Unii români încasează de la stat zeci de mii de euro pe lună. Alţii, 700 de lei. Vi se pare corect, domnule Orban?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În situaţii de criză, când oricum finanţele statului nu fac faţă cheltuielilor legate de consecinţele economice ale crizei COVID-19, cu atât mai mult ne revoltă discrepanţele uriaşe. Statul plăteşte unor foşti torţionari comunişti, unor oameni despre care nu ştim dacă au făcut în viaţa lor ceva bun pentru  societate, zeci de mii de euro, pensii sau salarii.

Iar amărâţilor, care au muncit o viaţă întreagă pentru acelaşi stat, 700 de lei, ajutor de şomaj tehnic.

Iată cât încasează unii români de la stat

Judecătorul CCR Marian Enache (65 de ani) încasează de la stat salariul de judecător, şi alte patru pensii sau indemnizaţii: pensie de stat, pensie de avocat, indemnizaţie de fost parlamentar şi indemnizaţie de revoluţionar. Veniturile din 2018 ale lui Enache: 812.982 lei, adică 15.055 euro/lună. Între timp posibil că i-au crescut veniturile, urmare a creşterii pensiilor şi indemnizaţiilor. Ce a făcut Marian Enache pentru statul român, să merite 20.000 euro/lună, îi las pe cititori să aprecieze.

Judecătorul CCR, Valer Dorneanu (75 de ani), încasează de la stat:

Indemnizaţie preşedinte CCR - 289.159 lei;
Indemnizaţie profesor - 50.852 lei (Universitatea "Nicolae Titulescu" Bucureşti);
Pensie - 322.220 lei;
Indemnizaţie specială fost parlamentar - 74.424 lei

În total, în 2018, 749.305 lei, adică lunar 62.442 lei sau 13.870 euro.

Sunt multe alte exemple, presa le-a tot prezentat. Cea mai mare pensie din România, de aproximativ 74.000 de lei/lună, este a unui fost procuror militar din regimul comunist, care a fost şi şef al penitenciarului de la Colibaşi.

Iată şi salarii plătite de primăria Iaşi, unor salariaţi ai săi. Bugetele locale fac parte din bugetul general consolidat al statului, atunci când nu se mai ajung cu banii, primarii vin cu mâna întinsă la guvern şi obţin fonduri de echilibrare bugetară.

Spatii Publice Iaşi. Director General: 22.707 lei net/lună

Salubris Iaşi. Director executiv – 26.714 lei net / lună

Exemplele pot continua, au fost devoalate de un consilier local PNL

La primăria Bucureşti au fost înfiinţate mai mult de 20 companii, care au 35.000 de salariaţi, toţi cu salarii uriaşe plătite din banii bucureştenilor.

Cea mai mică pensie de serviciu în România este de 743 de lei şi este plătită unui pensionar care a lucrat în personalul auxiliar al instanţelor şi parchetelor.

Pensia medie lunară este în România de 1.296 de lei (270 de euro)

Statul alocă 700 lei persoanelor care intră acum în şomaj tehnic.

Am prezentat un tablou redus ca spaţiu al discrepantelor uriaşe dintre salariile şi pensiile maxime şi cele minime. Măcar dacă beneficiarii de pensii şi salarii uriaşe le-ar fi meritat. Cum să merite un fost şef de penitenciar comunist, cea mai mare pensie din România? Nu vorbim aici de sectorul privat. Acolo salariile se stabilesc după altă logică, şi nu sunt suportate de către stat. Vorbim de ce salarii plăteşte statul nostru, al tuturor, care trăieşte şi funcţionează din taxele şi impozitele plătite de noi, contribuabilii. Iar acum, în vremuri de criză, când spitalele sunt praf şi nu fac faţă unei situaţii deosebite, cu atât mai mult se pune problema acestor discrepanţe uriaşe.

De la PSD nu aveam pretenţii să vadă şi să repare aceste diferenţe uriaşe. Dar nici PNL?

Cât timp am avut PSD la putere n-am avut pretenţia să se repare ceva în acest domeniu. De când a venit PNL şi preşedintele Iohannis la guvernare, am tot sperat că se va schimba ceva. Este adevărat, cu actuala majoritate parlamentară nu există speranţe să treacă astfel de legi de schimbare a modului în care se calculează pensii şi salarii bugetare. Dar totuşi, în situaţii de urgenţă, când bugetul de stat nu face faţă cheltuielilor uriaşe generate de criza prin care trecem, mă aşteptam la altă poziţie. Acum guvernul poate da OUG-uri şi Ordonanţe Militare, prin care să facă rost de bani pentru spitale şi atenuare a crizei economice care deja muşcă adânc din veniturile oamenilor simpli. În privat, sute de mii de oameni au fost concediaţi sau trecuţi în şomaj tehnic, care trebuie să se descurce cu 700 lei/lună, iar în sistemul bugetar se păstrează acelaşi număr enorm de salariaţi, 1,2 milioane, cu salariile uriaşe de genul celor prezentate mai sus. Deşi bugetarii trăiesc pe spinarea privaţilor, a taxelor şi impozitelor plătite de aceştia. Că nu pică din cer bani la bugetul de stat.

Iar ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, declară senin ca nu se va umbla la numărul şi salariile bugetarilor, in timp ce sute de mii de lucrători din sistemul privat rămân fără slujbe. Dreptatea socială împărţită de PNL. Să vedem prin august-septembrie, când nu vor mai fi bani la buget, dacă îşi va menţine aceeaşi poziţie.

Dacă guvernul Orban şi PNL nu văd aceste diferenţe uriaşe, între stat şi privat, între români care primesc de la stat salarii şi pensii uriaşe, iar cei sărmani trăiesc cu 700 lei/lună, să nu pretindă voturi la viitoarele alegeri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite