Un senator UDMR, preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, susţine rămânerea la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul UDMR, Rozalia Biro
Senatorul UDMR, Rozalia Biro

După ce ieri liderul UDMR Kelemen Hunor şi premierul Victor Ponta nu au ajuns la niciun acord, udemeriştii vor decide vineri, în şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), dacă mai rămân la guvernare. Preşedintele CRU, senatorul Biro Rozalia, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Oradea, că susţine rămânerea Uniunii la guvernare.

„Părerea mea este că, pentru a reprezenta cu eficienţă cât se poate de mare o minoritate naţională, reprezentanţii acelei minorităţi trebuie să fie la guvernare. Un lucru este să joci pe teren şi să loveşti mingea, şi altul să stai pe margine fără să poţi schimba jocul. Noi trebuie să avem instrumente şi mijloace pentru a îmbunătăţi situaţia minorităţii noastre, care sunt date de participarea la guvernare, dar noi trebuie să solicităm un dialog pe această temă”, a declarat Biro Rozalia, citată de Mediafax.

„Acest Minority SafePack trebuie să fie analizat cu reprezentanţii tuturor minorităţilor naţionale din România şi cu reprezentanţii Guvernului, trebuie văzut care propuneri sunt evaluate de Guvern că limitează puterea actuală a statelor de a elabora strategii privind minorităţile naţionale, şi trebuie ajuns la un consens care să fie şi între Guvern şi reprezenzanţii minorităţilor, şi un consens între ceea ce declară şi ceea ce face Guvernul“, a continuat Biro Rozalia.

Senatorul UDMR a afirmat că un dialog pe această temă între formaţiunea pe care o reprezintă şi principalul partener de guvernare, PSD, este cu atât mai justificat cu cât protocolul încheiat în urmă cu trei luni, odată cu cooptarea Uniunii la guvernare, prevede că ”partenerii se vor consulta în orice problematică referitoare la minorităţile naţionale”.

Reuniunea Consiliului Permanent al UDMR programată vineri are ca principală temă pe ordinea de zi discutarea rămânerii sau ieşirii de la guvernare a Uniunii, însă această structură formată din membrii preşedinţiei, reprezentanţii regionali şi liderul aleşilor locali ai UDMR poate doar să înainteze o propunere, decizia efectivă fiind de competenţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali.

În cazul în care Consiliul Permanent propune ieşirea de la guvernare, CRU se va întruni pentru adoptarea unei decizii vinerea viitoare.

De la ce a pornit scandalul

Conflictul dintre Titus Corlăţean şi Kelemen Hunor a izbucnit ca urmare a implicării Ministerului de Externe în cauza judecată la Curtea Europeană de Justiţie privind iniţiativa cetăţenească susţinută de udemerişti şi respinsă de Comisia Europeană, pe motiv că reglementarea drepturilor minorităţilor ţine de competenţa autorităţilor naţionale.  Liderul Uniunii i-a spus ministrului de Externe că are o gândire depăşită pentru că a invocat  Ungaria ca fiind în spatele acestui demers, întrucât niciun cetăţean ungar nu se regăseşte printre iniţiatori. Apostrofările lui Kelemen la adresa lui Corlăţean au fost însoţite de solicitarea adresată premierului în care îi cerea retragerea României din proces. Deloc impresionat de ameninţările lui Kelemen Hunor, ministrul de Externe i-a transmis că nici nu ia în calcul retagerea iniţiativei.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite