Un zevzec de la Jobbik declară „război“ României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vona Gabor FOTO Arhiva Adevărul
Vona Gabor FOTO Arhiva Adevărul

Un alt moment de autonomism maghiar s-a consumat în weekend în cadrul Taberei de Vară a Asociaţiei Tineretului Maghiar din Ardeal, organizată la Borzonţ-Joseni, în judeţul Harghita.

Profitând de prezenţa lui Vona Gabor, liderul partidului de extremă dreaptă din Budapesta, Jobbik, presa română l-a întrebat cum comentează spusele europarlamentarului Laszlo Tokes cu privire la protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei. Afirmaţia a fost făcută de europarlamentar în urmă cu două săptămâni la Şcoala Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad.

Deşi a recunoscut că nu are cunoştinţă de spusele lui Tokes, Vona Gabor nu a ratat ocazia de a comenta sensibilul subiect al autonomiei maghiarilor din România. Liderul extremist este de părere că întărirea drepturilor maghiarilor din România trebuie realizată chiar dacă acest lucru poate «altera grav» relaţiile dintre Ungaria şi România. „Pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre România şi Ungaria, ci starea societăţii şi a naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania. Dacă apărarea drepturilor maghiarilor din România şi reprezentarea acestora înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această responsabilitate, care ar trebui asumată, de fapt, de întreaga Ungarie“, a conchis Vona Gabor. 

„UNGURII FAC ZGOMOT ÎNTR-UN MOMENT ELECTORAL“

Istoricul Stelian Tănase a declarat, pentru „Adevărul“, că afirmaţia liderului extremist, Vona Gabor, nu este întâmplătoare, iar raţiunea acestei atitudini antieuropene este campania electorală pentru parlamentare care va avea loc, în Ungaria, în prima parte a lui 2014. „Politicienii de la Budapesta fac mult zgomot acum într-un moment electoral. Ei au probleme electorale şi vin aici şi fac pe grozavii ca să scrie presa de acolo că sunt mari patrioţi“, spune Tănase. Istoricul este revoltat de ipocrizia unor politicieni precum Vona Gabor, care de fapt nici nu sunt interesaţi de situaţia maghiarimii de la noi. „Dacă veţi merge la Budapesta, veţi vedea că ungurii din România sunt consideraţi maghiari de mâna a doua“, a mai precizat Stelian Tănase pentru „Adevărul“.

„MAE ARE O REACŢIE ÎNTÂRZIATĂ“

Istoricul s-a arătat revoltat şi de faptul că autorităţile, în speţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE), reacţionează cu întârziere, deşi sunt conştiente de faptul că oficialii din Ungaria vor face declaraţii împotriva spiritului UE. „Ministrul Corlăţean trebuie să rezolve problemele, nu să se plângă în comunicate. Este nevoie de o contracarare mediatică, o reacţie a MAE, un grup de discuţii“, a conchis Stelian Tănase. 

Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat, ieri, la afirmaţiile liderului extremist, Vona Gabor, precizând  că aşteaptă ca guvernul de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile făcute de acesta. Într-un comunicat de presă, MAE a mai precizat că „dezavuează orice manifestări sau declaraţii extremiste care au loc pe teritoriul României“. MAE a declinat şi solicitarea deputatului PSD Bogdan Diaconu, care a cerut ca Vona Gabor să fie declarat persona non grata, pe motiv că, potrivit legislaţiei internaţionale, această măsură se poate aplica doar diplomaţilor.

Ungaria reacţionează

Potrivit Ministerululi ungar de Externe, Jobbik e un partid de opoziţie care nu este implicat în activitatea Guvernului de la Budapesta şi care nu împărtăşeşte responsabilităţile acestuia. Reacţia oficialilor de la Budapesta vine ca urmare a solicitării făcute de diplomaţia română, după mai multe afirmaţii tendenţioase pe care liderii partidului extremist le-au făcut, sâmbătă, în Harghita. Guvernul ungar este angajat faţă de principiile fundamentale şi obiectivele parteneriatului strategic ungaro-român, subliniază ministerul ungar.


Liderul partidului extremist Jobbik: „Dacă apărarea drepturilor maghiarilor înseamnă conflict cu România, ne asumăm asta”

Ministerul de Externe ia măsuri împotriva extremiştilor maghiari: Asumarea conflictului între Ungaria şi România - afirmaţie foarte gravă

Vona Gabor trebuie declarat persona non grata, iar partidul său, interzis pe teritoriul României!

MAE îi răspunde lui Diaconu (PSD): „Declararea unui străin persona non grata, aplicabilă doar persoanelor  cu statut diplomatic“

Duşa (PSD): „Declaraţiile liderului Jobbik trebuie respinse, nu au nicio legătură cu lumea în care trăim“

Liderul PRM va sesiza Parchetul în legătură cu declaraţiile şefului Jobbik: “Dacă se întâmpla în Germania sau în Franţa, individul era cercetat în arest”

PES activists, despre discursul liderului Jobbik: „Maghiarii din România sunt folosiţi de diverşi populişti“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite