SONDAJ Un român din trei crede că USL se va destrăma

SONDAJ Un român din trei crede că USL
se va destrăma

Liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta Foto: Adevarul

Potrivit cercetării „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, realizată de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 37,6% din respondenţi consideră că tensiunile din Uniunea Social Liberală vor avea drept consecinţă ruperea alianţei

Ştiri pe aceeaşi temă

Dintre românii care cred că USL se va rupe la un moment dat (37,6%), fie înainte sau după alegerile prezidenţiale din 2014, fie înainte de alegerile parlamentare din 2016, 60,7% apreciază că PSD va rămâne la guvernare în eventualitatea unei destrămări a alianţei. Numai 19% din cei 37,6% cred că PNL va rămâne la guvernare, relevă sondajul „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, în perioada 28 mai - 3 iunie 2013. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.055 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

66,9% DIN ROMÂNI, ÎN TEMĂ CU TENSIUNILE DIN USL
Deşi diferenţele de opinii din interiorul USL sunt bine cunoscute, numai două treimi dintre români (66,9%) au auzit de conflictele din alianţă provocate de declaraţiile publice contradictorii ale unor reprezentanţi ai PNL şi ai PSD. Dintre românii care nu au auzit despre aceste tensiuni (33,1%), cei mai mulţi sunt, probabil, mai puţin interesaţi de viaţa politică şi cu un acces redus la mijloacele de informare mass-media.

36,4% DIN ROMÂNI NU ŞTIU SAU NU RĂSPUND
Chestionaţi în legătură cu ipoteza unei rupturi a USL, invocată frecvent de opoziţie, 26% din respondenţi sunt de părere că alianţa nu se va rupe. 21% din români afirmă că USL se va rupe înainte de alegerile prezidenţiale din 2014. De asemenea, 12,4% din români cred că USL se va rupe imediat după alegerile prezidenţiale din 2014, iar 4,2% din cei chestionaţi cred că USL se va rupe înainte de alegerile parlamentare din 2016. Mulţi respondenţi, 36,4% din români,  au ales variantele „nu ştiu“ sau „nu răspund“ la această întrebare, ceea ce indică faptul că peste o treime dintre români fie nu sunt interesaţi de subiect, fie nu au suficiente date pentru a exprima o opinie validă.

ROMÂNII AR VOTA TOT USL LA PARLAMENTARE
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 58,8% din români ar vota USL. Scorul obţinut de USL se află însă într-o uşoară scădere faţă de lunile trecute (59,7% în aprilie, respectiv 60,1% în luna martie).
USL este urmată de PDL, ai cărui candidaţi ar fi votaţi de 15,6% din români (15,2% în aprilie şi 14,1% în martie). Partidul Poporului Dan Diaconescu ar ocupa locul al treilea în ceea ce priveşte opţiunea de vot pentru Parlament. Mai exact, 8,1% din respondenţi ar vota cu candidaţii PP-DD (8,2% în aprilie şi 9% în martie). De asemenea, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru parlamentare, 5,5%  din respondenţi ar vota cu Alianţa Dreptate şi Adevăr formată din Forţa Civică şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat. Pe următoarele locuri se află UDMR, cu 5,2% din respondenţi, şi PRM -cu 3,9%. Numai 1,8% din români ar trimite în Parlament un candidat din partea Partidului Noua Republică, fondat de Mihail Neamţu.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările