Un tricolor de 24 metri a fost arborat într-o comună din Harghita. Duşa: Tricolorul românesc trebuie să fie la el acasă şi aici, în Harghita

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Duşa
Mircea Duşa

Un tricolor de 24 de metri pătraţi a fost arborat, joi, în centrul localităţii harghitene Tulgheş, în cadrul unei ceremonii organizate de Ziua Drapelului, la care a asistat şi ministrul Apărării, Mircea Duşa. Acesta a declarat că „tricolorul românesc trebuie să fie la el acasă şi aici, în Harghita“.

Acolo se aflau deja sute de persoane, îmbrăcate în costume populare româneşti, de la bebeluşi şi până la bătrâni.

Regimentul de gardă şi protocol "Mihai Viteazu" din Bucureşti a dat onorul ministrului Apărării, iar şase ofiţeri au adus la catarg un tricolor de 24 de metri pătraţi, acesta fiind cel mai mare din judeţul Harghita.

Mircea Duşa a declarat că a dorit să fie prezent la manifestările de la Tulgheş întrucât localitatea a fost una de graniţă cu fostul Imperiu austro-ungar şi a vrut ca "tricolorul românesc să fie acasă la el şi aici, în Harghita".

"Aici, în judeţul Harghita, mândria de a fi român, respectul pentru simbolurile naţionale sunt altfel, pentru că pentru românii din Harghita şi din Covasna drapelul înseamnă suveranitate, înseamnă independenţă, înseamnă o Românie întreagă, aşa cum ne-au lăsat-o strămoşii noştri. De aceea suntem astăzi (joi - n.r.) aici, pentru că suntem mândri că suntem români şi că oriunde în lume tricolorul românesc aduce onoare, aduce respect. La Tulgheş am înălţat cel mai mare drapel tricolor din Harghita pentru că tricolorul românesc trebuie să fie la el acasă şi aici, în Harghita", a afirmat Duşa.

El a menţionat că toţi românii, indiferent de etnie, trebuie să respecte simbolurile naţionale şi în special simbolul de bază al suveranităţii şi independenţei României, drapelul naţional.

"Mă întreb oare - deşi consfinţirea zilei de 26 iunie ca Zi a Drapelului Naţional este făcută prin lege - în câte localităţi din Harghita şi din Covasna s-au organizat astăzi festivităţi dedicate drapelului naţional sau măcar câte din cele uzate au fost înlocuite de pe instituţii şi de pe clădiri? Pentru că drapelul naţional nu este numai al românilor, ci trebuie să fie simbolul naţional şi pentru români şi pentru minorităţile conlocuitoare. Respectul pentru acest simbol naţional trebuie să fie deopotrivă exprimat de către toţi cetăţenii ţării", a spus Duşa.

Ministrul Apărării consideră că autorităţile române, societatea civilă şi şcoala trebuie să facă mai mult pentru "adâncirea respectului pentru simbolurile naţionale ale ţării".

Înainte ca drapelul de 24 de metri pătraţi să fie arborat pe catarg, autorităţile prezente au îngenuncheat şi l-au sărutat.

La rândul său, IPS Ioan Selejan, arhiepiscopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, a afirmat că românii trebuie să iubească tricolorul ca pe o icoană şi să îl respecte întrucât strămoşii lor l-au ţinut ascuns în vremuri grele, până când armatele române au eliberat teritoriul de sub ocupaţie.

"În părţile noastre au fost vremuri când românii şi-au ascuns tricolorul în pod, în grajduri, în fân şi l-au scos numai ca să întâmpine armatele române care i-au eliberat. Au fost momente când cei care au venit să ne asuprească au dat ordin preoţilor să şteargă din picturile bisericeşti tricolorul românesc. Tricolorul pentru români este o icoană, de accea l-am sfinţit şi l-am sărutat. Nădăjduim în pace, în înţelegere şi că tricolorul ne va ţine uniţi de o parte şi de alta a Carpaţilor", a spus IPS Ioan Selejan.

După arborarea drapelului, Regimentul de gardă şi protocol "Mihai Viteazu" a defilat în faţa autorităţilor şi a sutelor de localnici prezenţi la manifestare, fiind îndelung aplaudat.

Manifestarea s-a încheiat cu un program artistic.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite