Un om a murit în urma represiunii din 10 august. Posibilă infracţiune de omor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una este să restabileşti ordinea pe un teren de fotbal, când ai de-a face cu vlăjgani sănătoşi,  care ştiu la ce se expun când provoacă violenţe, şi altceva când acţionezi împotriva a zeci de mii de manifestanţi paşnici, unii în vârstă şi cu afecţiuni medicale, care nu ştiau la ce riscuri se expun. Este o diferenţă ca de la cer la pământ. În a doua situaţie, un om a murit, posibil din cauza gazelor.

Bărbatul ar fi leşinat după ce a inhalat gaze lacrimogene la mitingul din Piaţa Victoriei, susţin surse locale, citate de corespondentul Mediafax. Bărbatul ar fi suferit o puternică hemoragie nazală şi bucală, iar de atunci starea sa de sănătate s-a înrăutăţit. 

Medicul Valentina Roibu, director medical al Spitalului din Alexandria, a precizat: „Pacientul s-a prezentat la camera de gardă a Spitalului Turnu Măgurele, cu vărsături, cu sângerare, cu melenă hematemeză, şi a fost trimis către spitalul nostru. A fost internat în Serviciul de Terapie Intensivă, unde i s-au făcut toate cele, cu tratament maximal, respectând tot protocolul. În data de 19, a prezentat stop cardio-respirator, care nu a răspuns la manevrele de resuscitare şi s-a declarat decesul. Pacientul era într-o stare destul de critică.“

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Teleorman, Teodora Dragole, citată de Mediafax, a declarat: „Un bărbat în vârstă de 62 de ani, din Turnu Măgurele, ar fi decedat în noaptea de 19 spre 20 august. În această dimineaţă, colegii noştri au deschis un dosar penal. S-a dispus efectuarea necropsiei pentru a se stabili cauza decesului. Cercetările se efectuează sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria“.

Departamentul pentru Situaţii de urgenţă, DSU, comunică următoarele:

Ilie Gâzea, bărbatul în vârstă de 62 de ani care s-a simţit rău după ce a participat la protestul diasporei din 10 august din Piaţa Victoriei şi a murit noaptea trecută la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria, suferea de boli cronice, precum hipertensiune arterială, arată Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit DSU, Ilie Gâzea s-a prezentat, în seara protestului, la una dintre ambulanţele SMURD aflate la faţa locului, acuzând epistaxis (o sângerare la nivelul nasului) şi a refuzat transportul la spital, sub semnătură, după ce i s-a acordat primul ajutor.

Cei care au comandat represiunea din 10 august au ignorat faptul că printre cei 100.000 de manifestanţi paşnici se află şi mame cu copii în braţe, gravide, vârstnici cu diferite afecţiuni medicale (afecţiuni cardiace, astm bronşic, hipertensiune arterială etc.), care nu puteau suporta efectul gazelor şi grenadelor folosite împotriva lor. Chiar dacă oamenii tineri şi sănătoşi le-ar fi suportat.

Această împrejurare califică represiunea din 10 august drept „tentativă de omor calificat“. Iar în urma decesului unei persoane, suntem în prezenţa infracţiunii de omor.

Iată ce spune Codul Penal:

Art. 188. Omorul

(1) Uciderea unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Tentativa se pedepseşte.

Iată ce spune un specialist în arme chimice:

„Ce nu vă spun specialiştii CBRN, pentru că se tem pentru slujbele lor, este că: - la contaminarea directă, adică jet de CS direct în faţă la sub 3 metri distanţă (britanicii au norma de siguranţă de 4 metri), 40% dintre intoxicaţi vor avea probleme respiratorii şi după 10 luni de la expunere conform studiilor medicale făcute pe intoxicaţi militari sau civili intoxicaţi în timpul antrenamentelor militare sau demonstraţiilor anti-guvernamentale din USA şi UK. Adică cercetări oficiale făcute de către medici competenţi. Tocmai din acest motiv, americanii testează măştile contra gazelor cu substanţe vomitive. - cei intoxicaţi indirect, adică cei care au avut timp să întoarcă capul sub distanţa de 3 metri de pulverizare sau se aflau la distanţă mai mare, vor avea probleme respiratorii o lună dar vor fi mai bine decât prima categorie. - CS poate declanşa boli pulmonare la persoanele grav intoxicate lucru care s-a întâmplat la doi puşcaşi marini americani. - Jandarmierii au întrebuinţat CS fără să în calcul temperaturile ridicate de vară, lipsa vântului şi efectul de seră dat de cantitatea mare de asfalt şi beton din Piaţa Victoriei care au favorizat atingerea unor concentraţii toxice într-un ritm rapid şi menţinerea lor în aceeaşi zonă pentru un timp îndelungat“.

În concluzie

Decidenţii care au ordonat represiunea din 10 august au ignorant prezenţa în piaţă a zeci de persoane care nu puteau suporta efectele armelor cu care au acţionat jandarmii. Şi nici n-au ştiut că se va ajunge la o astfel de represiune, cât timp au fost la zeci de manifestaţii paşnice. Cei răspunzători de decizia de represiune trebuie să răspundă penal pentru infracţiunea de omor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite