Umbra lui Măgureanu la PNL

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Munteanu, candidatul PNL la Primăria Capitalei. Foto MEDIAFAX
Marian Munteanu, candidatul PNL la Primăria Capitalei. Foto MEDIAFAX

Suntem surprinşi de lansarea lui Marian Munteanu în postura de candidat al PNL pentru fotoliul de primar al Capitalei la fel cum am fost surprinşi de apariţia martirului exemplar al Pieţei Universităţii alături de Virgil Măgureanu în Partidul Naţional Român. Chiar dacă acum „dom’ profesor” nu a mai coborât de la Giurtelecul Hododului pentru poza oficială, umbra lui bântuie prin PNL.

Nu mai insist asupra a ceea ce a însemnat Marian Munteanu pentru Piaţa Universităţii în 1990 şi nici asupra marii derute provocată de lansarea sa în campania pentru prezidenţiale alături de cel care, credeam noi, era la polul opus, altul absolut, printre artizanii ciomăgelii din Piaţă. Să fi dezvoltat „Hristosul Pieţei” sindromul Stockholm, al pactizării victimei cu călăul? Să nu-i fi trecut nici până astăzi?

Putem crede diverse lucruri despre Marian Munteanu, fiindcă el însuşi ne oferă un mănunchi de capete de poveşti ce îşi aşteaptă dezvoltările. Este incontestabil faptul că este un om plin de mistere. Însă ce s-a întâmplat cu PNL-ul? Nu cu mult timp în urmă aflam că fostul său preşedinte, Crin Antonescu, cel retras fără prea multe explicaţii din cursa pentru prezidenţiale, şi-a cumpărat apartamentul de la Virgil Măgureanu. M-am întrebat atunci: oare chiar nu o fi găsit pe nimeni altul de la care să-şi ia apartament?

Cum a putut un om care se pregătea pentru cea mai înaltă funcţie în stat să facă un asemenea gest generator de întrebări şi priviri piezişe?

Nu am un răspuns, ci doar bănuieli. Se poate spune că pe piaţă oricine e liber să vândă şi să cumpere de la oricine; de acord, numai că nici Crin Antonmescu şi nici Virgil Măgureanu nu sunt oricine.

Crin a plecat şi PNL îl aruncă în cursă pe cel care stătuse alături tot de „domprofesor”. Asta după două focuri ratate: cu Buşoi şi cu Orban. Eu cred că singura şansă a PNL de a fi avut sorţi de izbândă la alegeri în Capitală era asumarea candidaturii lui Nicuşor Dan. Nu s-a întâmplat aşa. Înainte de a se anunţa candidatura lui Marian Munteanu, m-a sunat un prienten de la Bucureşti să-mi spună ce urma să se petreacă. Am râs, nu am crezut o clipă, cu toate că prietenul meu era cât se poate de serios şi mirat de incurabilul meu scepticism. Când am aflat că nu e glumă, iar am râs şi mi-am propus ca altă dată să fiu mai deschis la acceptarea unor lucruri ce par absurde.

Marian Munteanu şi-a intrat repede în rol, apărând la trustul de presă al lui Voiculescu. Oare cum se simte acesta după gratii când vede cine candidează împotriva protejatei sale, Gabriela Vrânceanu Firea? Poate vom afla. Deocamdată constatăm doar faptul că în PNL reforma s-a încheiat foarte repede. La fel şi campania. Şi Alina Gorgiu este foarte bucuroasă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite