UPDATE Avem dovada că Ponta trişează: Guvernul face recensământul pe furiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta

Memorandumul Executivului referitor la actualizarea listelor permanente conţine acelaşi puncte pe care liderii USL le doreau incluse în minirecensământ

Premierul Victor Ponta a anunţat, recent, că Guvernul a renunţat la efectuarea unui minirecensământ în ceea ce priveşte listele electorale folosite la referendumul pentru demiterea preşedintelui.  Cu toate acestea, Guvernul a elaborat un memorandum care se referă la „actualizarea listelor permanente", deşi CCR ceruse listele permanente folosite la referendumul din 29 iulie.

Controverse la CCR privind listele electorale

Memorandumul privind actualizarea listelor  trimise de Guvern  autorităţilor locale  reia o serie de puncte propuse  de liderii USL la efectuarea minirecensământului. Astfel, Guvernul cere autorităţilor locale să verifice o serie de categorii precum persoanele care au obţinut statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate, persoanele ale căror acte de identitate au expirat sau persoanele cu reşedinţa în străinătate.

Prezentăm mai jos categoriile pe care vrea să le verifice Guvernul.

1. PERSOANELE DECEDATE
Categorie care are o situaţie juridică clară. Totuşi, trebuie menţionat că fostul ministru de Interne Ioan Rus anunţase că persoanele decedate au fost eliminate din liste înainte de referendumul pentru demiterea  din 29 iulie.

2. PERSOANELE CARE ŞI-AU PIERDUT DREPTUL DE A VOTA
Categorie cu statut juridic clar. Potrivit Constituţiei, nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintali, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

3. CETĂŢENII ROMÂNI CU DOMICILIUL ÎN STRĂINĂTATE
Este vorba de 471.000 de persoane care au acest statut prin deţinerea unui paşaport cu menţionarea ţării de domiciliu.  Potrivit fostului ministru al Administraţiei Victor Paul Dobre, aceste persoane au fost deja eliminate din listele permanente pentru referendum. În plus, Curtea Constituţională a trimis Parlamentului o erată la o decizie anterioară în care afirmă că românii din străinătate trebuie luaţi în calcul pentru referendum. Autenticitatea eratei este contestată de doi judecători ai CCR, Augustin Zegrean şi Tudorel Toader.

4. PERSOANELE AL CĂROR ACT DE IDENTITATE A EXPIRAT
Ideea a fost lansată pe piaţă de primarul liberal din Bacău, Romeo Stavarache. El a făcut şi un calcul simplu, afirmând că, dacă în judeţul său sunt 25.000 de persoane şi estima că la nivelul întregii ţări ar fi vorba de un milion de astfel de persoane. Totuşi, nu există nicio bază legală prin care alegătorii cu cărţi de indentitate expirate să nu fie luaţi în calcul la cvorum.

5. PERSOANELE CARE ŞI-AU SCHIMBAT DOMICILIUL
Memorandumul face referire doar la cei aflaţi în această situaţie fără a a fi radiaţi din lista locaţiilor anterioare. Acest punct pare, la prima vedere, logic, dar ridică un semn de întrebare. Documentul nu se referă şi la persoanele care şi-au schimbat domiciliul, au fost radiate din lista localităţii anterioare, dar nu apar pe listă în noua localitate de domiciliu.

6. LOCATARII MULTIPLI LA ACEEAŞI ADRESĂ
Mai concret, în memorandum se cere verificarea persoanelor care se identifică la un domiciliu într-un număr care nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi numărul de camere ale imobilului. Formularea este largă şi poate acoperi o multitudine de situaţii.  Oficialităţile de la Bucureşti au  susţinut că au fost cazuri în care 2.000 de persoane erau trecute la aceeaşi adresă, în sectorul 4 al Capitalei. Nici în acest caz însă nu există o bază legală pentru eliminarea acestor persoane din cvorum.

7. PERSOANELE CARE ŞI-AU SCHIMBAT NUMELE
Aceste schimbări s-au produs prin căsătorie, divorţ, pe cale administrativă. Şi această verificare ridică semne de întrebare. Preşedintele suspendat Traian Băsescu a atras atenţia că persoanele care îşi schimbă numele nu îşi schimbă CNP-ul. Practic, căsătoria sau divorţul nu atrage după sine schimbarea numărului de alegători.

8. CEI CU REŞEDINŢA/DOMICILIUL ÎN STRĂINĂTATE
Acest punct este principala miză a USL. Numărul românilor plecaţi în străinătate la muncă este estimat de liderii USL la 1,5 - două milioane. Ideea eliminării lor a fost lansată de preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, dar aflarea numărului real este o operaţiune, dificil de realizat în mod corect până pe 24 august.
Aceşti oameni au, în continuare, oficial adresa în România şi nu există o bază legală pentru eliminarea lor din cvorum. Ideea se regăseşte într-un document intern al PSD, trimis filialelor locale de secretarul general al partidului, Liviu Dragnea.  „Din totalul cetăţenilor români cu drept de vot se vor scădea cei cu domiciliul şi/sau reşedinţa în străinătate (care în mod nelegal au apărut pe listele electorale permanente la referendumul din 29 iulie şi care sunt de ordinul milioanelor, ex. Spania - 856.000, Italia 987.000 etc.), iar cei rămaşi sunt cetăţenii care, conform legii, numai ei pot figura pe listele electorale permanente, pe baza cărora trebuie stabilit cvorumul de participare la referendum", se arată în documentul PSD.

Cine semnează

Memorandumul este aprobat de premierul Victor Ponta, avizat de miniştrii Titus Corlăţean - Externe, Victor Ponta - Justiţie, Mariana Câmpeanu - Muncă şi iniţiat de Mircea Duşa - Interne şi Administraţie, Radu Stroe - Administraţie, Ion Moraru - secretar general al Guvernului.

Dă click pentru a se mări!

Memorandum Guvern actualizarea listelor permanente Memorandum Guvern actualizarea listelor permanente - 2 Memorandum Guvern actualizarea listelor permanente - 3

Rămâneţi pe adevarul.ro pentru a vedea dovada, în scurt timp!

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite