Un USR-ist sub acoperire, fost aghiotant al ministrului „Grindă”, întoarce armele împotriva PNL. Liberalii l-au pus în patru comitete şi comisii în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Vasiliu, un profesionist în domeniul fondurilor europene, dar care s-a poziţionat politic în funcţie de cei aflaţi la putere. FOTO Inquam Photos / George Calin
Marius Vasiliu, un profesionist în domeniul fondurilor europene, dar care s-a poziţionat politic în funcţie de cei aflaţi la putere. FOTO Inquam Photos / George Calin

Marius Vasiliu, fosta mână dreaptă a ex-ministrului Ion Ştefan de la Dezvoltare şi actual secretar de stat la Investiţii Europene, unde a fost promovat de USR, a întors armele şi îi critică pe liberali pentru modul cum fostul ministru al Fondurilor Europene a pregătit Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Disputele între foşti şi actuali miniştri ai PNL şi USR sunt din ce în ce mai dese, mai ales în ceea ce priveşte două ministere: Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE). Iar în ceea ce priveşte MIPE, dacă până acum pe tema proiectelor prost întocmite ieşea cu declaraţii numărul unu din minister, miercuri s-a exprimat oficial, prin criticarea modului cum a pregătit fostul ministru Marcel Boloş Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Marius Vasiliu, secretar de stat al MIPE.

„Am primit observaţii de la Comisia Europeană asupra unor componente ale PNRR. Totodată, am constatat că deşi în decembrie se afirma că nu au fost formulate observaţii asupra Planului, realitatea este că România nu a transmis de fapt un Plan, ci doar nişte bucăţi. Un prim aspect pe care-l semnalează Comisia este absenţa formulării unor reforme foarte clare şi totodată faptul că acele părţi ce au fost transmise nu respectă cerinţele Regulamentului”, a subliniat oficialul MIPE, care până la începutul lui ianuarie a fost secretar general-adjunct în Ministerul Dezvoltării. 

Criticile enunţate de Marius Vasiliu au fost surprinzătoare, mai ales că în Ministerul Dezvoltării fusese considerat „mâna dreaptă” a lui Ion Ştefan şi omul său de încredere, având tot sprijinul liberalilor pentru funcţia de secretar general-adjunct. „A fost în mod clar «mâna dreaptă» a lui Ion Ştefan. Avea delegate cele mai multe competenţe. A controlat tot ce era important în Ministerul Dezvoltării: PNDL, fondurile europene, Compania Naţională de Investiţii”, au precizat surse din Ministerul Dezvoltării pentru „Adevărul”. În schimb, unii dintre secretarii de stat impuşi de PNL, cum a fost inclusiv cazul lui Mihail Veştea (fost primar al Predealului timp de 16 ani), în prezent senator de Braşov, erau ignoraţi, la fel ca mulţi alţi demnitari liberali.

„Activitate politică meritorie în USR”

De fapt, Marius Vasiliu fusese membru de partid în USR între martie şi noiembrie 2019, renunţând la funcţie când a devenit înalt funcţionar public. Noul secretar de stat avea o relaţie bună cu conducerea USR, dovadă fiind şi modul cum a fost justificată aducerea acestuia în MIPE, fiind primul secretar de stat care s-a alăturat echipei Ghinea.

De altfel, Cristian Ghinea garanta pentru Vasiliu într-un mesaj publicat pe un grup intern, intrat în posesia „Adevărul”: „Am avut ocazia să îl cunosc ca profesionist în domeniul fondurilor europene şi are o reputaţie ireproşabilă în acest domeniu. De asemenea, a avut o activitate politică meritorie în cadrul USR Bucureşti”, preciza Ghinea. De numele lui Vasiliu se leagă însă eşecul reorganizării încercate de acesta şi Ion Ştefan la Ministerul Dezvoltării, în primăvara trecută, moment în care cei doi au vrut să reducă cu aproape 250 de posturi schema de personal din această instituţie.

Contactat de „Adevărul” pentru a fi întrebat dacă ştia de simpatiile politice ale fostului său subordonat, Ion Ştefan a precizat: „Apartenenţa politică, de o parte sau alta, eu nu am cunoscut-o. El a fost funcţionar public. Aşa l-am cunoscut eu”. Mai mult, pe 7 ianuarie, după ce a fost anunţată trecerea lui Vasiliu la MIPE, în presa locală din Vrancea apăreau articole laudative despre activitatea fostului secretar-adjunct de la Dezvoltare şi a lui Ion Ştefan, unele fiind la categoria „Promo”.

Venituri de nabab la Dezvoltare

Ca dovadă a încrederii de care s-a bucurat actualul secretar de stat de la Investiţii Europene în rândul liberalilor stă punerea sa în mai multe comitete şi consilii ale unor organisme ale statului. Pe lângă salariul de la Ministerul Dezvoltării, care în 2020 s-a ridicat la 155.000 de lei, Marius Vasiliu a mai încasat bani pentru activitatea sa din cadrul Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (EXIMBANK), a Comisiei speciale de retrocedare a ANRP, a Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe şi în Consiliul Director al Fondului Român de Dezvoltare Socială. Concret, pentru activitatea la EXIMBANK i-au intrat în conturi circa 129.000 de lei (adică 10.000 de lei lunar), 29.000 de lei pentru ANRP, 24.000 de lei pentru Comitetul Director al Fondului Român de Dezvoltare Socială şi circa 16.000 de lei pentru ANL. În total, 198.000 de lei pentru prezenţa sa în cele patru consilii şi comitete.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite