Ministrul de Externe maghiar nu a venit la reuniunea PPE de la Bucureşti. Surse:  Motivul ar fi relaţia PNL-UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Péter Szijjarto, ministrul maghiar de Externe, nu a participat la reuniunea miniştrilor de Externe ai Partidului Popular European (PPE) desfăşurată Bucureşti, reuniune care se organizează tradiţional în ţara care deţine preşedinţia Consiliului UE. Szijjarto a fost prezent la toate reuniunile precedente ale PPE, susţin surse politice pentru Adevărul.

UPDATE Ministrul Afacerilor Externe maghiar a lipsit de la şedinţa PPE, dar a participat la reuniunea informală  a miniştrilor afacerilor externe din UE (Gymnich) desfăşurată la Bucureşti. 

Potrivit surselor citate, absenţa ministrului maghiara de la şedinţa PPE fost cauzată de criticile aduse de PNL la adresa UDMR, partid care susţine coaliţia PSD-ALDE în Parlament, deşi face parte din familia PPE. În plus, premierul maghiar, Viktor Orban, are o relaţie foarte apropiată cu liderul PSD Liviu Dragnea. Guvernul de la Budapesta, condus de Viktor Orban, a fost aspru criticat de liderii europeni pentru atacurile la adresa statului de drept. La fel şi Executivul de la Bucureşti, controlat de Liviu Dragnea. 

O fotografie postată pe pagina de Facebook a PNL arată că la reuniunea PPE din România au participat (de la stânga la dreapta): Johannes Hahn, comisar european pentru Politici de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Ekaterina Zaharieva, vicepremier şi ministru de Externe (Bulgaria), Nikos Christodoulides, ministru de Externe (Cipru), Simon Coveney, ministru pentru Afaceri Externe şi Comerţ (Irlanda), Ludovic Orban, preşedintele PNL, Marija Pejcinovic Buric, vicepremier şi ministru de Externe (Croaţia), David McAllister, vicepreşedinte al PPE şi preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European şi Siegfried Mureşan, europarlamentar şi purtător de cuvânt al PPE.

Singurul absent de marcă: Péter Szijjarto, ministrul maghiar de Externe în Guvernul Viktor Orban, liderul FIDESZ, partidul de guvernământ care face parte din PPE. 

ppe

„Temele de discuţie au vizat: situaţia politică din România, Parteneriatul Estic, Balcanii de Vest, situaţia din Siria, concluzia fiind aceea că este necesară o politică externă şi de securitate comună consolidată a Uniunii Europene“, arată liberalii. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite