„Unirea“ cu Republica Moldova începe cu un război între preşedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul în care de o parte şi de alta a Prutului se vorbeşte, cumva,  despre unire, preşedinţii celor două state, aparent înfrăţite, au făcut primii paşi spre conflict.

Nu se poate vorbi despre începutul unei frumoase prietenii între preşedintele Klaus Iohannis şi noul şef al statului moldovean, Igor Dodon. Întrebat cum comentează o afirmaţie recentă a omologului său de peste Prut, care declarase că varianta unirii dintre cele două state este exclusă, Iohannis a spus: „Ştiţi că există uzanţa diplomatice, acum chiar dacă domnul Dodon nu este încă preşedintele Moldovei va înţelege şi domnia sa încet, încet cum se procedează între preşedinţi“. Igor Dodon este, deocamdată, doar preşedintele ales al Republicii Moldova, până când va depune jurământul în faţa Parlamentului şi a Cirţii Constituţionale moldoveneşti. Conform Constituţiei, preşedintele trebuie să depună jurământul cel târziu la 45 de zile după alegeri.

Replica lui Dodon

Imediat, Igor Dodon a răspuns pe Facebook: „Domnul preşedinte Iohannis m-a vizat în una din intervenţiile sale recente, referindu-se la cum e corect să se procedeze între preşedinţi. E bine că Dumnealui deja nu doar ia act de alegerea mea, ci abordează situaţia mai personal şi mai concret. Cu acest prilej, îi amintesc domnului preşedinte român Iohannis că i-am transmis încă în primăvară o scrisoare deschisă, la care Dumnealui încă nu a răspuns. Îl asigur că în calitatea mea de preşedinte ales al Republicii Moldova am aceleaşi preocupări ca şi acum jumătate de an cu privire la subiectele din acea scrisoare. Deci, îi readresez domnului Iohannis acel mesaj“, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Scrisoarea lui Igor Dodon, politician orientat spre Moscova, se bazează pe o singură idee, mai exact o acuzaţie: aceea că, prin mesajele unioniste, România atentează la statalitatea Republicii Moldova. „Suntem pe deplin conştienţi de afinităţile culturale, lingvistice, istorice între popoarele noastre. Totuşi, în pofida relaţiilor culturale, economice şi diplomatice strânse care s-au înfiripat între statele noastre, în pofida încrederii pe care am acordat-o de-a lungul anilor conducerii de la Bucureşti, noi avem astăzi toate temeiurile să bănuim statul român de interes făţiş în lichidarea suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova. Altfel zis, avem temeiuri să îl bănuim de atentarea directă la statalitatea Republicii Moldova”, scria Dodon, în luna martie, pe când era doar preşedintele Partidului Socialist din Republica Moldova.

„Fraţi români, vă iubesc ca vecini“

Preşedintele ales Igor Dodon a afirmat, vinerea trecută, într-un interviu pentru TVR, că îi consideră pe români fraţi şi prieteni, însă este nevoie ca România să renunţe la ideile unionist. „Fraţi români, eu vă stimez, vă iubesc ca vecini, dar haideţi să ne respectăm ca două state independente, suverane. Veniţi voi la noi, noi la voi, dar nu cu idei unioniste. Imaginaţi-vă dacă ar apărea în România mişcări finanţate de Republica Moldova care ar spune «Haideţi să lichidăm România, să luăm jumătate de România înapoi şi să ajungem la harta cum a fost Moldova»!“, a declarat Igor Dodon, cel care a revenit asupra teoriei sale că Moldova are o istorie mult mai veche decât România.

Iohannis vrea Moldova în Uniunea Europeană. Dodon, în Uniunea Vamală

Relaţia României cu Republica Moldova a fost discutată chiar în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, marţi, la Palatul Cotroceni. La finalul reuniunii, şeful statului român a anunţat clar cî România susţine în continuare parcursul european al Chişinăîul, şi doar parcursul european. „Obiectivul nostru strategic este integrarea europeană a Republicii Moldova, adică susţinerea orientării clare, ireversibile a Republicii Moldova spre UE şi a conectării pro-europene a Chişinăului, cu instituţii puternice, o democraţie solidă, proces în care România poate şi trebuie să joace rolul principal“, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

 Surse diplomatice au declarat pentru „Adevărul“ că Republica Moldova va avea în continuare nevoie de ajutorul financiar acordat de România, iar diplomaţii noştri pregătesc un nou plan de reforme pentru Chişinău în schimbul banilor.

De partea cealaltă, socialistul Igor Dodon vrea să orientze ţara spre Moscova, mai exact către Uniunea Vamală Euroasiatică, replica lui Vladimir Putin faţă de UE, formată din Rusia, Belarus şi Kazahstan. Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, şi-a programat deja o vizită oficială la Moscova la sfârşitul lunii decembrie.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite