Unde minte Ponta în scandalul modificării Codului Penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat duminică seara, la România TV, că proiectul de modificare a Codului Penal adoptat săptămâna trecută de Senat prin vot secret nu ar fi trecut fără sprijinul Opoziţiei. Cifrele oficiale îl contrazic însă pe şeful Executivului.

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seara, că PSD, chiar şi sprijinit de grupurile parlamentare de la Putere, nu ar fi reuşit să adopte proiectul de modificare a Codului Penal, respectiv a Codului de Procedură Penală fără ajutorul Opoziţiei. „Să nu ne aflăm într-o confuzie care ţine tot de propagandă. Probabil se referă la un proiect de modificare a Codului Penal care e trecut de Senat cu 90 la 20 de voturi. Eu vă anunţ că PSD nu are 90 de senatori din toate grupurile parlamentare, deci povestea asta că vrea PSD... noi nu putem să schimbăm o lege şi nu avem în niciun caz 90 de senatori. Faptul că de fiecare dată eu vorbesc de guvernare, dar PNL nu prea există, e propagandă securistă, cum putem noi să strângem 90 de voturi? Hai să fim serioşi, nu asta e situaţia“, a spus Ponta duminică seara la România TV.

Ponta se face că nu ştie

În realitate, majoritatea PSD din Senat este însă suficient de consolidată cât să asigure adoptarea unui proiect. Concret, modificările Codului Penal au fost adoptate de senatori cu 88 de voturi favorabile, 26 împotrivă, patru abţineri, în timp ce un senator a refuzat să voteze. În total, la momentul votului au fost prezenţi în sală 119 aleşi din cei 168 câţi numără Senatul.

În prezent, grupul PSD din Senat are 78 de membri, dar social-democraţii se bazează întotdeauna şi pe grupul PLR-PC, păstorită de şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care vine la pachet cu alţi 13 aleşi. Prin urmare, PSD şi PLC au în total 91 de voturi favorabile, cu trei mai multe decât le-ar fi trebuit să asigure adoptarea proiectului de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Aşadar, cifrele îl contrazic pe Ponta: majoritatea din Senat strânsă în jurul PSD numără chiar 91 de senatori.

"Hai să fim serioşi, cum putem noi să strângem 90 de voturi?" Victor Ponta, liderul PSD

Mai mult, chiar şi în situaţia unor absenţe ale membrilor PSD sau PLC, tendinţele din Senat arată că liderii maghiari sprijină şi ei, prin vot, coaliţia de guvernare. Cum UDMR numără încă opt membri care de regulă votează alături de PSD, eventualele absenţe ar fi fost uşor de suplinit. Mai exact, social-democraţii mizează pe cel puţin 99 de senatori.

Modificările, susţine de Putere

De altfel, amendamentul la Codul de Procedură Penală a fost propus chiar de senatorii de la Putere. Ovidiu Donţu (PSD), Ioan Chelaru (PSD) şi Cristiana Anghel (PLC) au sugerat ca măsurile preventive precum arestarea să fie ”dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă că o persoană a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală”. Articolul modificat stipulează, în varianta iniţială, că ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune”.

Prin înlăturarea sintagmei referitoare la "suspiciunea rezonabilă", senatorii au îngreunat dispunerea de măsuri preventive, astfel încât judecătorul de drepturi şi libertăţi ar trebui să nu aibă nicio îndoială cu privire la vinovăţie atunci când ia o decizie de reţinere a unui suspect.

Senatorii au precizat, în motivaţia care a însoţit amendamentul, că arestarea preventivă trebuie să devină o excepţie. ”De la începutul anului trecut, arestarea a devenit, dintr-o măsură excepţională, o regulă, fiind suficientă existenţa unui simplu denunţ ca ea să poată fi luată. De aici, plimbarea cu cătuşe a acuzaţiilor în faţa presei a devenit ceva cotidian, neexistând sancţiuni pentru încălcarea prezumţiei de nevinovăţie prin afectarea imaginii persoanei”, se menţionează în motivaţie.

Citeşte şi:

Ponta, despre modificările la Codul Penal pe care Iohannis spune că le-ar ataca la CCR: „Propagandă securistă“

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat duminică, la România TV, după ce preşedintele Klaus Iohannis a spus că se gândeşte să atace la CCR modificările parlamentarilor aduse Codului Penal, că totul este „o propagandă securistă“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite