Un deputat ALDE cere demisia lui Tăriceanu: Partidul a devenit umbrelă de vreme rea pentru politicienii puşcăriabili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Aurelian Ionescu, preşedintele ALDE Ialomiţa, îi cere lui Călin Popescu-Tăriceanu să demisioneze de la conducerea acestei formaţiuni politice, printre motivele invocate fiind faptul că Tăriceanu s-ar fi înconjurat de „o camarilă de politicieni certaţi cu legea” şi că are un stil autoritar de a gestiona partidul.

„Vă solicit să urmaţi exemplul domnului Vasile Blaga, să demisionaţi de la şefia Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor. Această decizie a dumneavoastră, deşi un demers tardiv, raportat la momentul la care aţi fost pus sub acuzare pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, ar mai putea fi încă privit public drept un gest de onoare prin care aţi da un semnal că încercaţi să dezlipiţi de pe sigla şi imaginea ALDE imaginea de partid al penalilor[, a afirmat Aurelian Ionescu în scrisoarea deschisă adresat lui Tăriceanu.

Ionescu îl acuză pe copreşedintele partidului că face afirmaţii mincinoase şi că s-a înconjurat de oameni care măsluiesc şi ei adevărul pentru a se pune la adăpost de justiţie şi de judecata opiniei publice.

În primul rând, liderul ALDE Ialomiţa îi impută lui Tăriceanu că nu a demarat nicio acţiune de convocare a Congresului Extraordinar, deşi public s-ar fi arătat deschis acestei propuneri făcute de senatorul Vasile Nistor. 

Alte reproşuri vizează modul autoritar în care este condus partidul, lucru care ar fi demonstrat de faptul listele cu candidaţi pentru alegeri sunt făcute la centru, nu în filialele judeţene.

„Minţiţi când declaraţi că nu sunteţi «adeptul excluderilor din partid» şi că sunteţi de părere că, «într-un partid liberal, fiecare e liber să vorbească», fiindcă tocmai ce aţi permis excluderea total nestatutară a deputatului de Neamţ, Cătălin Drăguşanu, pe motiv de delict de opinie. Minţiţi în continuare în toate acţiunile şi luările de poziţie din mediul politic, cu aceeaşi dezinvoltură cu care aţi făcut-o în cadrul penal al implicării în dosarul retrocedărilor ilegale, fapt care mulţumeşte pe deplin camarila de politicieni certaţi cu legea din preajma dumneavoastră”, a scris Aurelian Ionescu. 

În fine, un alt motiv de nemuţumire este legat de faptul că Tăriceanu ar fi încurajat înscrierea în partid a politicienilor din alte partide cu probleme penale. ”Consider că am dreptul să vă atrag atenţia asupra aspectelor menţionate mai sus, întrucât, ca politician aflat la început de carieră, refuz să fac parte dintr-un partid care a devenit umbrelă de vreme rea în justiţie pentru toţi politicienii puşcăriabili care nu ezită să intre, unul câte unul, pe uşa deschisă larg de dumneavoastră pentru ei”, a conchis liderul ALDE Ialomiţa.

La rândul său, Cătălin Frangulea, preşedintele organizaţiei de tineret a ALDE Ialomiţa, le-a trimis o scrisoare deschisă colegilor din conducerea TLDE în care le cere ca, la şedinţa Biroului Politic Naţional al TLDE, care se va desfăşura sâmbătă, să fie adoptate criterii de integritate care să se aplice candidaţilor la alegerile parlamentare astfel încât pe listele partidului să nu se regăsească persoane urmărite penal sau condamnate pentru fapte de corupţie, incompatibilitate sau conflict de interese.

Discuţiile în ALDE legate de necesitatea stabilirii unor criterii de integritate pentru candidaţii partidului au fost declanşate, luni, de către senatorul Vasile Nistor, preşedinte executiv al partidului, care a cerut demisia lui Călin Popescu-Tăriceanu de la conducerea Senatului din cauza problemelor acestuia cu justiţia şi convicarea unui Congres extraordinar în care să fie stabilite nişte criterii de ordin etic în selectarea candidaţilor pentru alegerile parlamentare.

În replică, Tăriceanu a afirmat că solicitarea lui Nistor reprezintă o manevră orchestrată de către PNL. „Nu sunt dispus să facem toate jocurile PNL”, a comentat Tăriceanu, secondat de Varujan Vosganian care a l-a acuzat pe Nistor că este nemulţumit de faptul că nu este dorit de nicio filială pe listele de candidaţi şi că îşi negociază trecerea la PNL

Miercuri, deputatul Vasile Cătălin Drăguşanu, preşedintele ALDE Neamţ, şi-a anunţat susţinerea pentru ideile lui Nistor, însă a fost exclus din partid de către Biroul Executiv Judeţean în seara aceleiaşi zile. „Excluderea vine şi ca urmare a faptului că deputatul Vasile Cătălin Drăguşanu s-a raliat unui grup condus de senatorul Vasile Nistor, grup ce serveşte interesele politice ale altui partid”, se arăta într-un comunicat al ALDE Neamţ.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite