Un fost şef al CNAS avertizează: 250 de milioane de euro sunt banii care pleacă din sistemul public de sănătate la cel privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Duţă, fost şef al CNAS. FOTO Facebook Lucian Duţă
Lucian Duţă, fost şef al CNAS. FOTO Facebook Lucian Duţă

Lucian Duţă, fost şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, atrage atenţia că prin OUG pregătită de Guvern privind coplata serviciilor medicale, mai multe sute de milioae de euro ar merge de la stat spre buzunarele privaţilor. Proiectul normativ a fost retras pe ultima sută de metri în şedinţa Guvernului de miercuri.

„Şobolanii uriaşi. 250 de milioane de euro!Atât este valoarea tunului dat ieri de guvernul de târâtoare aflat la cârma României .Bani care au plecat din sistemul public de sănătate(şi care trebuiau să finanţeze servicii gratuite pentru toţi)către sistemul privat de sănătate care desigur va produce servicii doar pentru cei care-şi permit deoarece în mod logic privaţii îşi vor pune in plus coplată fără număr!”, atrage atenţia fostul şef al CNAS. 

Lucian Duţă susţine că banii vor ajunge în buzunarele sistemului privat de sănătate. „Cu alte cuvinte se iau banii de la gura săracilor şi se dau unor şobolani uriaşi care se intitulează pompos dezvoltatori de servicii medicale private.Ce privat eşti tu mă ,dacă fără să furi bani publici nu valorezi nici cât o ceapă degerată!?Unde s-a mai văzut sistem privat de sănate dezvoltat pe spinarea banilor publici? Cam aşa se fac politici publice în România de către un guvern de trădători şi care-şi bat joc de noi.Între timp şobolanii uriaşi râd satisfăcuţi ,cu burţile lor mari şi cu aerele lor de mari oameni de afaceri!”, a completat Duţă. 

Contactat de „Adevărul”, Lucian Duţă a explicat faptul că se referea la mutarea unei părţi a paturilor, până la 10%, de la serviciul de stat la serviciile private. Suma amintită de acesta, 250 de milioane euro, ar însemna 10% din cât are CNAS bugetul alocat pentru paturi, în ceea ce priveşte serviciile de spitalizare. 

Ordonanţa de Guvern la care a făcut referire nu a fost însă aprobată de Guvern, cu toate că ieri dimineaţă erau semnale că va trece de executiv.

„Numărul de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitaliceşti în regim de spitalizare continuă cu furnizorii privaţi, poate fi majorat până la data de 31 decembrie 2022, treptat, în limita a maxim 10% faţă de numărul total de paturi contractate de casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale spitaliceşti în regim de spitalizare continuă cu furnizorii privaţi la data de 31 decembrie 2020, în urma unei analize a nevoii de servicii medicale realizată la nivel teritorial, pe baza unor criterii şi a unei metodologii prevăzute în normele metodologice de aplicare a contractului-cadru, aprobate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în limita numărului de paturi aprobate la nivelul judeţului/municipiului Bucureşti, potrivit prevederilor art. 167 alin. (2) din aceeaşi lege”, prevede articolul din OUG cu mize mari pentru sistemul public, dar mai ales pentru cel privat de sănătate. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite