Urmează obişnuitul şantaj al UDMR la adresa coaliţiei de guvernare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ne-am obişnuit, ştim ce urmează. Este foarte clar că preşedintele Iohannis nu va accepta remanierea propusă de premierul Dăncilă, aşa încât coaliţiei PSD-ALDE îi rămâne doar restructurarea politică a guvernului, votul în parlament, iar Iohannis nu mai are ce face. Trebuie să valideze guvernul rezultat din votul parlamentului. Şi acum încep calculele aritmetice.

Şantajul UDMR

Când simte că puterea are nevoie de votul lor în parlament, UDMR lansează cereri peste cereri, cu mult peste posibilitatea acceptării lor, cum este autonomia pentru judeţele Harghita şi Covasna, învăţământ doar în limba maghiară în cele două judeţe, angajarea în administraţia celor două judeţe doar a persoanelor care vorbesc limba maghiară şi altele de acelaşi calibru. Cereri inacceptabile pentru orice partid aflat la un moment dat la guvernare. Dar toţi promit, şi când se văd cu sacii în căruţă le dau cu tifla maghiarilor, şi se fac că nu-i adevărat că le-au promis marea cu sarea. A priceput şi UDMR şmecheria asta, şi cere garanţii. Dar, în afară de cuvânt de „onoare“, ce fel de garanţii pot fi date? Iar cu „onoarea“ în politică cam ştim cum stăm...

Aşa că urmează o săptămână de şantaj, în cel mai pur stil mafiot, la care coaliţia de guvernare cedează, sau nu. Şi cum convinge UDMR că se va ţine de cuvânt?

Cum stă aritmetica parlamentară

Coaliţia PSD-ALDE mai are 6 voturi peste majoritatea simplă cerută la votarea unui guvern. Aici nu este ca la moţiunea de cenzură, să stai în bancă, să lupte cei care au depus moţiunea să aducă parlamentari la vot. Acum trebuie ca PSD-ALDE să adune majoritatea de 233 de voturi pentru aprobarea noului guvern.

Ce va face Pro România? Ponta are 21 de deputaţi, 16 veniţi de la PSD. Deşi a declarat că Pro România nu va vota împotriva unui partid al PSD, acum nu este vorba de aşa ceva. Acum ar trebui să voteze „pentru“ un nou guvern PSD, condus de Dragnea de facto, duşmanul său declarat. Nu văd cum ar vota pentru un nou guvern PSD.

Grupul minorităţilor naţionale. Votează jumătate cu puterea, iar cealaltă jumătate se abţine sau nu vine la vot. Acum este o situaţie specială, nu e clar cum se vor poziţiona parlamentarii minorităţilor.

UDMR. Are 21 de membri la Cameră şi 9 senatori. Probabil de decizia maghiarilor atârnă trecerea unui nou guvern PSD-ALDE.

Nu este clar dacă jocurile politice nu vor convinge şi alţi parlamentari ai puterii să doboare guvernarea PSD-ALDE. Mulţi sunt supăraţi că n-au prins locuri eligibile la europarlamentare, că au fost preferaţi oameni aterizaţi peste noapte în partid (ziarista Carmen Avram), că nu sunt apreciaţi la nivelul conducerii cu posturi şi locuri asigurate în viitorul parlament. Alţii nu doresc să-i prindă o posibilă condamnare a lui Dragnea în partid. Este suficient să absenteze de la vot, să se dea bolnavi sau să fie plecaţi din ţară. Este posibil să urmeze şi „mercato“ de voturi, cu bani cash sau cu alte metode. Speranţa lui Dragnea că PSD-ALDE are o majoritatea sigură în parlament, s-ar putea să-i joace feste.În fond, mai este un an şi jumătate până la viitoarele alegeri parlamentare şi fiecare parlamentar încearcă să-şi securizeze un loc în viitorul parlament.

Propunerile de noi miniştri sunt de tot râsul. Dnul Brăiloiu va rămâne în istoria parlamentarismului după ce i-a adresat cuvinte de interlop senatoarei USR Florina Presadă, iar despre studiile dlui Nicolicea se pot scrie anecdote savuroase! S-ar putea să conteze şi aceste „amănunte“.

Presupun că opoziţia premierului Dăncilă la soluţia restructurării guvernului pornea şi din teamă că PSD-ALDE nu va putea aduna majoritatea necesară de 233 de parlamentari.

Una peste alta, n-aş fi aşa de sigur că Dragnea va rezolva şi de astă dată problema majorităţii parlamentare, în condiţiile în care el trebuie să aducă parlamentari la vot, şi nu să-i ţină în băncile parlamentului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite