Un nou gest controversat. Harta stilizată a Ungariei Mari, la un eveniment la care a vorbit vicepremierul Kelemen Hunor. Cum explică organizatorul evenimentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor FOTO Facebook UDMR
Kelemen Hunor FOTO Facebook UDMR

Vicepremierul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a ţinut un discurs la un eveniment din Alba Iulia, în timp ce pe un panou din spatele său era desenată harta stilizată a Ungariei Mari, care include şi Transilvania. Organizatorul evenimentului a explicat pentru G4Media că „este vorba despre cele 10 episcopii care s-au format după 1918” şi că simbolul a fost folosit la mai multe evenimente din ultimii ani. Vicepremierul a declarat că nu a observat.

Harta stilizată a Ungariei Mari a fost reprezentată sub forma rădăcinii unui copac, pe afişul evenimentului numit „Ziua unităţii reformate din Bazinul Carpatic”, la care au participat liderii UDMR şi preşedintele Ungariei, Katalin Novak. În mod normal, rădăcina copacului e similară ca formă cu coroana, însă în cadrul imaginii folosite la eveniment forma rădăcinii copacului este diferită de forma coroanei copacului. 

Responsabilul cu relaţiile cu presa al Eparhiei, Kiss Gabor, a declarat pentru G4Media că logoul a fost realizat în 2009 şi a fost folosit până acum la foarte multe evenimente. Acesta a confirmat că are forma Ungariei Mari, explicând însă că înţelesul său este unul religios, care acoperă zonele în care se află episcopii reformate şi care se află astăzi pe teritoriul României, Ungariei, Slovaciei şi Serbiei.

„Este vorba despre cele 10 episcopii care s-au format după 1918, după primul război (…) Deci de-aia, pentru că aceste episcopii erau pe teritoriul Ungariei Mari. A mai folosit şi pentru alte evenimente, a fost realizat în 2009, dacă nu mă înşel. Nu este o chestiune nouă, evenimentul se mută în fiecare an în altă locaţie. A fost deja şi în Cluj, cred că şi în Budapesta, dar nu sunt sigur” a explicat Kiss Gabor.

Contactat de publicaţie, liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a participat la eveniment şi a ţinut un discurs, a declarat că nu a observat acest lucru. „Acum am văzut. Sigur, este o chestiune pe care puteţi clarifica cu biserica reformată. A fost evenimentul lor, al tuturor bisericilor reformate maghiare”, a declarat vicepremierul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite