Urmează joia cea mare pentru salvarea de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea mizează pe OUG emisă de guvernul Dăncilă. Foto:
Liviu Dragnea mizează pe OUG emisă de guvernul Dăncilă. Foto:

Liderul PSD Liviu Dragnea insistă ca Guvernul să adopte ordonanţa de urgenţă care l-ar salva de puşcărie, şi nu doar pe el, ci şi pe alţi politicieni şi oameni de afaceri, potrivit unor surse politice. Tăriceanu se opune deocamdată. Premierul Viorica Dăncilă se va întâlni mâine cu Iohannis la Cotroceni.

Executivul nu a adoptat în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea, aşa cum se vehicula în spaţiul public, a anunţat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Însă, potrivit unor surse politice, pericolul rămâne iminent, mai ales că joi va avea loc o nouă şedinţă de guvern. Cum se explică faptul că Executivul a programat două şedinţe în decurs de doar 48 de ore, aşa cum nu s-a mai întâmplat vreodată? „În această zi ( marţi - n.r) a fost adoptat un act foarte important, acea ordonanţă de urgenţă de la Ministerul Mediului, care nu suporta amânare, şi s-a luat decizia să se facă această şedinţă pentru a se adopta acest act. Asta pe de-o parte, pe de de altă parte, având în vedere că se apropie vacanţa parlamentară şi sunt acte normative ce au nevoie de adoptare şi nu suportă amânare şi în funcţie de avizele care vor veni, atunci joi vor fi incluse pe ordinea de zi“, a motivat Nelu Barbu.

Joi este ultima zi în care Parlamentul este convocat în sesiune extraordinară, aşadar, potrivit legii, joi este ultima zi în care Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă. Pe timpul vacanţei parlamentare, Guvernul poate adopta doar ordonanţe simple.

Dragnea nu mai are răbdare

Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că liderul PSD Liviu Dragnea insistă ca Guvernul să adopte ordonanţa de urgenţă care l-ar salva de puşcărie, şi nu doar pe el, ci şi pe alţi politicieni şi oameni de afaceri. Potrivit surselor din conducerea PSD, Dragnea nu mai are răbdare să aştepte intrarea în vigoare a noului Cod penal, care oricum i-ar şterge condamnarea la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. O ordonanţă de urgenţă i-ar rezolva  imediat problemele penale, spre deosebire de legea care a modificat Codul penal, contestată de Opoziţie la CCR.

Cel care se opune ordonanţei este liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, care i-a interzis ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să iniţieze sau să avizeze un proiect de ordonanţă de urgenţă cu dedicaţie pentru Dragnea. Tudorel Toader este ministrul tehnocrat, dar susţinut în Guvern de ALDE. Şi Mariana Moţ, secretarul de stat din Ministerul Justiţiei, a intrat subit în concediu, fix la începutul acestei săptămâni, decisivă pentru ordonanţa de urgenţă. Mariana Moţ este apropiată de vicepremierul Paul Stănescu, unul dintre oamenii fideli liderului PSD. „Faptul că Mariana Moţ şi-a luat concediu l-a panicat şi mai mult pe Dragnea, care se teme de trădări“, a declarat unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru „Adevărul“.

Până la şedinţa de guvern de joi, premierul Viorica Dăncilă va merge miercuri la Palatul Cotroceni pentru a se întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, la solicitarea şefului statului. Iohannis îi va cere Vioricăi Dăncilă să nu-şi pună semnătura pe o ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi amnistia, susţin surse oficale. De asemenea, şeful statului ia în calcul să participe la şedinţa de guvern de joi, pentru a încerca să blocheze o eventuală ordonanţă, aşa cum s-a întâmplat şi în iarna anului 2017, în cazul OUG 13.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite