Unde va locui Traian Băsescu? Fostul preşedinte are de ales între şapte locuinţe de protocol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regia Autonomă Admnistraţia Protocolului de Stat (RA-APPS), aflată în subordinea Guvernului, i-a oferit fostului preşedinte Traian Băsescu şapte vile de protocol, urmând ca fostul şef al statului să aleagă una dintre adresele puse la dipoziţie de Guvern.

În decembrie, RA-APPS i-a trimis lui Traian Basescu o lista cu şapte case pe care să le folosească ca reşedinţă, după ce preşedintele Traian Băsescu a solicitat Guvernului atribuirea unui imobil la terminarea mandatului său, potrivit legii în vigoare. „Vă rugăm să precizaţi o ordine de preferinţă a imobilelor propuse a fi atribuite ca locuinţe de protocol cu destinaţia de reşedinţă, pentru a se putea întreprinde demersurile legale cu instituţiile publice abilitate”, transmite Gerorgian Gabriel Surdu directorul general al RA-APPS.

Două dintre imobile puse la dispoziţie de RA-APPS sunt în Snagov şi au suprafeţe utile de 2.189,39 de metri pătraţi, respectiv, 472 de metri pătraţi. Primul imobil are subsol, parter, etaj şi mansardă, iar cea de-a doua vilă aflată la Snagov este prevăzută cu parter şi etaj. La fiecare casă se mai adaugă şi câte un teren, de 27.412,60 metri pătraţi, respectiv, 9.900 de metri pătraţi.

Celelalte cinci imobile se află în Bucureşti: trei apartamente şi două case. Unul dintre imobile se află în Sectorul 2, pe strada Orbescu şi cuprinde cinci camere, plus trei camere de serviciu. Cealaltă casă are domiciliul tot în Sectorul 2, pe strada David Praporgescu şi are nouă camere. Unul din apartamenele aflate pe lista RA-APPS se găseşte pe Bulevardul Cosntantin Prezan, în aceiaşi clădire în care Traian Băsescu a locuit, la etaje diferite, cu Adrian Năstase şi Nicolae Văcăroiu. Potrivit Mediafax, Băsescu a refuzat unele dintre aceste imobile, precum apartamentul din Bulevardul Prezan, şi nu a răspuns în cazul altor spaţii propuse, pe care încă le analizează. Au mai fost propuse un apartament cu 5 camere din strada Barbu Delavrancea (280 metri pătraţi) şi un apartament cu 8 camere din strada Lev Tolstoi (273 metri pătraţi).

Ce spune legea

Potrivit legii 406/2001, persoanele care exercită funcţia de şef al statului român beneficiază de câteva drepturi importante şi după finalul mandatului.

„Persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi: folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu, pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare“, se arată la articolul 2 din legea privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român.

Băsescu, obligat să plece din Vila Lac

Din lege vedem că Traian Băsescu, chiar şi după terminarea celor zece ani în fruntea statului, se va bucura în continuare de anumite privilegii. Tot legea impune şi anumite restricţii. „Locuinţa de protocol acordată nu poate fi reşedinţa pe care titularul a avut-o ca Preşedinte al României în funcţie“, se precizează, mai departe, la articolul 4. Ceea ce înseamnă că Traian Băsescu va părăsi, în mod obligatoriu, Vila Lac 3, reşedinţa actuală a preşedintelui.

Traian Băsescu se mai izbeşte de încă o problemă: starea viitoarei sale reşedinţe depinde de bunăvoinţa Guvernului condus de Victor Ponta. „Modalităţile concrete privind exercitarea drepturilor prevăzute la art. 2 lit. a) şi c) se stabilesc prin hotărâre a Guvernului“, se arată la articolul 3. Astfel,Victor Ponta, în calitatea sa de şef al Guvernului, va decide asupra destinaţiei de reşedinţă oficială pentru Traian Băsescu, asupra autoturismului de care va beneficia şi asupra pazei fostului preşedinte.

Citeşte şi:

Traian Băsescu scoate de la naftalină fotografii de pe vremea când era comandant de navă

Fostul preşedinte Traian Băsescu şi-a schimbat fotografia de profil de pe pagina sa de Facebook cu o o poză veche, de pe vremea când era comandant de navă.

Traian Băsescu s-a pensionat de ziua lui. Ce pensie primeşte fostul şef al statului

Fostul preşedinte Traian Băsescu s-a pensionat în data de 4 noiembrie 2014, potrivit ultimei declaraţii de avere. Şful statului a încasat în lunile noiembrie şi decembrie acesta 5.166 de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite