UPDATE Florin Iordache rămâne preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor până la toamnă. Ponta: Relaţia cu Liviu Dragnea este perfectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Executiv Naţional al PSD (CExN) s-a reunit, marţi, pentru a decide cine va ocupa fotoliul de preşedinte al Camerei Deputaţilor, după ce Valeriu Zgonea a fost revocat din funcţie. Deşi Victor Ponta şi-a dorit cu ardoare postul, Liviu Dragnea a preferat să-l lase pe Florin Iordache în funcţia de preşedinte interimar până la toamnă, când vor avea loc alegeri parlamentare.

UPDATE Liviu Dragnea, la finalul şedinţei: Obiectivul meu este să câştigăm alegerile parlamentare. Am nevoie de toţi oamenii alături de mine în campania electorală. Propunerea mea a fost să nu facem nicio nominalizare, ci să mergem până la finalul actualului mandat cu un preşedinte interimar. 

Un alt subiect discutat a fost moţiunea de cenzură. Atunci când vorbim de moţiunea de cenzură, trebuie să ne gândim că ajungem la anticipate, deci trebuie să vedem dacă sunt oportune sau nu alegeri anticipate. Vom avea o discuţie cu domnul Tăriceanu şi cu domnul Steriu, dacă pentru români e bine să ajungem la anticipate. Cel mai devreme putem face alegeri anticipate în toamnă, şi trebuie să vedem dacă în toamnă, în octombrie, sunt oportune alegerile anticipate sau nu. Vom avea această discuţie joi, apoi o să vă comunicăm.

UPDATE Victor Ponta, la finalul şedinţei: „Domnul Dragnea a propus ca, până la alegerile din noiembrie, sau când vor fi, să nu fie nimeni preşedinte la Cameră şi Biroul Permanent, sigur vor asigura conducerea. (...) Eu am zis foarte clar: dacă Liviu mă susţine, candidez, dacă nu mă susţine, nu candidez, că nu-mi trebuie vreo funcţie în mod special”, a declarat Victor Ponta. ”Liviu a venit cu propunerea să nu fie nimeni. Perfect!”, a arătat Ponta.

Referitor la declaraţiile liderului PSD, Liviu Dragnea, din urmă cu aproximativ o lună, când afirma că îl susţine la şefia Camerei Deputaţilor, Ponta a spus: ”Acum probabil că a gândit altfel şi e Ok.”. Fostul premier a susţinut că relaţia sa cu preşedintele PSD este ”perfectă”.

UPDATE Potrivit unor surse din interiorul şedinţei, Liviu Dragnea a propus conducerii PSD ca Florin Iordache să rămână preşedinte-interimar al Camerei Deputaţilor până la alegerile parlamentare din toamnă. 

UPDATE Liviu Dragnea, înainte de CEX: ”Astăzi unii dintre noi trebuie să dea un test de răbdare, de inteligenţă, de maturitatea, de responsabilitate. Pentru noi e important să arătăm că, în sfârşit, odată pentru totdeauna, PSD reuşeşte să gestioneze un câştig politic, reuşeşte să conserve o victorie politică. Eu o să le fac azi colegilor, spre finalul discuţiei, o propunere (n.r. - pentru şefia Camerei Deputaţilor) pe care sigur o să o accepte”.

UPDATE Victor Ponta, înainte de CEX: Îmi pare rău dacă vă stric vreo ştire. Eu nu m-am trezit niciodată că vreau funcţii, că am avut. În campanie, şi domnul Dragnea şi colegii mei mi-au zis să mă implic şi m-am implicat, mi-au zis că ar fi bine să fiu la Cameră (n.r. - preşedinte al Camerei) şi am zis «bine, de acord». Acum este foarte simplu: dacă domnul Dragnea mă susţine, candidez la Cameră, dacă nu mă susţine, nu candidez, că nu vreau să ne certăm în PSD. Pune domnia sa pe cine crede că e mai bun. Nu e niciun conflict. Mă susţine, mă duc, nu mă susţine nu mă duc. 

Victor Ponta a mai spus că nu ştie dacă Dragnea îl susţine sau nu pentru funcţia de şef al Camerei Deputaţilor. ”Nu e nicio supărare, nu se supără nimeni, nu se ceartă nimeni. Dacă vă uitaţi la ce spunea domnul Dragnea acum o lună... spunea că mă doreşte. Acum, dacă nu mă mai doreşte, nu e nicio supărare. Aşa e în politică. (...)  Am avut funcţii şi probabil o să mai am”, a afirmat Ponta.

Ieri, Liviu Dragnea şi Victor Ponta au avut o întâlnire la sediul PSD din Kiseleff, în urma căreia fosutl premier a anunţat că va candida pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, decizie pe care i-a comunicat-o liderului PSD.

„I-am spus domnului Dragnea că intenţionez şi mâine la CExN, şi miercuri la grup să-mi depun candidatura. Am discutat cu foarte mulţi colegi care mi-au zis că e bine pentru PSD şi pentru Parlament acest lucru şi o să vedem ce se întâmplă la vot", a spus, luni, Victor Ponta.

În replică, Liviu Dragnea a comentat ironic anunţul fostului premier Victor Ponta. „Dacă s-a autopropus în această funcţie, nici nu mai are rost să fie dat un vot în Comitetul Executiv Naţional“, a spus Dragnea.

Aseară, liderul PSD s-a întâlnit cu liderii din teritoruiu pentru a discuta despre deznodământul şedinţei de astăzi. Potrivit unor surse din PSD, Dragnea nu îl susţine pe Ponta pentru a prelua funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, de unde ar putea să devină o ameninţare pentru Dragnea. Liderii din teritoriu nu l-au contrazis niciunul pe Dragnea, care îl doreşte pe Florin Iordache, omul său de încredere, în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Dragnea a spus, luni, că este decizia lui cine va fi următorul şef al Camerei. „Pentru mine cel mai important lucru, pentru că e răspunderea mea, e şi decizia mea, pentru că în orice situaţie rea preşedintele e cel care răspunde, şi aşa e firesc. Din moment ce preşedintele e cel care răspunde, preşedintele e cel care ia şi decizia finală. Pe planul doi sunt funcţiile. Funcţia mea, a lui Victor Ponta, a lui Marian Neacşu. (...) Decizia privind propunerea pentru preşedinţia Camerei Deputaţilor are în vedere acest obiectiv. Nu alte dorinţe, chiar dacă sunt legitime. Eu îl pun pe fiecare la locul lui. Ca într-o echipă. Dacă eu am nevoie de cineva să meargă cu mine în campanie, să meargă cu mine în campania electorală, nu o să îi pun ciocănelul în mână la Cameră să stea să dea cuvântul la parlamentari”, a mai spus Dragnea.

Despre ziua cuţitelor lungi în PSD. Ultima încercare a lui Ponta de a reveni la vârful politicii 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite