Ultima zi de campanie în oraşele României: mitinguri, urmăriri cu maşina ca-n filme şi cadouri electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Crin Antonescu (USL) au încercat şi în ultima zi a campaniei electorale să-i convingă pe locuitorii Alexandriei să-i voteze FOTO Claudiu Dumitrache
Liviu Dragnea şi Crin Antonescu (USL) au încercat şi în ultima zi a campaniei electorale să-i convingă pe locuitorii Alexandriei să-i voteze FOTO Claudiu Dumitrache

Ultima zi de campanie electorală a sosit cu tolba plină de surprize în oraşele României. Candidaţi care au împărţit daruri, pliante mincinoase strecurate în cutiile poştale ale cetăţenilor, bătăi şi băi de mulţime sau abonamente gratuite la clinici medicale private. Candidaţii pentru un fotoliu de senator sau de deputat la alegerile de duminică au apăsat pedala de acceleraţie până la fund în ultima zi de campanie. Iată ce-a ieşit!

BUCUREŞTI

Crăciun electoral în sudul Capitalei

În Bucureşti, deşi era frig, spiritele au început să se încingă, în jurul orei 15.30, în rândul politicienilor care candidează pentru un loc în Senatul României. În zona Constantin Brâncoveanu s-au adunat, în mai puţin de 15 minute, zeci de tineri simpatizanţi ai lui Iulian Crăciun, candidat din partea ARD pentru un post de senator în colegiul 8 al Capitalei. Crăciun este prima persoană cu handicap din România care se luptă, cot la cot cu faimoşi politicieni, pentru a câştiga alegerile parlamentare din acest an, contracandidatul său din partea USL fiind Dan Voiculescu, cunoscut pentru afacerile sale din zona mass-media. 

Aşadar, tinerii stânşi în faţa staţiei de metrou Brâncoveanu erau echipaţi cu un adevărat arsenal electoral: steaguri, pancarte, fluiere, portavoce, pliante, geci albastre cu diverse inscripţii şi căciuli de Moş Crăciun, o piesă de rezistenţă cu dublu înţeles. În momentul în care a ajuns Iulian Crăciun, un bătrânel s-a grăbit să-i strângă mâna şi să-i ureze mult noroc. Întrebat ce atuuri consideră că are faţă de contracandidatul său, Crăciun a răspuns că el este pe cont propriu.

Eu lupt de unul singur, nu-mi asociez imaginea cu vreun mare trust de presă sau cu notabile personalităţi politice. Mai mult, am avut o campania pozitivă, cu accent pe ce vreau să fac în continuare, nu pe cine urăsc ”, a declarat candidatul ARD pentru “Adevărul”. El a spus că, dacă va ajunge în Senat, unul dintre cele mai importante planuri pe care le are este crearea locurilor de muncă. “Prin acţiunea de astăzi vrem să-i mobilizăm pe oameni, să le arătăm că suntem tineri, să le arătăm că suntem o echipă  şi că nu putem face nimic fără ajutorul cetăţenilor. Ei sunt angajatorii noştri”, a subliniat Crăciun. 

image

“Ciocniri” între susţinătorii ARD şi social-liberali

Simpatizanţii candidatului ARD au spus că le-au fost distruse afişele de susţinătorii USL-ului şi au mărturisit că, în urmă cu foarte puţin timp, a avut loc o “încăierare” între ei şi gruparea adversă. Apoi, au pornit încet pe străzile din sudul Capitalei, stând de vorbă cu trecătorii şi împărţind pliante. O doamnă profesoară a spus că îl va vota duminică pe Iulian Crăciun. “Este un om care are intenţii bune, se vede. Un politician trebuie să fie mai întâi om, apoi politician”, a spus doamna Mariana. Un alt alegător nu a fost însă de acord cu opinia ei. “Un om politic trebuie să aibă putere, relaţii şi, cel mai important, experienţă, să ştie care-i treaba. Voiculescu ştie mai bine cum se face politică”, a completat bărbatul.        

CLUJ

image

„Sfântul Duh“ aduce afişe electorale în casele clujenilor

Sătenii din comuna clujeană Mănăstireni s-au trezit vineri dimineaţă cu pliante electorale în cutiile poştale prin care erau îndemnaţi de primarul lor să voteze cu candidatul USL pentru alegerile parlamentare. Primarul, însă, este PDL-ist şi habar n-avea că este garantul USL-iştilor în localitatea pe care o păstoreşte. 

Mai exact, în flyerul cu pricina, primarul (PDL) din comuna Mănăstireni, Petru Coldea, le spune clar oamenilor să voteze pe 9 decembrie cu candidatul USL Alexandru Cordoş pentru că „este omul care nu uită comunitatea pe care o reprezintă“, după cum scrie pe flyer.

Asta după ce îşi face o scurtă prezentare a activităţii sale de primar, aflat „cu mândrie“ la al patrulea mandat. Întrebat de reporterul „Adevărul“ cum de i-a apărut numele pe un afiş USL, Petru Coldea răspunde că habar n-are ce e cu acele afişe pe care şi el, ca şi sătenii, le-au găsit, vineri, dimineaţă, în cutia poştală a casei. „Eu nu mi-am pus numele acolo. Eu doar am găsit afişele . N-am nicio treabă cu ele“, susţine primarul din Mănăstireni.

Flyerul este necunoscut chiar şi celui care îi face imagine, Alexandru Cordoş, fost senator de Cluj care candidează pentru încă un mandat. „Nu ştiu la ce vă referiţi. Nu ştiu nimic despre acel flyer. Probabil contracandidaţii mei să fi făcut asta“, declară Alexandru Cordoş.

VRANCEA

Instrucţie pentru duminică

În Focşani, principalii competitori ai luptei electorale s-au concentrat în ultima zi de campanie pentru instruirea oamenilor care-i vor reprezenta în birourile electorale. Atât ARD-ul, cât şi PP-DD-ul au avut astăzi acţiuni cu staff-urile proprii pentru a pune la cale strategia după care se vor ghida în ziua alegerilor. De partea cealaltă, activiştii USL au împânzit oraşul cu afişe împotriva adversarilor politici, afişe neasumate, din care rezultă că votul dat ARD-ului şi PP-DD-ului înseamnă un vot pentru Traian Băsescu. Chiar dacă timpul campaniei electorale expiră mâine dimineaţă, este de aşteptat ca astfel de afişe neasumate să fie distribuite şi toată ziua de sâmbătă, aşa cum  s-a întâmplat la toate alegerile din anul 2004 încoace. 

image

VASLUI

Urmărire spectaculoasă cu maşini între candidaţi

image

În judeţul Vaslui, Campania electoral s-a închiat cu un nou incident. Membrii de campanile ai USL  au făcut o plângere penală la Poliţie după ce, susţin ei, joi seara, un jeep în care se aflau membri şi susţinători ai ARD a lovit un autoturism în care se aflau membrii de campanie ai competitorilor de la USL. 

Totul a plecat de la faptul că cei de la USL au poposit în comuna Şuletea, acolo unde au început să lipească afişe electorale. Momentul a fost ales cum nu se poate mai prost, deoarece candidatul ARD pe colegiul Murgeni, Sergiu Vizitiu, dădea o petrecere. 

În timp ce lipeau acele afişe, militanţii USL s-au trezit înconjuraţi de mai multe maşini, într-una din ele fiind chiar primarul comunei, care le-a blocat autoturismul. Au reuşit să scape, însă a urmat o urmărire ca în filme. La un moment dat, o maşină de teren în care se aflau susţinătorii ARD a acroşat maşina useliştilor, încercând să o scoată de pe şosea. „Pot spune că am văzut moartea cu ochii. Nu îmi vine să cred că cei de la ARD se comportă în stil mafiot, ca în ţările subdezvoltate. Astăzi am mers la Poliţie şi am făcut plângere penală“, ne-a declarat Cătălin Moldovanu, unul dintre membrii de campanile ai USL.

Poliţiştii bârlădeni au deschis o anchetă şi l-au sancţionat pe şoferul jeep-ului cu 4 puncte amendă, iar ca măsură complementară i-au reţinut acestuia permisul de conducere pentru o periodă de 60 de zile.

BOTOŞANI

Campanie cu spitalizare

Ultima zi de campanie s-a încheiat la spital pentru patru tineri din Botoşani care îl susţin pe medicul Tamara Ciodu, candidat USL la alegerile pentru Camera Deputaţilor. Cei patru au ajuns vineri dimineaţă la Spitalul Judeţean Botoşani după ce au fost snopiţi în bătaie de un grup de susţinători ai contracandidatului ARD. Toţi vor avea nevoie de o săptămână de îngrjiri medicale.

Mai grav este un tânăr de 23 de ani care fost operat de urgenţă după ce a fost lovit în cap cu un capsator. Acesta va avea nevoie de 15 zile de îngrijiri medicale. Conflictul dintre cele două tabere a izbucnit în această dimineaţă într-un cartier din municipiul Botoşani în timp ce tinerii lipeau afişe. „Ne dorim să încheiem această campanie civilizat. Nu e normal să existe agresiuni fizice, avem ceva să ne spunem, ne spunem în faţă, să ne respectăm unii pe alţii“, a spus dr.Tamara Ciofu, candidat USL pentru Camera Deputaţilor. Poliţiştii au demarat cercetări şi îi caută pe agresori. Aceştia se vor alege cu dosare penale pentru vătămare corporală.

PLOIESTI

Gogoşi electorale... umane, în ultima zi de campanie

În vreme ce corturile USL din Ploieşti au fost părăsite în ultima zi de campanie, simpatizanţii ARD au profitat de de „liniştea“ contracandidaţilor pentru a se îmbrăca în „gogoşi electorale“. Apoi s-au postat sub afişele imense cu cei doi candidaţi USL din Colegiul 11 Ploieşti Vest şi Colegiul 5 Senat Ploieşti, Paul Dumbrăvanu şi Augustin Mitu. Înarmaţi cu pancarte, aceştia au ţinut să le amintească treacătorilor de una dintre promisiunile de campanie ale actualului primar, Iulian Bădescu, pensiile municipale, neonorată până acum de fostul candidat. 

image

În colegiile în care a avut loc ineditul protest candidează, din partea ARD, Roberta Anastase, la Camera Deputaţilor, şi Andrei Volosevici, fostul primar al Ploieştiului, la Senat. 

ALBA

Locuinţe ANL pentru 60 de familii

image

În ultima zi de campanie electorală, la Alba Iulia s-au înmânat cheile de la noile locuinţe ANL pentru un număr de 60 de familii de tineri din Alba Iulia. Momentul a fost ales strategic de reprezentanţii administraţiei locale pentru a coincide cu perioada alegerilor parlamentare. Primarul Mircea Hava (PDL), cel care a înmânat cheile apartamentelor, a spus că este o simplă coincidenţă. Pentru ca evenimentul să aibă loc, a fost nevoie şi de convocarea unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local, în care să se aproble lista finală a beneficiarilor de locuinţe ANL.

BRAŞOV

Campanie doar în afişe

image

Dacă în 2008, candidaţii la alegerile Parlamentare făceau zilnic vizite în colegiile lor, anul acesta, campania a fost una extrem de anostă. Oraşul a fost împânzit cu afişe electorale, unele amplasate în locuri mai puţin inspirate, fapt care i-a făcut pe braşoveni să zâmbească. Candidaţii sunt persoane extrem de cunoscute în oraş, de la viceprimari, foşti ministri şi actuali parlamentari, astfel că nu au avut nevoie de foarte multă „reclamă“. S-au promovat însă puternic pe Facebook unde fiecare în parte a făcut promisiuni pentru dezvoltarea oraşului. 

„Nici incidentele electorale nu mai sunt ce-au fost. S-au întregistrat doar câteva reclamaţii cu privire la afişe amplasate ilegal“, a spus un cetăţean întrebat de reporterii „Adevărul“ desre cum a perceput el campania. 

BUZĂU

Asfaltăm în ultima zi!

image

Candidaţii din Buzău la Parlamentare încearcă pe diverse căi să îşi promoveze imaginea chiar şi în puţinele ore de campanie care le-au mai rămas. De dimineaţă, candidatul USL pentru Colegiul 7 Deputaţi, Marcel Ciolacu, a participat în calitate de viceprimar la o conferinţă de presă pentru lansarea, cu o întârziere strategic gândită, a unui proiect de asfaltare a mai multor străzi dintr-un cartier periferic. La scurt timp, contracandidatul acestuia în Colegiul 7, democrat-liberalul Cezar Preda, a organizat o conferinţă de presă, menită să lanseze în eter ultimul mesaj electoral prin intermediul publicaţiilor online şi al posturilor locale de televiziune. Ceilalţi candidaţi s-au mulţumit să facă un tur al pieţelor, în mijlocul caravanelor care străbat astăzi ultimii kilometri. 

Ultima zvâcnire a campaniei electorale în municipiul Buzău este însă spectacolul organizat de USL în centrul oraşului, programat să înceapă la ora 17.00. Mihai Mărgineanu, Proconsul şi Heaven sunt pe afişul spectacolului electoral.

BAIA MARE

Concerte şi divergenţe în ultima zi de campanie

image

Candidaţii maramureşeni şi-au planificat diferite acţiuni pentru ultima zi de campanie. În timp ce unii au umblat cu colinda prin fiecare cartier, alţii au decis să organizeze concerte de mare amploare în centrul oraşului. Un alt evenimet interesant este lasnsarea a 500 de lampioane, pentru care candidatul ARD Ciprian Rogojan a umblat toată ziua să împartă invitaţii. Pe de altă parte, chiar azi, mai mulţi lideri locali şi-au arătat interesul în susţinerea candidaţilor din alte alianţe, motiv ce a dus la mai multe altercaţii în rândul USL.

MUREŞ

Campania electorală fără mitinguri la Târgu-Mureş

În condiţiile în care mureşenii au avut parte de o campanie electorală suspect de liniştită, finalul ei nu putea fi altfel. Nu a fost organizat nici măcar un miting, spre deosebire de campaniile precedente. Singurul eveniment notabil l-a reprezentat o plimbare a şefilor PSD şi PNL prin centrul oraşului. Ciprian Dobre, Alexandru Petru Frătean, Vasile Gliga şi secretarii lor au ieşit zâmbitori prin Piaţa Trandafirilor şi au intrat în contact cu unii trecători. Turneele electorale în teritoriu s-au încheiat de câteva zile. Dealtfel, marţi a avut loc ultima etapă a turneelor electorale în teritoriu  întreprinse de candidaţi, fiind vorba de reprezentanţii UDMR László Borbély, Béla Markó şi Atilla Kelemen, prezenţi la Curteni, unde şi-au prezentat proiectele sătenilor din localitate.

TULCEA

Banerele au cedat în faţa vântului

După ce joi candidaţii USL (însoţiţi de susţinătorii din partid) au mărşăluit pe străzile municipiului, vineri pulsul electoral nu se mai simţea aproape deloc în oraşul de la porţile Deltei. 

În sediile de campanie se făceau ultimele planuri pentru ziua de duminică: toate formaţiunile politice vor avea o numărătoare paralelă, astfel că în ultimele zile înainte de campanie se organiza programul pentru duminică. 

Miza electorală nu pare să fi fost prea mare la Tulcea: scandalurile politice s-au ţinut departe de candidaţiile pentru posturile de parlamentare. Mai mult, reprezentanţii partidelelor politice nici măcar nu au catadicsit să îşi ridice de pe jos bannerele distruse de vântul puternic de la începutul acestei săptămâni. 

TELEORMAN

În stradă toată lumea! ...Sau la televizor

Sprint final pentru candidaţii teleormăneni la alegerile parlamentare. Principalii competitori s-au aflat pe teren, în ultima zi de campanie, într-un adevărat tur de forţă înainte de alegerile de duminică. 

Municipiul Alexandria a devenit un adevărat furnicar, iar sutele de simpatizanţi, de la toate partidele politice, au colorat principalele artere în roşu, galben, albastru sau violet.

Liviu Dragnea (USL), Adrian Florescu (ARD) şi Alin Bucur (PP-DD) pentru Camera Deputaţilor, iar Crin Antonescu (USL), Marin Ţole (ARD) şi Stelică Tălpigă (PP-DD) pentru Senat au încercat să-i convingă pe nehotărâţi, dar şi să-i mobilizeze la vot pe simpatizanţii lor.

Ultimele ore din campania electorală i-au găsit pe candidaţi la posturile de televiziune locală, acolo unde au încercat să-şi îmbunătăţească scorul electoral.

CONSTANŢA

Moş Candidat a împărţit cadouri

Moş Nicolae a venit fix la final de campanie electorală. Candidaţii s-au îngrămădit la căminele de copii şi la centrele de plasament pentru a-şi arăta dărnicia. Cel mai tare a punctat primarul Radu Mazăre, liderul USL Constanţa, care a inaugurat tot felul de obiective pe bandă rulantă „datorită noului guvern USL care a deblocat fondurile“. USL a făcut pe ultima sută de metri plângeri penale împotriva candidatului ARD la Colegiul 4 Senat Christian Gigi Chiru, liderul PDL Constanţa, pe care îl acuză de mită electorală în bani oferită votanţilor.

OLT

Alegerile, neinteresante pentru olteni

Ultima zi a campaniei electorale a fost una liniştită în judeţul Olt, cel puţin la nivel oficial. Niciunul din staff-urile de campanie ale candidaţilor nu au anunţat pentru această zi concerte, mitinguri sau alte acţiune menite să mai crească pe ultimii metri popularitatea celor care se zbat să pătrundă în Parlament în urma alegerilor de duminică – 9 decembrie. 

La Slatina, străzile au fost populate de locuitori ai urbei preocupaţi mai degrabă de probleme cotidiene decât de scrutinul care se apropie cu paşi repezi. În judeţul Olt s-au înscris iniţial 53 de candidaţi, dintre care doi au renunţat la puţin timp din motive mai mult sau mai puţin obiective. Dintre cei 51 de candidaţi rămaşi în cursa electorală, 36 vor să acceadă în Camera Deputaţilor, iar 15 - în Senat. La finalul numărării voturilor de duminică, Oltul va trimite în Parlament trei senatori şi şapte deputaţi. Pe listele electorale sunt înscrise 386.385 persoane cu drept de vot.

IAŞI

Liniştea de dinaintea furtunii

Prima parte a ultimei zile a campaniei electorale este liniştită la Iaşi, cel puţin pe străzile oraşului. Oamenii au ieşit să se bucure de soarele cu dinţi în Piaţa Unirii, printre porumbei şi decoraţiunile de Crăciun montate pe platou. Pe de altă parte, războiul dintre echipele de campanie s-a dezlănţiut în mediul virtual, candidaţii aruncându-şi acuzaţii dure pe Facebook, referitoare la distrugerea însemnelor electorale sau de tactici ilegale. Caravanele stau pregătite în blocstart pentru ultima noapte a campaniei electorale care se anunţă una plină de incidente. 

ZALĂU

Ultima zi de campanie îi aduce pe candidaţi în centrul oraşului

Campania electorală pentru alegerile parlamentare de duminică se încheie, la Zalău, în aceeaşi notă în care a început. Exceptând mash-urile întinse pe blocurile din centru şi ieşirile sporadice în stradă ale echipelor de campanie pentru a împărţi baloane şi fluturaşi, nimic nu trădează faptul că suntem în plină competiţie electorală. Astăzi, candidaţii din Zalău au decis să valorifice ultimele ore ale campaniei abordându-i pe potenţialii alegători ce trec pe platoul din faţa Prefecturii, unde principalele partide sau alianţe şi-au montat corturi. Aceştia spun că metoda pare să fie una eficientă, cel puţin mai eficientă decât spectacolele după care alegătorii nici nu mai ştiu de cine sunt oferite.

ARAD

Candidaţii au ieşit în pieţe şi zonele aglomerate 

În municipiul şi judeţul Arad a fost mare forfotă în ultima zi de campanie. Reprezentanţii partidelor împreună cu candidaţii pentru alegerile parlamentare de duminică au bătut în lung şi-n lat toate pieţele şi toate zonele aglomerate. De asemenea, fiecare candidat a ţinut ca ultima zi să o petrecă pe stradă în colegiul din care face parte în speranţa că îi va convinge pe oameni pe ultima sută de metri să-l voteze. Au fost împărţite materiale de campnaie şi s-a stat de vorbă cu cetăţenii ieşiţi în cale. 

CĂLĂRAŞI

Discuţii „fierbinţi” la 4 grade Celsius

Înaintea alegerilor parlamentare de duminică, 9 decembrie, candidaţii care s-au înscris în cursa electorală au avut ultimele întâlniri cu cetăţenii. Pe o zi cu doar 4 grade Celsius, Călăraşiul a fost animat de cei care visează la un loc în Camera Deputaţilor sau Senat şi de simpatizanţii partidelor politice pe listele cărora candidează. Piaţa Big din zona Orizont a fost punctul „fierbinte” al discuţiilor din ultima zi de campanie electorală, în încercarea de a-i convinge pe oameni să meargă la vot.

SUCEAVA

Gerul şi excursiile la urne, problemele de ultim moment din Suceava

Excursiile electorale la urne şi gerul sunt principalele preocupări ale candidaţilor din Suceava pentru alegerile de duminică. Din cauza temperaturilor scăzute din ultimele zile şi care se anunţă şi pentru ziua alegerilor se estimează că prezenţa la vot va fi destul de redusă. În aceste condiţii, prin diferite localităţi au apărut deja afişe prin care alegătorii sunt anunţaţi că li se vor pune la dispoziţie mijloace de transport pentru a ajunge la urne. 

Text realizat de reţeaua de corespondenţi Adevărul 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite