SONDAJ Un român din trei crede că USL se va destrăma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta Foto: Adevarul
Liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta Foto: Adevarul

Potrivit cercetării „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, realizată de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 37,6% din respondenţi consideră că tensiunile din Uniunea Social Liberală vor avea drept consecinţă ruperea alianţei

Dintre românii care cred că USL se va rupe la un moment dat (37,6%), fie înainte sau după alegerile prezidenţiale din 2014, fie înainte de alegerile parlamentare din 2016, 60,7% apreciază că PSD va rămâne la guvernare în eventualitatea unei destrămări a alianţei. Numai 19% din cei 37,6% cred că PNL va rămâne la guvernare, relevă sondajul „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, în perioada 28 mai - 3 iunie 2013. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.055 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

66,9% DIN ROMÂNI, ÎN TEMĂ CU TENSIUNILE DIN USL
Deşi diferenţele de opinii din interiorul USL sunt bine cunoscute, numai două treimi dintre români (66,9%) au auzit de conflictele din alianţă provocate de declaraţiile publice contradictorii ale unor reprezentanţi ai PNL şi ai PSD. Dintre românii care nu au auzit despre aceste tensiuni (33,1%), cei mai mulţi sunt, probabil, mai puţin interesaţi de viaţa politică şi cu un acces redus la mijloacele de informare mass-media.

36,4% DIN ROMÂNI NU ŞTIU SAU NU RĂSPUND
Chestionaţi în legătură cu ipoteza unei rupturi a USL, invocată frecvent de opoziţie, 26% din respondenţi sunt de părere că alianţa nu se va rupe. 21% din români afirmă că USL se va rupe înainte de alegerile prezidenţiale din 2014. De asemenea, 12,4% din români cred că USL se va rupe imediat după alegerile prezidenţiale din 2014, iar 4,2% din cei chestionaţi cred că USL se va rupe înainte de alegerile parlamentare din 2016. Mulţi respondenţi, 36,4% din români,  au ales variantele „nu ştiu“ sau „nu răspund“ la această întrebare, ceea ce indică faptul că peste o treime dintre români fie nu sunt interesaţi de subiect, fie nu au suficiente date pentru a exprima o opinie validă.

ROMÂNII AR VOTA TOT USL LA PARLAMENTARE
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 58,8% din români ar vota USL. Scorul obţinut de USL se află însă într-o uşoară scădere faţă de lunile trecute (59,7% în aprilie, respectiv 60,1% în luna martie).
USL este urmată de PDL, ai cărui candidaţi ar fi votaţi de 15,6% din români (15,2% în aprilie şi 14,1% în martie). Partidul Poporului Dan Diaconescu ar ocupa locul al treilea în ceea ce priveşte opţiunea de vot pentru Parlament. Mai exact, 8,1% din respondenţi ar vota cu candidaţii PP-DD (8,2% în aprilie şi 9% în martie). De asemenea, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru parlamentare, 5,5%  din respondenţi ar vota cu Alianţa Dreptate şi Adevăr formată din Forţa Civică şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat. Pe următoarele locuri se află UDMR, cu 5,2% din respondenţi, şi PRM -cu 3,9%. Numai 1,8% din români ar trimite în Parlament un candidat din partea Partidului Noua Republică, fondat de Mihail Neamţu.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite