Un atentat la siguranţa statului român: cheltuirea bufferului de 6 miliarde euro de la Trezoreria statului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintre toate ştirile apărute în ultimele zile, aceasta mi se pare cea mai gravă. Bufferul de lichiditate a fost introdus după 2012, după discuţiile cu FMI, ca fiind o sumă pusă deoparte de Ministerul Finanţelor în Trezorerie care să asigure finanţarea bugetului dacă pieţele sunt adverse, daca apar evenimente cu caracter distructiv, iar dobânzile cresc prea mult.

De asemenea, pentru situaţii excepţionale, cum ar fi un cutremur puternic, un Brexit fără acord, un război în zona noastră, o criză economică mondială şi câte alte evenimente se mai pot ivi.

Valoarea acestui buffer este secret de stat, dar dealerii din piaţă cred că bufferul este mult mai mic. Dispariţia acestui buffer lasă România complet descoperită în faţa unor evenimente economice periculoase, precum cele din 2008-2009.

Cum s-a ajuns la cheltuirea bufferului?

Băncile refuză să împrumute Ministerul Finanţelor Publice, din două motive principale: nu mai au încredere în capacitatea de restituire a banilor de către finanţele publice şi pentru că OUG-ul lăcomiei le afectează în mod direct şi nejustificat. Este consecinţa politicii guvernului României împotriva multinaţionalelor, a băncilor şi a legislaţiei UE. În aceste condiţii, mai puţin de jumătate din sumele cerute de Ministerul Finanţelor (MFP) au fost onorate, şi la dobânzi din ce în ce mai mari. Minţind populaţia şi alte instituţii, MFP a decis să intre pe „şest“ în bufferul de la Trezorerie pentru a putea plăti pensii şi salarii bugetare. Devalorizarea accentuală a leului are exact aceleaşi cauze. Lumea de afaceri nu mai are încredere în direcţia în care merge România şi încearcă să scape de lichidităţile în lei.

Tot în această lumină trebuie privite atacurile PSD la adresa BNR şi a lui Mugur Isărescu. Pentru că nu are bani, PSD ar vrea să cheltuiască toată rezerva valutară a BNR. Ca în 1996, când BNR mai avea 600 milioane euro. Sau ca în 2009-2010, când, în plină criză mondială, România devenise nefinanţabilă, cu consecinţele ştiute.

Ce efecte are dispariţia acestui buffer?

România rămâne complet descoperită în faţa unor evenimente de mare impact negativ asupra ţării. Repet, este o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Este necesară intervenţia CSAT, a preşedintelui Iohannis, pentru că nu putem merge mai departe complet descoperiţi în faţa unor evenimente cu mare potenţial distructiv la adresa ţării noastre. Nu în ultimul rând, parlamentarii PSD-ALDE cinstiţi şi conştienţi, să reflecteze foarte bine dacă mai cauţionează o guvernare care, pe zi ce trece, demonstrează că duce România în prăpastie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite