Ce metodă a mai inventat un parlamentar ca să scape corupţii de puşcărie: „regretul efectiv“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul independent Mihai Alfred-Laurenţiu-Antonio propune includerea în Codul Penal a conceptului de „regret efectiv“, prin care persoanele care au comis infracţiuni cum ar fi evaziune fiscală sau spălare de bani scăpă de răspunderea penală, potrivit unui proiect de lege înregistrat la Senat pentru dezbatere.

În proiectul de lege, „regretul efectiv“ este definit că fiind acea situaţie în care persoană care a comis pentru prima data o infracţiune denunţă acest lucru de bunăvoie, recunoscându-şi vinovăţia, în care contribuie efectiv, prin denunţ, la descoperirea faptei, în care, de la momentul faptei, a trecut cel mult 2/3 din termenul de prescripţie, în care persoană care a comis infracţiunea repară sau compensează prejudiciul cauzat, dar şi în care contribuie la stabilirea împrejurărilor săvârşirii şi aflarea adevărului.   

„Regretul efectiv“ nu va putea fi invocat pentru cazuri precum actul sexual cu un minor, viol, tâlhărie, piraterie, infracţiuni contra siguranţei publice şi securităţii naţionale, infracţiuni contra sănătăţii publice, droguri, pornografie..

Însă,  invocarea acestui concept ar putea avea locl pentru cazuri precum evaziunea fiscală sau spălarea de bani, infracţiuni care nu sunt incluse în acest proiect în categoria celor pentru care regretul efectiv nu poate fi valabil, 

 Senatorul invocă în argumentaţia sa  „justiţia restaurativă“ "care pune accent pe responsabilizarea infractorilor şi pe reparaţia pe care aceştia o pot ofer". „În cadrul justiţiei restaurative, victimele şi daunele au un rol central iar infractorii sunt trataţi într-o manieră mult mai adecvată nevoilor lor", argumentează el. „Regretul se exprimă şi prin repararea prejudiciului cauzat sau prin compensarea acestuia în forma sa bănească sau în altă formă, prin trecerea bunurilor şi mijloacelor proprii ale infractorului în proprietatea părţii vătămate”,  mai arată expunerea de motive.

Relevanţa unui asemenea proiect e văzută de iniţiator prin numărul ridicat de procese înregistrate la instanţele din România, iar pentru a degeva instanţele, aplicarea „regretului efectiv“ ar fi o soluţie.

 Concluzia senatorului pentru îmbunarea infractorilor: „"Liberarea de răspundere penală în legătură cu «regretul efectiv», stimulează comportamentul pozitiv al infractorului, fiind percepută de către acesta drept motiv de corectare", îşi Alfred Mihai expunerea de motive.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite