INFOGRAFIE Un român din trei crede că relaţiile cu maghiarii sunt bune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

29,2% din respondenţi spun că românii şi minoritatea maghiară se înţeleg bine, potrivit unei cercetări INSCOP Research, realizată la comanda „Adevărul“. 29,1% din români susţin însă că relaţiile cu ungurii sunt rele

 37,3% din români apreciază că relaţiile cu minoritatea maghiară de la noi nu sunt nici bune, nici rele. 29,2% din cei chestionaţi văd jumătatea plină a paharului, considerând bune şi foarte bune relaţiile cu ungurii, în vreme ce 29,1% din respondenţi observă jumătatea goală şi spun că legăturile cu maghiarii din România sunt rele şi foarte rele, potrivit barometrului de opinie publică „Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“. 

Sondajul a fost realizat în perioada 10-17 septembrie 2013, pe un eşantion de 1.050 de persoane, cu o marjă de eroare de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. 

43% DIN ROMÂNI ACUZĂ PROVOCĂRILE

59,7% din români susţin că, de-a lungul istoriei, relaţia cu minoritatea maghiară a avut o evoluţie proastă, în timp ce 13,1% din respondenţi se abţin să exprime o părere. Doar un sfert din români (27,2%) au opinat că evoluţia  relaţiilor cu maghiarii de pe teritoriul României a fost bună.

INSCOP Research menţionează că, deşi minoritatea romă este cel mai prost văzută, animozităţile dintre români şi maghiarii din Transilvania, intens mediatizate, au tensionat relaţiile cu ungurii. Mai mult, susţine INSCOP Research, trebuie avut în vedere şi faptul că relaţia româno-maghiară are o componentă etnopolitică şi istorică adusă constant în prim-plan lunile trecute.

La întrebarea privind factorii care au stat la baza tensiunilor româno-maghiare, despre care presa a relatat intens în ultimele luni, 43% din respondenţi au nominalizat „provocările electorale ale politicienilor români şi maghiari“, iar 27,3% – „neînţelegerile istorice dintre români şi maghiari“. 18,6% din cei chestionaţi consideră că aceste tensiuni se explică prin exagerările presei. 

STEAGUL SECUIESC

Cercetarea INSCOP Research relevă că 54,9% din respondenţi consideră că nu ar trebui permisă utilizarea steagului secuiesc, 18,2% cred că acesta ar trebui arborat doar însoţit de tricolorul românesc, iar 11,8% consideră că acest steag poate fi folosit cu condiţia să nu fie arborat pe clădiri publice. 6,1% din cei chestionaţi sunt de părere că utilizarea steagului secuiesc ar trebui permisă în orice împrejurare. 

Din acelaşi sondaj de opinie mai reiese că 38,4% din respondenţi au declarat că au în cercul de cunoscuţi sau de prieteni persoane de etnie maghiară. Sociologii de la INSCOP Research atrag atenţia că pe segmentul persoanelor care au cunoştinţe/prieteni maghiari, 42,7% apreciază că relaţiile istorice cu minoritatea maghiară sunt bune. La nivelul celor care nu au amici maghiari, doar 16,6% consideră relaţiile istorice cu minoritatea maghiară ca fiind bune.

image

Citeşte şi:

Remus Ştefureac, INSCOP, la Adevărul Live: 29% din români cred că relaţiile româno-maghiare sunt rele

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite