Un protest periculos! S-au coordonat liderii AUR cu Kremlinul?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inevitabilul s-a produs. După recunoaşterea independenţei republicilor separatiste Luhansk şi Doneţk, preşedintele rus, Vladimir Putin, a trecut la pasul următor şi a ordonat armatei invadarea Ucrainei.

Într-un discurs susţinut joi dimineaţa în jur de ora 5.30 (4.30 ora României), Putin a anunţat întreaga lume că operaţiunea militară în Ucraina a fost declanşată pentru a-i „apăra pe separatiştii” din estul ţării de „abuzul şi genocidul” la care sunt supuşi de opt ani de zile de guvernul ucrainean şi a invocat nevoia de „denazificare” a acestei ţări.

Imediat după anunţul liderului de la Kremlin au fost raportate explozii în Odessa, Mariupol, Harkov, Nipru, Kramatorsk şi la aeroportul din Kiev. Iar haosul s-a instalat rapid. În acest context, reacţiile din partea liderilor occidentali nu au întârziat să apară, preşedintele Statelor Unite, preşedinta Comisie Europene, preşedinta Parlamentului European, şeful diplomaţiei europene, premierul Marii Britanii etc, cu toţii au criticat în termeni foarte duri decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina anunţând, de asemenea, şi „cele mai dure sancţiuni” pentru Rusia. Iar recţiile şi răspunsul lumii occidentale faţă de această agresiune vor continua să apară şi în perioada următoare.

Invadarea Ucrainei de către armata rusă a stârnit numeroase reacţii şi în rândul cetăţenilor simpli. Dacă marea majoritate a preferat să-şi exprime indignarea faţă de atacul Rusiei pe reţelele de socializare, la Londra câteva sute de susţinători ai Ucrainei s-au adunat în faţa Downing Street pentru a-şi manifesta solidaritatea cu cetăţenii ucraineni şi pentru a condamna acţiunea teroristă a preşedintelui Vladimir Putin.

De un mare protest, la care sunt aşteptaţi mii sau sute de mii de cetăţeni, aşa cum a afirmat liderul partidului extremist AUR, George Simion, se pregăteşte şi România. Însă, acesta nu este un protest anti-Rusia sau anti-Putin, ci un protest care, din toate datele existente, pare că serveşte perfect intereselor Rusiei de a genera instabilitate într-o ţară care găzduieşte scutul anti-rachetă NATO de la Deveselu şi pe teritoriul căreia sunt alocate mai multe trupe militare NATO. Adică, mai pe înţelesul tuturor, o ţară destul de incomodă pentru planurile ruseşti.

„Veniţi să dăm cu ei de pământ” este sloganul protestului organizat de extremiştii de la AUR ce se va desfăşura duminică, 27 februarie. Un protest care pare a fi cu de toate şi pentru toate gusturile. Adepţii celui mai mare partid anti-occidental din România (locul doi în sondajele de opinie) se vor strânge în Piaţa Universităţii pentru a solicita suspendarea lui Klaus Iohannis, demiterea ministrului Energiei, căderea guvernului condus de Nicolae Ciucă sau eliminarea resticţiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus. 

  • Indiferent cât de mari ar fi nemulţumirile populaţiei faţă de activitatea sau deciziile luate de preşedintele Klaus Iohannis (vezi susţinerea alianţei PNL-PSD) sau faţă de prestaţia guvernului condus de generalul Ciucă (vezi criza facturilor), atunci când la graniţele ţării se desfăşoară un conflict armat, privirea oamenilor se îndreaptă automat către liderii aflaţi în fruntea instituţiilor fundamentale ale ţării. Instabilitatea pe care o generează demiterea unui preşedinte sau căderea unui guvern este respinsă cu brutalitate de către electorat. Or, în acest context, instigarea liderilor AUR la haos, instabilitate sau destabilizarea ţării în mod cert nu serveşte intereselor românilor;
  • În acest an iarna nu şi-a arătat colţii mai deloc în Capitala ţării. Din contră, Bucureştiul a cunoscut numai temperaturi de primăvară. Deci, vreme mai mult decât potrivită pentru proteste atât în luna ianuarie, cât şi toată luna februarie. Facturile uriaşe la energie şi gaze îi decăjesc pe românii de mai bine de trei luni. Timp în care liderii AUR au bântuit toată Europa fie pentru a încerca să îşi şteargă etichetele de partid extremist şi anti-semit, fie au fost preocupaţi de românii din diaspora. Tema facturilor nu a apărut în discursul lui Simion sau Târziu decât tangenţial. Brusc, de două săptămâni, liderii AUR, în special George Simion, a devenit foarte preocupat de tema energiei, acesta aruncând în spaţiul public diverse dezinformări.
  • Deşi în intervenţia live de pe pagina de Facebook, realizată din faţa sediului SIIJ, George Simion a dat asigurări presei că protestul de duminică va fi unul paşnic, apetenţa acestuia pentru violenţă este una destul de cunoscută. De altfel, ultimul protest organizat de partidul AUR, cel din luna decembrie de la Palatul Parlamentului, a fost unul extrem de violent. Mai mult, în timpul acestui protest, zeci de persoane au forţat intrarea în incinta Parlamentului, iar maşinile care aparţineau ambasadelor SUA şi Japoniei au fost vandalizate. Or, acest lucru este cunoscut atât de toate ambasadele occidentale, cât şi de serviciile de informaţii. În acest context, organizarea unui protest care prezintă toate datele că ar putea să fie presărat cu violenţe, în timp ce ruşii îşi lustruiesc armele la graniţa României, nu poate fi interpretată decât ca o declaraţie de război.
  • Pentru protestul în care românii ar urma „să dea de pământ” cu Klaus Iohannis şi Nicolae Ciucă, liderii AUR au investit masiv în teasing atât în mediul online, cât şi în offline – numeroase postări, live-uri, afişe, flayere etc. În schimb, pentru simulacrul de protest pe l-au organizat în faţa Ambasadei Rusiei liderii AUR nu au mai investit în promovare. Un protest fără live-uri şi fără fotografii. În mod miraculos, lui George Simion i s-au stricat ambele telefoane. Or, prin această „mişcare strategică” Simion şi Târziu au demonstrat că devin extrem de furioşi  în faţa stângăciilor şi neputinţelor liderilor aflaţi în fruntea statului român, dar rămân total indiferenţi în faţa ororilor războiului declanşat de Rusia în Ucraina. Atât de indiferenţi, încât atunci când trec prin faţa Ambasadei Rusiei la Bucureşti şi telefoanele li se strică.

Când bombele explodează la graniţele ţării, orice formă de protest al cărui obiectiv declarat este producerea de instabilitate socială şi politică nu poate fi catalogat decât un atentat la securitatea naţională. Iar liderii AUR fie sunt foarte bine coordonaţi cu acţiunile Kremlinului şi execută o misiune, fie sunt caracterizaţi de o inconştienţă crasă şi vor trebui să fie taxaţi în mod corespunzător de către electorat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite