Ultimele zile pentru cei 8.900 de români aflaţi în Diaspora pentru a vota prin corespondendenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Votul prin corespondenţă va fi testat pentru prima dată, la aleerile parlamentare din 11 decembrie FOTO
Votul prin corespondenţă va fi testat pentru prima dată, la aleerile parlamentare din 11 decembrie FOTO

Românii din străinătate mai pot trimite plicurile cu votul prin corespondenţă până pe 8 decembrie, cu trei zile înainte de ziua alegerilor parlamentare. Aproape 9.000 de români aflaţi în Diaspora au făcut cerere pentru a vota prin corespondenţă.

Românii din străinătate mai au la dispoziţie şase zile pentru a-şi trimite votul prin corespondenţă. Plicurile sigilate sunt transmise prin Poşta Română şi trebuie să cuprindă certificatul de alegător şi buletinul de vot completate şi semnate. Plicurile ajung la Biroul Electoral pentru străinătate, potrivit Digi 24. 

Doar 8.889 de români din străinătate au făcut cereri pentru exercitarea votului prin corespondenţă la alegerile parlamentare din toamnă. Dezinteresul diasporei este o consecinţă directă a Legii votului prin corespondenţă, convenită de PSD şi PNL în 2015, care, în loc să le permită românilor înscrierea într-un registru electoral online, îi obligă să se prezinte la sediul ambasadelor cu nelipsita copie după buletin.

Poşta Română a anunţat că cele mai multe buletine de vot au fost expediate în Spania, 2.749, în Italia, 1.228, şi Republica Moldova, 880. 

Restul românilor care nu au optat pentru votul prin corespondenţă pot vota la cele 417 secţii de votare amenajate. O altă noutate la alegerile din 11 decembrie este folosirea camerelor video, cât şi a sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la urne. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite