UPDATE Întâlnirea PPE din Bucureşti: Buzek, Macovei, Cioloş, Stolojan au vorbit despre criză şi Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek a susţinut, în cadrul unei întrevederi cu Emil Boc, că, dacă în Europa va fi mai rău în următoarea perioadă, România va fi mai bine pregătită să facă faţă, datorită măsurilor pe care deja le-a luat.

UPDATE 17.37 Vicepremierul Marko Bela a declarat, referitor la Schengen, că "nu trebuie să ne supărăm, nu avem voie să pornim o dispută cu Occidentul".  În ceea ce priveşte criza economică, el a spus că "dacă ar veni noul val al crizei, doar e Europă unită ar putea să facă faţă. Ar putea să vină anul viitor". Cât despre remanierea Guvernului, Marko a spus că, în opinia sa, acest lucru nu se impune.

UPDATE 17.00 Responsabilitatea în privinţa aderării României la spaţiul Schengen aparţine întregii clase politice româneşti, în opinia preşedintelui PDL Diaspora, William Brînză, care a respins şi acuzaţiile aduse ministrului Teodor Baconschi atât de liderii Opoziţiei, cât şi de colegii de partid. "Sunt surprins de cererea de demisie solicitată ministrului Baconschi de către PNL şi PSD, cum mă surprind şi unele voci pe care le aud din propriul meu partid. Îi sfătuiesc atât pe colegii din Opoziţie, cât şi pe cei din PDL, care au nelămuriri asupra atribuţiilor MAE, să se documenteze mai bine şi să nu facă o confuzie cu atribuţiile altor ministere", a comentat deputatul PDL.

William Brânză

UPDATE 16.00 Decizia de amânare a aderării la Spaţiul Schengen a fost criticată şi de prim-vicepreşedintele PDL, Sorin Frunzăverde, în opinia căruia discuţia despre posibilitatea înlocuirii miniştrilor responsabili în acest dosar nu-şi are rostul, în condiţiile în care obiectivele tehnice au fost îndeplinite. Frunzăverde nu a exclus însă posibilitatea înlocuirii unor miniştri, scenariu confirmat şi de preşedintele Traian Băsescu. "Este foarte posibil să se facă o remaniere în perioada următoare, chiar dacă încă nu am făcut o evaluare a miniştrilor", a spus Frunzăverde, prezent la reuniunea PPE. El a avertizat că "sunt predicţii privind o nouă criză, indicii, care trebuie să ne facă foarte atenţi la măsurile adoptate în continuare".

image

UPDATE 14.54 Decizia privind organizarea congresului PPE din 2012 la Bucureşti a fost interpretată de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, drept un semnal foarte important de susţinere pentru PDL.

"I-am mulţumit preşedintelui Buzek pentru susţinerea pe care ne-a acordat-o în cadrul PPE pentru organizarea anul viitor, în România, a Congresului PPE, e un eveniment foarte important în istoria PPE, foarte important pentru România. Este pentru prima oară când se organizează în România un congres a unui partid la nivel european. Iată un semnal foarte important de susţinere pentru PDL şi pentru partidele membre ale PPE", a precizat Anastase, prim-vicepreşedinte al PDL, la finalul întrevederii pe care a avut-o cu preşedintele PE Jerzy Buzek.

image

UPDATE 14.30 Dacian Cioloş, comisarul european pe Agricultură, le-a vorbit participanţilor la reuniunea PPE despre reforma privind asigurarea securităţii alimentare în faţa căreia se află Uniunea Europeană.

"Comportamentul marilor puteri, locurile unde acestea investesc, arată că problema securităţii alimentare nu este a trecutului, ci a viitorului. Sunt state în care veniturile sunt cu 30 - 40% mai mici decât media UE, două treimi din agricultori au peste 55 de ani, există o presiune mare asupra fertilităţii solului şi biodiversităţii. Din această perspectivă tratăm şi reforma Politicii Agricole Comune, având obiectiv principal securitatea alimentară", a spus Cioloş.

image

UPDATE 14.00 Europarlamentarul Monica Macovei a pledat, în cadrul aceleiaşi dezbateri organizate de PPE, ca toate statele din Balcani să primească statutul de candidat pentru a deveni membru al Uniunii Europene. "Este important ca Uniunea Europeană să aibă o strategie regională în procesul de integrare în Balcani. O soluţie potrivită ar fi ca toate aceste state să primească statut de stat candidat şi chiar şi o dată pentru deschiderea negocierilor. Mai departe, se va face diferenţierea şi va apărea competiţia", a explicat Macovei.

image

În ceea ce priveşte amânarea aderării la Spaţiul Schengen, Monica Macovei a făcut apel la autorităţile de la Bucureşti să se concentreze asupra rezolvării problemelor din Justiţie, semnalate în ultimul raport al CE. "România a îndeplinit condiţiile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen. Lipsa unui consens politic în legătură cu aderarea la Schengen a dus însă la amânarea unei decizii. Până la reluarea discuţiilor, Justiţia trebuie să-şi asume responsabilitatea şi să rezolve rapid chestiunile criticate în ultimul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV)", a avertizat fostul ministru al Justiţiei.

UPDATE 12.00 Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a spus că problema aderării României la Spaţiul Schengen are mai multe implicaţii, inclusiv componenta politică a celor două ţări care au respins, joi, accesul României. "Deciziile lor sunt în afara tratatului. O să îl rog pe ministrul de Intere, Traian Igaş, să continue demersurile pentru convingerea Olandei şi Finlandei", a spus el.

Pe de altă parte, europarlamentarul Theodor Stolojan a susţinut că nu se impune schimbarea din funcţie a ministrului de Externe, Teodor Baconschi. "Nu cred că altcineva la ora actuală poate să schimbe compoziţia parlamentului din Olanda, de exemplu, oricine ar fi ministru de Externe", a spus democrat-liberalul.

AUDIO Theodor Stolojan: „Cu banii FMI n-am cumpărat decât timp“

UPDATE 11.40 Jerzy Buzek a declarat: "Sper ca în acest an România să devină membru Schengen. Aţi îndeplinit toate condiţiile tehnice. Este de fapt o amânare, nu o respingere". Buzek a lăufat reformele lui Boc, spunând că este un model care ar trebui implementat şi în alte state.

Preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek a susţinut, în cadrul unei întrevederi cu Emil Boc, că, dacă în Europa va fi mai rău în următoarea perioadă, România va fi mai bine pregătită să facă faţă, datorită măsurilor pe care deja le-a luat.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Guvern , preşedintele PE a remarcat avantajul României ca urmare a măsurilor de reducere a deficitului bugetar. "Nu ştim adevăratul viitor al Europei. Peste o jumătate de an, peste un an, doi, s-ar putea să fie un pic mai rău. România va fi mai bine pregătită decât celelalte state membre, de ce? Pentru că voi veniţi după reforme grele. Există o probabilitate destul de mare ca multe alte state membre, în curând, s-ar putea să fie forţate să treacă prin reforme similare, doar peste câteva luni sau un an, mai târziu. Deci veţi fi într-o poziţie avantajoasă", a spus Buzek.

La rândul său, primul-ministru Emil Boc a apreciat modul în care preşedintele PE a gestionat, într-o perioadă de criză, problematica Parlamentului European, astfel încât PE să rămână o tribună a democraţiei europene.
Un alt subiect abordat de cei doi oficiali s-a referit la Proiectul Nabucco, premierul Boc subliniind că România este un ferm susţinător al acestuia, extrem de important pentru siguranţa energetică a UE şi României. "Contăm pe sprijinul Parlamentului European în deciziile care vizează implementarea acestui proiect extrem de important", a mai afirmat primul-ministru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite