Un an de la Colectiv. Reacţiile politicienilor: „Avem datoria morală faţă de victimele din Colectiv să ne asigurăm că astfel de tragedii nu se repetă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceau. FOTO Arhiva Adevărul
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceau. FOTO Arhiva Adevărul

Primii doi oameni în stat, preşedintele Klaus Iohannis şi liderul Senatului, Călin Popescu Tăriceanu au transmis mesaje la comemorarea unui an de la tragedia din Clubul Colectiv. Aceştia şi-au exprimat solidaritatea cu familiile victimelor şi au cerut fie ca vinovaţii să fie găsiţi, fie ca autorităţile să ia toate măsurile pentru a nu se mai produce un asemenea incident.

UPDATE Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ministrul pentru Dialog Social, Violeta Alexandru şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu au fost prezenţi duminică la Colectiv. Aceştia au aprins o lumânare în memoria victimelor de la Colectiv şi nu au făcut declaraţii.


Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns în faţa clubului la ora 9.00, acolo unde deja mai mulţi oameni au depus flori şi au aprins lumânări.Şeful statului a depus o coroană de flori, a aprins o lumânare şi a păstrat un moment de reculegere. Iohannis a anunţat că, la ora 10.00, va fi organizată o slujbă de pomenire la biserica Palatului Cotroceni.

„Avem datoria să nu lăsăm să se uite această tragedie. Avem datoria să o comemorăm, să nu-i uităm pe cei care nevinovaţi au murit în Colectiv. Avem datoria să face tot ce putem pentru toţi cei care au fost aici, au fost răniţi. Sunt 128 de oameni care nu au nevoie doar de compasiune. Au nevoie de tratament, de empatie. 

România s-a schimbat. Unele lucruri s-au schimbat în mai bine. Alte lucruri nu s-au schimbat. Aş fi vrut ca după un an de zile să ştiu cine s-a făcut vinovat de Colectiv“, a declarat şeful statului. 

Acesta a lansat şi o critică la adresa clasei politice. „Societatea s-a schimbat. Oamenii se uită acum atent la locurile unde merg. Societatea civilă. Clasa politică se schimbă încet, dar se schimbă. Schimbările sunt inevitabile. Cei care au înţeles mesajul după Colectiv probabil vor avea rezulate mai în faţă în alegeri. Ceilalţi probabil vor fi măturaţi în aceste alegeri“, a subliniat Iohannis.

Pe sediul Guvernului a fost întinsă o pânză neagră în semn de doliu pentru victimele incendiului din Colectiv, de anul trecut, fiind eliminat mesh-ul instalat în iunie pentru campania de subscripţie publică pentru achiziţionarea "Cuminţeniei Pământului".

Reacţia lui Tăriceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a adresat, duminică, un mesaj cu ocazia comemorării unui an de la tragedia din Colectiv, afirmând că avem „datoria morală" faţă de victime, dar şi faţă de supravieţuitori, să ne asigurăm că astfel de evenimente nu se repetă.

„Astăzi este o zi tristă pentru România. La comemorarea unui an de la tragedia din clubul Colectiv, cea care a marcat o ţară întreagă şi care a îndoliat zeci de familii, cu toţii avem datoria să păstrăm un moment de reculegere pentru cei care şi-au pierdut viaţa. Drama părinţilor, a supravieţuitorilor, dar şi a prietenilor acestora ne obligă pe toţi să nu uităm vreun moment de ceea ce s-a întâmplat în acea noapte de 30 octombrie. Avem o răspundere morală faţă de toţi cei care şi-au pierdut viaţa, dar şi faţă de cei care au supravieţuit acelei tragedii, de a face tot ce putem ca astfel de evenimente groaznice să nu mai aibă loc", scrie Tăriceanu, pe Facebook.

„Cu toţii avem obligaţia să fim alături de familiile îndurerate, de părinţii care şi-au pierdut copiii în acel tragic eveniment şi să dăm dovadă de solidaritate, de compasiune şi de încurajare faţă de cei care au supravieţuit acelei nopţi“, mai spune Tăriceanu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite