Un joc de-al preşedintelui Iohannis

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avem, pentru moment, pe piaţă câteva, destule, sondaje de opinie privind felul în care îşi va exercita astăzi dreptul electoral populaţia României, dar şi referitoare la intenţiile sale de vot. Dispunem de încă şi mai multe astfel de sondaje focusate asupra Capitalei.

Doar o parte dintre aceste sondaje sunt credibile, independente,  cealaltă fiind sigur şi pe faţă comandată, plătită şi în aşa fel confecţionată încât să servească interesele comanditarilor, nimeni altele decât partidele politice, şi intenţiile lor vădit manipulatorii. Iată, aşadar, principalul motiv pentru care, cel mai adesea, prognozele nu sunt întocmai concordante. Şi nu am în vedere când spun asta „fotografia la minut”, ci ansamblul.

Cu toate acestea, cu toate divergenţele mai mult sau mai puţin reale, lucrurile par a fi deja clare, ierarhiile definite. Ele fiind, de fapt, astfel, cu mult timp înainte de începutul unei campanii electorale fade. Campanie despre care mulţi se întreabă dacă s-a consumat cu adevărat (a fost sau n-a fost?, glosează hâtru unii) ori dacă a avut vreo minimă utilitate. Stânga, reprezentată de PSD, va câştiga, asta e sigur, nu numai la Bucureşti, ci şi la nivel de ţară, iar Dreapta, fărâmiţată, va pierde.

De abia de aici încep nuanţele. Nuanţele sau ezitările. În vreme ce unii prognozează că Dreapta, şi îndeosebi PNL, va încasa o bătaie soră cu moartea pe care, altminteri chiar ar merita-o, ţinând cont de comportamentul său haotic, iresponsabil, lipsit de logică politică elementară, alţii susţin, încurajator, că diferenţele nu vor fi, totuşi, chiar atât de categorice. Şi că ar putea fi chiar atenuate dacă PNL va izbuti totuşi, măcar azi, să facă astfel încât să-şi mobilizeze nu numai electoratul fidel, ci şi să-i scoată din case pe indecişii care, se pare, i-ar fi totuşi, măcar teoretic, favorabili.

Nu vom avea decât diseară o primă imagine a rezultatelor alegerilor. Imagine care va suferi şi ea, pesemne, destule corecturi în cursul nopţii, poate că şi luni toată ziua. Cu toate acestea, lumea politică acţionează ca şi cum bătălia ar fi deja încheiată şi altele i-ar fi deja priorităţile. Fiindcă, iată!, încă de miercuri-joi, majoritatea politicienilor par a fi lăsat deja jos garda. Iar dacă n-ar mai fi fost dezbaterile televizate, bune sau proaste chiar nu contează asta, aproape că n-am mai şti că azi ar avea loc în România alegeri locale. Alegeri care, peste tot în lume, sunt tratate cu maximă seriozitate.

Comportamentul e ciudat în primul rând fiindcă e vorba despre alegeri despre care toată lumea era de acord, până mai ieri, a spune şi a crede că prefigurează rezultatul alegerilor parlamentare de la începutul iernii, anunţând cu destulă exactitate configuraţia viitoarei guvernări.

Numai că, iată, face de joi seară senzaţie şi deplasează atenţia dinspre locale înspre parlamentare, ba chiar şi mai departe, în mediile politice bucureştene şi nu numai, un interviu acordat nu presei din ţară, ci agenţiei Reuters, de dl. Laurenţiu Ştefan. Un ins despre a cărui existenţă puţini români de rând aveau ştiinţă până când respectivul a ieşit în presă. De abia aşa aflând şi noi, contribuabilii de rând, care-i plătim din taxele şi impozitele noastre şi dumnealui, dar şi preşedintelui Iohannis leafa, că dl. preşedinte mai are totuşi prin preajmă un consilier politic. Fost jurnalist, fost consilier politic al Ambasadei SUA la Bucureşti şi, din câte se pare, azi universitar, Dl. Ştefan a creat senzaţie făcând o declaraţie pe care era, după părerea mea, mai bine să nu o facă. Fie şi numai pentru motivul că, dincolo de intenţiile sale imediate asupra cărora voi zăbovi mai la vale, lasă să se înţeleagă prea multe, între altele şi faptul că dl. Iohannis s-ar pregăti să încalce Constituţia în iarnă, dacă rezultatele alegerilor parlamentare şi rezultatele acestora nu-i vor fi pe plac.

 „În mod evident,- ne încredinţează dl. Ştefan- preşedintele va căuta un prim-ministru. Vom vedea dacă acesta este un premier politic sau unul cu o scurtă carieră politică ori chiar un tehnocrat…încă sunt multe semne de întrebare”.

Ceea ce înseamnă că, dacă dl. Iohannis va face ceea ce ne anunţă dl. Ştefan că preşedintele ar fi dornic să facă, că garantul respectării Constituţiei nu va adresa reprezentatului formaţiunii politice cel mai bine plasate, majoritare, solicitarea de a forma viitorul Cabinet, aşa cum îi cere Legea fundamentală, ci ar putea avea în vedere să recurgă pe mai departe la serviciile unui tehnocrat.

Nu cred nici măcar o singură clipă că dl. Ştefan a vorbit de capul său, adică fără aprobare. Îmi place să cred că făcut-o nu din ordinul şi nu cu aprobarea Ambasadei SUA, aşa cum s-au grăbit să spună o seamă de comentatori politici de la Bucureşti, ci doar la îndemnul şi cu acceptul şefului său direct. Nimeni altul decât Preşedintele României. Care, după părerea mea, a urmărit, prin interviul şi gura d-lui Ştefan, să-şi pună în operă un triplu obiectiv.

Adică, dându-i slobod la vorbă consilierului său, până mai ieri mai mut ca însăşi Marea Moartă: 1. dl. Iohannis a vrut, în primul rând, să afle cum reacţionează piaţa la ideea prelungirii soluţiei tehnocrate, limitate însă doar la persoana premierului 2. a încercat să se joace un pic cu nervii PSD, dar şi cu visurile de mărire ale d-lui Victor Ponta, cel care, în zilele din urmă, s-a cam dat în stambă şi prea s-a jucat pe la televizor de-a premierul 3. a făcut o ultimă tentativă de a trezi  PNL-ul din somnul cel de moarte în care-l adânciră cu inconştienţă ce nici măcar o demisie imediată nu o va putea răscumpăra vreodată domnul Vasile Blaga şi doamna Alina Gorghiu.

Mă îndoiesc că preşedintele Iohannis va întinde în decembrie coarda. Căci asta ar însemna ca Parlamentul care, aşa după cum arată estimările de azi, bazate şi pe estimările legate de rezultatul alegerilor locale, va fi majoritar PSD- ALDE-UNPR să-i respingă de trei ori propunerea şi să îndrepte ţara spre alegeri anticipate.

Oricât de însetat de putere ar fi dl. Iohannis – şi este, nu încape îndoială- inconştient nu este. Şi nici iresponsabil. Şi sper că nu e nici atât de cinic încât să ni-i servească pe post de tehnocraţi pe dl. Dâncu sau pe dl.George Maior 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite