om ca importanţă în partid. Ori, Liviu Dragnea are nevoie ca la conducerea Camerei Deputaţilor să fie instalat un om în care să aibă încredere totală că nu va specula slăbiciunile sale pentru a-i ameninţa funcţia de preşedinte al PSD. De aceea, potrivit unor surse de la vârful PSD, principala variantă luată în calcul de Liviu Dragnea este Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

Liviu Dragnea nu poate, totuşi, să arate, în mod public, că respinge din start varianta Victor Ponta, regretat încă de mulţi social-democraţi din teritoriu, care îl doresc să revină în viaţa de partid şi să se implice în campania electorală. În plus, gestul lui Ponta, de a da un mesaj social-democraţilor chiar în şedinţa PSD de după condamnarea lui Liviu Dragnea, în care a transmis să rămână la şefia partidului, a fost primit foarte bine de partid. Ponta a creat impresia că a trecut peste resentimente, iar Dragnea nu poate acum să pozeze în faţa partidului ca un nerecunoscător. De aceea, Dragnea nu a exclus această variantă, însă Ponta nu este o opţiune reală pentru a prelua şefia Camerei Deputaţilor.

Cel în care are Liviu Dragnea cea mai mare încredere este secretarul general al PSD, deputatul Marian Neacşu, însă acesta a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, ceea ce creează o vulnerabilitate şi mai mare partidului, condus deja de un condamnat la doi ani cu suspendare.

Rovana Plumb ar vrea şi ea şefia Camerei

Un alt nume vehiculat este cel al fostului ministru Rovana Plumb, care şi-a arătat deja disponibilitatea de a fi succesorul lui Valeriu Zgonea la şefia Camerei Deputaţilor, potrivit unor surse din PSD. De altfel, Rovana Plumb a fost cea care a luat cuvântul în şedinţele PSD, mai întâi pentru a-i cere lui Zgonea să se retragă de bună-voie din funcţiile politice deţinute, apoi de a-i susţine pe colegii care au cerut excluderea sa din PSD. În ultimul timp, Rovana Plumb a tot încercat să se apropie de Liviu Dragnea, împotriva căruia a contracandidat la şefia PSD şi cel care i-a luat funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, a doua în ierarhia de partid. Dragnea a înlocuit-o pe Rovana Plumb cu liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, un alt om loial.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite