Iohannis şi Predoiu, finala dreptei pentru Cotroceni. Iohannis: În relaţia cu Antonescu nu s-a schimbat nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu şi Klaus Iohannis se luptă pentru statutul de prezidenţiabil PNL Foto: Mediafax
Crin Antonescu şi Klaus Iohannis se luptă pentru statutul de prezidenţiabil PNL Foto: Mediafax

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a câştigat disputa internă pentru desemnarea candidatului liberal la Preşedinţie. Candidatul dreptei va fi ales dintre Klaus Iohannis şi, probabil, Cătălin Predoiu, prezidenţiabilul PDL.

Principalele partide de dreapta, PNL şi PDL, au terminat procedurile interne de selecţie a candidaţilor pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie. Astfel, au rămas doi pe un singur loc: Klaus Iohannis şi Cătălin Predoiu. În PNL, cursa dintre Crin Antonescu şi Klaus Iohannis a ajuns la final, ieri, după ce membrii Delegaţiei Permanente au decis, cu 111 voturi „pentru“ şi 55 „împotrivă“, că edilul Sibiului este cel mai potrivit pentru a-i reprezenta în competiţia cu PDL pentru alegerile prezidenţiale. De altfel, victoria lui Iohannis era previzibilă încă de duminică seara, când rezultatele sondajelor îl plasau cu un scor cel puţin dublu faţă de Antonescu în preferinţele alegătorilor. Antonescu însuşi, resemnat, a declarat, înainte de votul Delegaţiei, că deşi nu îşi asumă sondajul, nici nu îl poate contesta. De asemenea, a cerut vot la vedere pentru desemnarea prezidenţiabilului, dar conducerea partidului amenajase deja, înainte de şedinţă, urnele pentru votul secret.

În şedinţă, ambii candidaţi au reiterat dorinţa de a ajunge la Cotroceni, din motive diferite. În timp ce Antonescu s-a prezentat drept un adversar ideal pentru candidatul PSD, Victor Ponta, Iohannis a amintit de seturile de alegeri câştigate pentru Primăria Sibiului şi a adăugat că vrea „un preşedinte normal“. Între timp, pe holurile Parlamentului, fidelii lui Crin Antonescu şi-au manifestat, pe la colţuri, nemulţumirea faţă de rezultatele sondajelor şi l-au acuzat pe Iohannis că le-ar fi transmis în presă înainte de a fi livrate membrilor de partid. Neimpresionaţi, apropiaţii lui Iohannis jubilau. „Ce bine îmi merge!“, s-a lăudat Atanasiu, pe holuri. Întrebat dacă intenţionează să îl sprijine pe Iohannis în cursa prezidenţială, Antonescu a evitat să răspundă.

El a exclus, totodată, o posibilă revenire în fruntea PNL, în cazul în care Iohannis câştigă alegerile şi a refuzat să vorbească despre planurile sale de viitor. „Vom vedea“, a conchis el, grăbit. Întrebat cum comentează faptul că o treime dintre membrii Delegaţiei l-au votat, Antonescu a răspuns, ironic: „Ce voiaţi? Să nu voteze nimeni cu mine?“. În cele din urmă, un Iohannis lipsit de emoţie a anunţat încheierea competiţiei pentru prezidenţiale.„ Urmează o cercetare sociologică pentru a desemna candidatul dreptei. Le mulţumesc colegilor că au venit şi au votat. Dacă veni vorba de a detalia acest vot, nu a fost unul controversat. Noi nu ne-am luptat, noi am optat. Am optat pentru candidatură“, a spus Iohannis.

Predoiu, de neclintit

În timp ce în PNL lucrurile s-au mai aşezat după desemnarea prezidenţiabilului în persoana lui Iohannis, apele au început să se precipite în Aleea Modrogan, sediul PDL. Pe ultima sută de metri, au început să apară, peste noapte, alţi doritori ai scaunului de preşedinte de la Cotroceni. Cea mai mare surpriză a venit din partea europarlamentarului PDL, Monica Macovei. „Reiau solicitarea să fiu inclusă în procesul de selecţie şi măsurare a candidatului dreptei pentru alegerile prezidenţiale“, a spus, răspicat,  Macovei. Vasile Blaga, şeful Monicăi Macovei pe linie de partid,  nu a părut deloc încântat. „ PDL şi-a desemnat în cel mai democratic mod cu puţinţă candidatul la Preşedinţie. Aici nu-i pe toane, iar dânsa trebuie să respecte regulamentele“, a clarificat Blaga.

Ieri, Colegiul Director al PDL a votat fuziunea prin absorbţie cu Forţa Civică, în urma căreia Mihai Răzvan Ungureanu va primi o funcţie de prim-vicepreşedinte în partid. Fostul premier încă mai spera să intre în cursa prezidenţială. „Îmi pun candidatura la dispoziţia partidului“, a spus Ungureanu, avându-l pe liderul PDL Vasile Blaga alături.  Deşi nu la fel de categoric ca în privinţa candidaturii lui Macovei, Blaga l-a tăiat de pe listă. „Domnul Ungureanu este membru al PDL, decizia PDL este clară: mergem în analiză cu domnul Cătălin Predoiu. Viaţa e lungă, e loc pentru toţi“, a mai precizat Blaga.
 

Băsescu şi-a mutat arhiva la PMP

Preşedintele Traian Băsescu şi-a luat arhiva personală, care conţinea documente din perioada în care era ministru al Transporturilor, din Modrogan 1, sediul PDL, care va deveni sediul noului PNL, partid format prin fuziunea liberalilor şi a democrat-liberalilor. „Încă era o legătură a mea cu partidul, nu eram hotărât să o iau atât de repede, însă, aflând concesiile uriaşe şi modul în care PDL a fost pus pe tavă, am hotărât să o iau şi s-o mut la PMP”, a argumentat Băsescu. Informaţia preluării arhivei a fost confirmată şi de actualul preşedinte al PDL, Vasile Blaga. Primul preşedinte al PD, Petre Roman, s-a arătat nemulţumit de faptul că lui Traian Băsescu i s-a permis recuperarea arhivei personale. Preşedintele fondator susţine că Băsescu, după ce a ajuns şef peste democraţi, nu i-a mai dat voie să-şi ridice arhiva. „Atunci când a ajuns dumnealui preşedinte, am dorit să-mi recuperez documente personale, discursurile mele. Mi-a refuzat dumnealui, fără să aibă decenţa să-mi dea o explicaţie“, a spus Roman.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite