Un autogol

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Similitudinile se impun de la sine. În seara zilei de 31 ianuarie 2017, aproape de căderea nopţii, mizând pe adormirea conştiinţelor, pe faptul că de a doua zi urmau să crească unele salarii, pe detaliul că nu trecuse chiar foarte mult de la masiva victorie în alegerile parlamentare, guvernul Grindeanu a dat celebra Ordonanţă 13.

Ministrul Justiţiei din acea vreme, inenarabilul domn Florin Iordache, a încercat să blocheze orice încercare a presei de a-i solicita furnizarea unor explicaţii coerente. Nimeni nu cred că va uita vreodată şi insultătoarea, şi neinspirata replică a demnitarului strâns cu uşa –“Altă întrebare!”. Ce a urmat se ştie foarte bine.

366 de zile mai târziu, procurorul şef al DNA, d-na Laura Codruţa Kōvesi, a cărei menţinere în funcţie se datorează în cea mai mare măsură presiunii opiniei publice  şi acţiunii hotărâte a presei împotriva ticăloşiei guvernanţilor, anunţă senină, fără a simţi nevoia de a da explicaţii suplimentare, clasarea megadosarului Microsoft. Motivele sunt de-a cum nu se poate mai caraghioase.Un scandal în lege! O de neiertat neglijenţă în serviciu. În 2014, atunci când a fost începută urmărirea penală, când dosarul a fost dat în sarcina astăzi ultra-controversatei foste procuroare Mihaela Iorga-Moraru, faptele, comise în anul 2004. erau deja prescrise. De ce nu a făcut până atunci nimic în chestiunea în cauză ultra-cinstitul Daniel Morar e, fără doar şi poate, o problemă. Care nu o scuză însă defel pe doamna Laura Codruţa Kōvesi. Explicaţiile furnizate vineri de doamna procuror şef al DNA sunt subţiri, tardive, adesea pline de contradicţii.

De fapt,  lucrurile sunt clare. Nimeni, dar absolut nimeni dintre angajaţii DNA, unii dintre ei cu doctorate, majoritatea plătiţi cu salarii grase tocmai pentru a-şi face foarte bine datoria, nu a observat, nu a băgat în seamă până în urmă cu câteva zile acest detaliu.

Carevasăzică, vreme de patru ani unii s-au tot făcut că lucrează, că adună probe, că ascultă şi consemnează declaraţii, timp de patru ani zeci de persoane au fost audiate pentru ca totul să se încheie în cel mai derizoriu chip cu putinţă.În coadă de peşte.  Pardon, scuzaţi, bonsoar, nu am băgat de seamă că afacerea este expirată, noi ne-am petrecut vreme numărând-ne banii din leafa luată vreme de 4 ani degeaba! Cam astfel s-ar traduce anunţul sibilinic făcut joi seara, de altminteri, în general, mult mai guraliva doamnă Laura Codruţa Kövesi. E vorba, în realitate, despre o uriaşă vină colectivă de care profită astăzi nu doar inamicii declaraţi ai doamnei Kōvesi, ci şi cei ce ar vrea dispărută instituţia. Comasată cu DIICOT sau readusă la stadiul în care era pe vremea PNA-ul din timpul lui Adrian Năstase, al Rodicăi Stănoiu şi al lui Ilie Botoş.

Dincolo de faptul că nu vom şti niciodată dacă cei şapte foşti ministri despre care s-a tot spus că ar fi fost amestecaţi în afacere au fost sau nu acuzaţi degeaba, anunţul indiferent, alb, mai alb decât coala de hârtie pe care cred că doamna Kōveşi ar trebui să o înngrească scriindu-şi cât mai urgent scrisoarea de demisie, furnizează o imensă cantitate de muniţie politicienilor, jurnaliştilor, analiştilor care la ordin, pe bani sau din convingere susţin inutilitatea existenţei Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Eşecul rizibil al afacerii Microsoft este cel mai mare autogol pe care d-na Laura Codruţa Kōvesi l-a tras vreodată în poarta nu doar a carierei domniei- sale, ci şi a instituţiei pe care o conduce.

Am convingerea fermă că, de data aceasta, nu mai există scuze. Doamna Kövesi nu doar că se impune să explice totul în detaliu şi cu maximă celeritate. Însă, odată explicaţiile încheiate trebuie să solicite un time out  pe viaţă. O asemenea greşeală cât casa se plăteşte oriunde în lumea civilizată.

Doamna Kōvesi, vă rog, grăbiţi-vă, achitaţi factura! Penalităţile de întârziere s-ar putea să ne coste prea scump pe toţi oamenii cinstiţi din România!

Text apărut simultan pe site-ul contributors şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite