PSD oferă un nou cadou electoral: majorarea punctului de pensie. Câţi bani ar primi în plus pensionarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecaterina Andronescu, unul dintre iniţiatorii legii FOTO Eduard Enea
Ecaterina Andronescu, unul dintre iniţiatorii legii FOTO Eduard Enea

Senatul va lua act luni de adoptarea tacită a proiectului de lege privind majorarea punctului de pensie. Potrivit iniţiativei legislative a PSD, punctul de pensie - care în acest moment este 871 de lei - ar putea ajunge la aproape 1.160 de lei de la 1 ianuarie 2017 şi aproximativ 1.300 lei la 1 iulie 2017. Astfel, de la 1 ianuarie 2017 pensia ar fi mărită cu 33%, în timp ce de la 1 iulie 2017 mărirea va fi de aproape 50% faţă de prezent.

Propunerea, iniţiată de mai mulţi parlamentari, majoritatea de la PSD, prevede că valoarea punctului de pensie să nu fie mai mică decât 40% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat începând cu 1 ianuarie 2017, respectiv 45% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat începând cu 1 iulie 2017.

Potrivit datelor de la Institutul de Statistică, salariul mediu brut pe luna septembrie e de 2.989 lei. Punctul de pensie e calculat la 40% din acesta  (de la 1 ianuarie 2017), ceea ce înseamnă aproximativ 1.160 lei, în timp ce începând cu 1 iulie 2017 acest punct va ajunge la aproape 1.300 lei. 

Un exemplu practic: o persoană care în prezent primeşte o pensie de de 871 de lei, adică exact valoarea unui punct de pensie, va avea o creştere cu  33% a pensiei sale de la 1 ianuarie 2017  şi aproape 50% de la 1 iulie 2017.

„Prin modificarea articolului 102 din Legea 263, cu referire la majorarea punctului de pensie, astfel încât acesta să reprezinte 45% câştigul salarial mediu brut pe economie, ar însemna un efort bugetar substanţial asupra bugetului asigurărilor sociale de stat, astfel încât nu s-ar mai asigura pe termen lung obiectivul din legea 263 de sustrenabilitate financiară a sistemului public de pensii. Ministerul Muncii nu susţine această propunere'', a declarat directorul Direcţiei asigurări sociale din cadrul Ministerului Muncii, Georgeta Jugănaru, prezentă la dezbaterile din comisia de la Senat, potrivit Mediafax.  

Valoarea finală a pensiei va fi calculată în funcţie de salariul mediu brut care variază de la lună la lună, urmând ca deputaţii şi senatorii să decidă la fundamentarea bugetului asigurărilor de stat cifra de care se va ţine cont.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite