Ultimele calcule. Guvernul Dăncilă atârnă de un fir de aţă. Câte voturi numără PNL şi cum acoperă Ludovic Orban trădările

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban
Ludovic Orban

PNL se bazează pe 239 de voturi, cu şase peste limită, pentru trântirea Guvernului Dăncilă, susţin surse politice pentru „Adevărul“. În doar câteva ore, PSD a reuşit să rupă 8 voturi de la Opoziţie, după un asalt ca la carte: a oferit funcţii, a boicotat şedinţe de plen şi a profitat de nepăsarea unor parlamentari aleşi pe listele USR. Ludovic Orban mizează pe 8 voturi de la minorităţile naţionale, care ar înclina decisiv balanţa.

Moţiunea de cenzură a PNL a fost semnată de 237 de parlamentari, printre care şi patru aleşi PSD. Ca să treacă, e nevoie de minimum 233 de voturi. Din cei 237 de semnatari, doi parlamentari PSD s-au răzgândit: deputatul Sorin Bota va primi funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), unde va câştiga peste 15.000 de euro lunar. PSD a eliberat şefia ASF exact cu o zi înaintea moţiunii, astfle încât Bota să fie sigur de postul său. Nici senatorul PSD Emanoil Savin nu va vota moţiunea, deşi a semnat-o, suţin sursele citate. Aşadar, mai rămân 235 de semnatari, din care mai pică doi: senatorul USR Ramona Nicoleta Dinu a anunţat că nu va fi prezentă la vot din cauza unor grave probleme de sănătate. „Cred însă cu toată tăria în reuşita colegilor mei!“, a scris Ramona Dinu pe Facebook. Nici Oana Bîzgan, deputat independent, ales pe listele USR, nu va fi pezentă la vot, deşi a semnat moţiunea. Potrivit unor surse politice, Bîzgan şi-a inventat o deplasare pentru a masca sprijinul faţă de PSD. Dacă tragem linie, ies exact 233 de voturi, care ar duce, pe muchie, la căderea Guvernului Dăncilă. 

Liderul PNL Ludovic Orban încearcă să mai diminueze riscurile şi negociază până în ultima clipă cu grupul minorităţilor naţionale. Din cei 17 deputaţi ai minorităţilor, 9 votează tradiţional cu PSD. Aşadar, mai râmân 8 voturi de partea Opoziţiei. Din cei 8, doar doi au semnat moţiunea, însă liberalii speră să mai primească alte 6 voturi, astfel încât moţiunea să treacă fără emoţii. Surse din conducerea PNL susţin că „ne bazăm pe 239 de parlamentari, 8 vor veni de la minorităţi“. 233 de semnatri plus alte 6 voturi de la minorităţi egal 239 de voturi. 

Arsene a înroşit telefonul

Şeful Consiliului Judeţean Neamţ Ionel Arsene reţinut de DNA FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ionel Arsene FOTO Inquam 

De partea cealaltă, liderii PSD au încercat să rupă parlamentari de la ALDE şi ProRomânia. Potrivit surselor citate, Ionel Arsene, unul dintre apropiaţii premierului Viorica Dăncilă, i-a sunat toată ziua pe parlamentarii ProRomânia pentru a le promite funcţii. De asemenea, liderii PSD au încercat să intermedieze o întâlnre între Ponta şi Dăncilă, însă liderul ProRomânia a refuzat. Ponta i-a promis lui Ludovic Orban că toţi aleşii ProRomânia care au semnat moţiunea o vor vota. 

Au fost şi două răzgândiri. Deputaţii Horia Nasra şi Cornel Itu (foto jos) au lăsat săptămâna trecută PSD pentru Victor Ponta cu promisiunea că vor vota moţiunea Opoziţiei. Cei doi s-au întors miercuri în PSD, după ce Viorica Dăncilă le-a promis şefia organizaţiei Cluj. Totuşi, răzgândirea lor nu ar trebui să influenţeze decisiv moţiunea.

Imagine indisponibilă

Cu o zi înaintea moţiunii de cenzură, Viorica Dăncilă a reuşit să întoarcă patru parlamentari PSD care trecuseră de partea PNL. În paralel, Puterea a mai blocat un vot favorabil moţiunii venit de la PMP. PSD a mai câştigat două voturi nesperate prin delăsarea unor aleşi din zona USR, la care se mai adaugă şi o absenţă pe caz de boală. În total, opt voturi rupte de la Opoziţie. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite