Un profan al finanţelor, propus ministrul Bugetului. Cine este Claudiu Manda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul PSD Claudiu Manda a fost propus pentru funcţia de ministru al Bugetului chiar dacă are o experienţă sumară în domeniul finanţelor FOTO Adevărul
Deputatul PSD Claudiu Manda a fost propus pentru funcţia de ministru al Bugetului chiar dacă are o experienţă sumară în domeniul finanţelor FOTO Adevărul

Deputatul PSD Claudiu Manda, propus pentru funcţia de ministru delegat pentru Buget, ar trebui să gestioneze resursele financiare ale statului, deşi experienţa sa este, în bună parte, una politică şi nicidecum în domeniul finanţelor.

Guvernul vrea să dea bugetul statului pe mâinile lui Claudiu Manda (38 de ani), deputat PSD şi vicepreşedinte al Comisiei de buget-finanţe, deşi acesta are o experienţă profesională sumară în domeniu. În schimb, Manda este susţinut puternic de Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi naşul acestuia de cununie, dar şi de Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.  

Premierul Victor Ponta a anunţat joi seară că urmează să-l propună pe deputatul PSD Iulian Claudiu Manda pentru funcţia de ministru delegat pentru Buget, pentru că „trebuie să aduc şi mai mulţi tineri în Guvern“. „Este un deputat tânăr, ştiu că a fost ales odată cu mine în Parlament, a lucrat numai la Comisia de buget-finanţe. După episodul în care ministrul Petrescu (Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor – n.r.) a fost atacată, lovită, umilită în toate felurile, eu am zis că trebuie să aduc şi mai mulţi tineri în Guvern“, a spus Ponta.

Manda ar urma să îl înlocuiască pe Liviu Voinea, actualul ministru delegat pentru Buget, care va părăsi funcţia pentru a prelua un loc de viceguvernator în Consiliul Băncii Naţionale a României. 

„Cel mai tânăr expert contabil“

Despre Claudiu Manda nu se ştiau prea multe până în urmă cu câteva zile, iar printre specialiştii în finanţe este considerat un „necunoscut“. Acest lucru este explicat de experienţa nesemnificativă a deputatului în domeniu.  

Aflat la al treilea mandat de deputat, şef al PSD Dolj, Manda a urmat cursurile Universităţii din Craiova, Facultatea de Ştiinţe Economice - Secţia Contabilitate, iar în 2009 a devenit doctorand în management al Universităţii „Valahia“ din Târgovişte. În plus, deputatul este absolvent al Colegiului Naţional de Apărare (2005) şi al Colegiului Naţional de Informaţii (2011). 

Potrivit informaţiilor de pe site-ul personal, Manda a devenit în 1999 „cel mai tânăr expert contabil atestat din cadrul Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România“. În CV-ul de pe portalul Camerei Deputaţilor, este adăugată menţiunea „cel mai tânăr expert contabil la acea dată din Oltenia“.  

Potrivit CV-ului de pe site-ul Camerei Deputaţilor, Claudiu Manda a fost contabil şi director economic al firmel Madexim SRL în perioada 1995-2001, adică înainte de finalizarea studiilor superioare. 

Manda a ocupat, în perioada 2001-2003, funcţia de vicepreşedinte al PSD Craiova, în 2007 a devenit vicepreşedinte al PSD Dolj, iar un an mai târziu, în 2008, preşedinte executiv al PSD Dolj.

Între 2003 şi 2004 a fost director al Casei de Cultură a Studenţilor din Craiova, dar şi director adjunct cu probleme de tineret în cadrul Direcţiei pentru Tineret şi Sport a judeţului Dolj.  

Claudiu Manda a fost, între 2004-2006, secretar general al Tineretului Social Democrat, organizaţie condusă în acea perioadă de Victor Ponta (2002-2006). 

Manda este la al treilea mandat de deputat, el fiind din 2004 membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, unde deţine în prezent şi funcţia de vicepreşedinte.

Susţinut de naşul Zgonea

Claudiu Manda este puternic susţinut de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, dar şi de primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu. În aprilie 2013, Claudiu Manda a fost ales preşedinte al PSD Dolj, el fiind singurul candidat. Valeriu Zgonea, naşul de cununie al lui Manda, s-a implicat serios în campania finului pentru şefia PSD Dolj. „Claudiu Manda este un produs 100% al comunităţii PSD Dolj. Este un tânăr care a luptat pentru fiecare etapă a vieţii sale, dar vin obligaţiile“, a spus Zgonea la acel moment.

Relaţia dintre Zgonea şi Manda a depăşit chiar şi minima conduită parlamentară. Într-o şedinţă a Camerei Deputaţilor din 26 iunie 2013, după ce Valeriu Zgonea, preşedintele forului legislativ, i-a acordat cuvântul, Claudiu Manda a spus la începutul intervenţiei în plen: „Mulţumesc, naşule!“. Ulterior, acesta a menţionat, pe hol, potrivit presei: „Păi nu-i normal să-i spun aşa dacă el m-a cununat?“. 

Potrivit declaraţiei de avere, deputatul PSD deţine trei terenuri şi trei case. Un teren intravilan de 1.375 de metri pătraţi şi o casă de vacanţă de 84 de metri pătraţi din comuna Vârforu de Jos, judeţul Dolj, sunt deţinute în coproprietate (1/2) cu Cristina Zgonea, fosta soţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor.  

Băsescu: „Ministrul Bugetului înseamnă mult mai mult“

Premierul a transmis vineri dimineaţa la Preşedinţie propunerile pentru numirea lui Claudiu Manda în funcţia de ministru delegat pentru Buget, dar şi a Rozaliei Biro în funcţia de ministru al Culturii.  

Tot vineri, preşedintele Traian Băsescu a ieşit la rampă şi a cerut Guvernului să vină cu noi propuneri pentru aceste funcţii până marţi-miercuri. Şeful statului a spus că deputatul Claudiu Manda nu este potrivit pentru funcţia de ministru al Bugetului, deoarece experienţa cea mai complexă a acestuia e legată de funcţia de director la Casa studenţilor Craiova. „Cea mai complexă experienţă a domnului Iulian Claudiu Manda este legată de funcţia de director la Casa de Cultură a Studenţilor din Craiova. Oameni buni, singurul calcul economic care se face acolo este valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă. Or, ministrul Bugetului înseamnă mult mai mult“, a adăugat Băsescu.

El a arătat că nici argumentul că Manda este membru al Comisiei de buget-finanţe a Camerei nu este suficient. „Justificarea că domnul deputat a funcţionat în Comisia de buget-finanţe nu e suficient. Acolo nu se discută filosofia bugetară, nu se discută priorităţile, acolo se mută cel mult bani de-o biserică, de un podeţ, bani de zugrăvit o şcoală“, a continuat şeful statului. 

În replică, Ponta a argumentat nominalizarea lui Manda prin faptul că miniştrii sunt doar oameni politici, iar specialiştii din ministere sunt acei funcţionari care lucrează de 5-20 ani în diverse ministere. El l-a dat exemplu pe Gheorghe Gherghina, secretarul de stat care se ocupa, până vineri, de bugetul statului de 25 de ani. Ponta a mai spus că îşi menţine propunerile ca Rozalia Biro şi Claudiu Manda să fie miniştri şi că va înainta alte nume doar dacă preşedintele le respinge pe cele actuale.

Reacţii dure din Opoziţie

Şi liberalii s-au arătat nemulţumiţi de propunerea Guvernului pentru funcţia de ministru al Bugetului şi i-au cerut premierului Ponta să-şi ceară scuze publice pentru această nominalizare. „Credem că este prea mult pentru un guvern cu atâtea rude şi credem că este cazul ca domnul Victor Ponta să înţeleagă că nu e guvernarea familiei lui, ci este vorba despre Guvernul României“, a declarat vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu.

De asemenea, Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedintele PDL, a susţinut că Manda nu este calificat pentru o asemenea funcţie şi că ajunge în Guvern pentru că este „pila“ lui Valeriu Zgonea şi a „primarului de Craiova“.

Tatăl bugetului pleacă de la Finanţe

Gheorghe Gherghina, considerat „părintele bugetului“, a fost eliberat vineri din funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor, el urmând să preia funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR). Postul a fost preluat de Daniela Pescaru, care lucrează de mai mulţi ani în Ministerul Finanţelor ca director general la Direcţia de programare bugetară. 

Gherghina, care „a schimbat“ nouă miniştri din funcţia de secretar de stat la Finanţe, spune că vede trecerea la BNR ca pe „o promovare“. El se ocupă de 25 de ani de elaborarea bugetului statului, cu o pauză între 2005 şi 2008, când a fost consilier la BNR. Claudiu Manda ar urma să îl înlocuiască pe Liviu Voinea, poreclit „Tom Bugeţel“, actualul ministru al Bugetului, care va prelua în octombrie funcţia de viceguvernator al BNR. Voinea şi-a construit o carieră şi o reputaţie de specialist în economie, obţinând doctoratul în această disciplină la numai 24 de ani. Numirea lui Voinea şi a lui Gherghina în Consiliul BNR a fost, de fapt, o cale de eliminare a acestora din Finanţe, întrucât ei ar fi deranjat mai mulţi miniştri prin măsurile de tăieri de cheltuieli impuse.  

Ministrul „biped“ la Cultură

Senatorul UDMR Rozalia Biro, propusă pentru a prelua portofoliul Culturii, dar şi pentru funcţia de vicepremier, a intrat în vizorul preşedintelui Traian Băsescu după ce a dovedit că nu stăpâneşte limba română. 

Şeful statului a amintit, vineri, un episod din 2010, când  Biro a fost victima unei farse realizate la un post de radio şi a acceptat să discute despre „problema copiilor bipezi“. Ea a menţionat, la acea dată, că nu are bipezi în familie şi că „majoritatea copiilor bipezi din Oradea provin din alte localităţi“. De asemenea, în CV-ul său, a menţionat limba română drept limbă străină. 

„Îmi închipui dialogul lui Andrei Pleşu cu această doamnă sau al unui sculptor care vrea să facă o statuie ecvestră. E biped sau patruped calul?“, a întrebat, retoric, preşedintele. 

Biro mai are probleme şi cu justiţia, iar în prezent este anchetată  de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, într-un dosar nefinalizat. Senatorul UDMR a intrat în vizorul DNA după ce a fost acuzată de conflict de interese de către Agenţia Naţională de Integritate pentru că, în perioada în care era viceprimar al municipiului Oradea, deţinea şi funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al unei fundaţii apropiate de UDMR către care a închiriat, ulterior, un imobil în centrul oraşului. (Iulia Marin)


Mai puteţi citi: 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite