Ultima soluţie: grevă generală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
#FreeRO: Dacă 20 de milioane de români ar intra în grevă, oare ne-ar asculta cei care ne conduc azi?
#FreeRO: Dacă 20 de milioane de români ar intra în grevă, oare ne-ar asculta cei care ne conduc azi?

Despre ce se întâmplă în aceste zile în Parlament nu mai mai este nimic de spus. Nu are rost. Ştim cu toţii deja şi ni se confirmă în fiecare zi. Măsurile luate astăzi sunt cel mai grav atentat la democraţia românească din scurta şi fragila ei istorie postdecembristă.

A venit vremea să spunem lucrurilor pe nume, răspicat: ce se întâmplă azi în România este despre libertatea noastră. România e în faţa unei alegeri capitale: stat liber vs. #statcapturat. Actuala majoritatea parlamentară dezbină, îi învrăjbeşte pe români unii contra altora, inventează pretexte ridicole precum „state paralele” pentru a-şi legitima asaltul la independenţa justiţiei şi ne deraiază înspre Est de pe traiectoria noastră occidentală şi europeană. Partenerii noştri strategici ne-au atenţionat în cel mai ferm mod cu putinţă că slăbirea justiţiei înseamnă drumul spre prăpastie. E prea mult.

Pentru noi toţi cei care am ieşit în stradă în fiecare seară împotriva acestui atentat la democraţie, dispariţia Majestăţii Sale Regele Mihai ne-a condus către un gest firesc: suspendarea protestelor. O perioadă de doliu naţional înseamnă, dincolo de solemnitate şi respect pentru figura celui dispărut, un prilej de reflecţie şi concordie. În paralel, membrii majorităţii parlamentare, formată mai ales din urmaşii politici ai lui Ion Iliescu, abia aşteptau acest pretext pentru a fura startul. După ce l-au plâns cu ipocrizie pe Rege, au trecut cu voioşie la votat sute de amendamente toxice la pachet, chiar după încheierea şedinţei solemne din Parlament ţinute în memoria Majestăţii Sale. Şi-au dovedit astfel măsura fără măsură a nesimţirii şi nemerniciei lor.

Ironia sorţii face ca tocmai în cadrul acelei şedinţe să se difuzeze discursul Regelui Mihai din 2011, în care Majestatea Sa spunea: „Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa”. Cuvintele Majestăţii Sale au fost parcă o premoniţie pentru a defini acest moment trist şi revoltător: tocmai de cinism, interes îngust şi laşitate au dat dovadă parlamentarii majorităţii, profitând de zilele de dispariţia Majestăţii Sale pentru a mutila legile justiţiei. Şi pentru ca ipocrizia să atingă cote monumentale, Liviu Dragnea adaugă în cadrul şedinţei solemne: „Discursul Regelui din Parlament din 2011 poate fi considerat testamentul lui politic”. Comentariile sunt de prisos.

Astăzi, majoritatea parlamentară trece cu tancul peste justiţie exact aşa cum treceau tancurile sovietice în 1945 pe străzile Bucureştiului. Atunci, Majestatea Sa Regele Mihai era singura barieră dintre libertate, democraţie şi parcursul occidental al României şi instaurarea unui regim dictatorial barbar. Ce a făcut atunci Regele Mihai? A înţeles că vremurile fără precedent necesită măsuri fără precedent. Regele însuşi a intrat în grevă. O grevă de care a auzit tot mapamondul. Pentru a încerca salvarea ţării de ciuma roşie de atunci, Majestatea Sa a refuzat să mai promulge decrete şi legi ale Guvernului controlat de comunişti. 

Astăzi, singurii care pot sta în calea crivăţului de la Răsărit suntem noi: eu, tu şi toţi cei ca noi. Chiar în aceste zile, îi putem cinsti memoria Regelui Mihai prin cel mai valoros omagiu: urmându-i exemplul. Sunt sigur că ne-ar susţine şi-ar fi alături de noi. Astăzi, trebuie să ne oprim din ceea ce facem, pentru a putea face altceva. Să intrăm şi noi în grevă, cu toţii. Şi să vedem: ce mai fac atunci?

Începând de săptămâna aceasta, alături de colegii mei din PACT pentru România, am intrat în grevă cetăţenească: un gest simbolic de protest, care constă în purtarea unei banderole albe cu mesajul #freeRO. Dacă nu se vor opri, mergem mai departe şi facem grevă generală. Vom continua această grevă până când ni se vor îndeplini următoarele două revendicări:

1. Renunţaţi la orice modificare a legilor justiţiei prin retragerea lor de către iniţiatorii acestora sau prin respingerea lor imediată. 

2. Concentraţi-vă pe problemele noastre reale şi prezentaţi public măsuri urgente pentru: autostrăzi care să unească toate provinciile României până în 2020; abolirea birocraţiei comuniste de stat şi înlocuirea ei cu un sistem european în care instituţiile statului servesc cetăţeanul şi nu cetăţeanul instituţiile; sănătate curata şi accesibilă pentru toţi; şcoala pe bune pentru copiii noştri.

Am intrat în grevă cetăţenească şi vreau să vă provoc pe toţi să o faceţi. Am un mesaj pentru fiecare dintre voi:

Dragi români din diaspora: sunteţi cea mai puternică forţă a societăţii noastre în momentele ei de cumpănă. Aţi dat un Preşedinte. Acum este nevoie din nou de voi. Ştim că munciţi din greu în Europa şi în lume. Dar vă rugăm, din solidaritate, să purtaţi în aceste zile o banderolă cu mesajul #freeRO şi să distribuiţi pe Facebook acest lucru. Iar când veniţi de sărbători acasă vă cerem să mergeţi direct în stradă. Să facem cel mai mare protest din istoria României şi chiar din istoria Europei.

Dragi lideri ai mişcărilor sindicale: este timpul să vă faceţi datoria şi să contribuiţi cu adevărat la libertatea României. Declanşaţi protestele. Haideţi să le arătăm că nu doar pentru salarii facem grevă, ci pentru altceva, mult mai important: libertatea noastră. Haideţi să le arătăm că nu suntem de vânzare. Aveţi curaj, aveţi conştiinţă!

Dragii noştri medici - vă întreb - doriţi să îi lăsăm să distrugă tot sau doriţi modernizarea sistemului de sănătate pentru a ne putea vindeca într-adevăr cu toţii? Vă invit, dacă mai sunteţi în România şi continuaţi să trataţi pacienţi, să purtaţi banderola pe braţ şi să intraţi în greva japoneză sub mesajul #freeRO.

Dragii noştri profesori - doriţi ca parlamentul să se preocupe de sistemul de educaţie sau să slăbească justiţia şi să distrugă tot? Vă invităm şi pe voi să îi învăţaţi pe conducătorii noştri o lecţie: cei absenţi nu au niciodată dreptate. Puneţi-vă banderola pe braţ.

Dragi antreprenori, reprezentanţi ai patronatelor, întreprinzători: munciţi zilnic pentru a plăti salarii, taxe şi impozite la stat. Iar ei, în loc să folosească aceşti bani pentru a face autostrăzi, pentru a aboli birocraţia, pentru a construi infrastructura, ce fac? Slăbesc mediul de afaceri şi subminează încrederea investitorilor în ţara noastră. Dacă angajaţii intră în grevă generală, fiţi alături de ei. Opriţi chiar voi activitatea pentru a le tăia fondurile pentru salariile şi pensiile lor speciale. Declanşaţi greva fiscală.

Dragi magistraţi - voi sunteţi primii care ar trebui să intraţi în grevă - chiar şi de avertisment, deocamdată. Pentru voi ies aceşti oameni, aproape zi de zi, în stradă. Pentru voi intervin instituţiile internaţionale, lumea liberă, ambasadele, pe lângă politicienii români. Alăturaţi-vă grevei cetăţeneşti. Să-i vedem atunci ce mai spun când întregul sistem judiciar dintr-o ţară europeană este în grevă.

Dragi parlamentari de opoziţie - sunteţi în minoritate şi vă luptaţi, fiecare cum puteţi şi cum ştiţi, cu o majoritate dictatorială. Vă cerem să intraţi în grevă politică. Să vedem dacă au curajul să rămână singuri şi să-şi voteze legile nedrepte precum Marea Adunare Naţională a lui Nicolae Ceauşescu. Scrieţi-vă demisiile simbolice şi lăsaţi-le pe băncile Parlamentului. Demonstraţi românilor că sunteţi dispuşi chiar la a renunţa la mandat pentru a nu participa la acest joc mizerabil.

Dragi aleşi locali PNL, USR, PACT, PMP şi alţi aleşi de opoziţie - intraţi în grevă japoneză. Mergeţi la şedinţele de Consiliu Local şi Judeţean, întoarceţi scaunele şi participaţi cu spatele. Faceţi opoziţie acolo unde contează: la firul ierbii.

Dragi protestatari - rezistaţi. Suntem foarte aproape de a ajunge la o masă critică. Suntem şi noi acolo - organizaţii civice, partide noi, neparlamentare, aleşi locali independenţi. Rămâneţi afară. Ei deja v-au numit „neo-nazişti” şi încerc să vă compromită, cerând „linişte”. Inspiraţi-vă din cuvintele Majestăţii Sale: „Am observat că nu întotdeauna liniştea e bună. Oamenii o vor fie când nu trebuie, fie împotriva intereselor altora.”

Dragi cititori: Distribuiţi mesajul de mai jos pe reţele sociale, cu cele două revendicări ale noastre. Purtaţi bandelora albă #freeRO. Puneţi-vă rama de profil pe Facebook de aici. Ieşiţi în stradă.

Mesajul meu se adresează şi către:

Persoanele publice non-politice din România: milioane de oameni vă urmează. Fie că sunteţi artişti, jurnalişti sau vectori de opinie, o parte dintre voi v-aţi exprimat deja. Haideţi acum să acţionăm concertat. Haideţi să vorbim cu toţii, pe aceeaşi voce. Să se cutremure cărămizile Casei Poporului - să ne audă şi ele că vrem că România să rămână liberă.

Preşedintele României: Aţi fost votat de 7 milioane de români. Vă susţinem în continuare. Dorim să construim o ţară împreună. Daţi un semnal.

Greva Regelui Mihai din 1945-1946 nu a fost un succes. A fost însă un simbol al #rezistenţei împotriva opresiunii, pentru libertate, democraţie şi demnitate. Dar Majestatea Sa a fost unul singur. Azi suntem mult mai mulţi care putem striga, răspicat, că vrem ca România să rămână liberă. Dacă vom sta acasă, tăcuţi, libertatea şi democraţia din România se pot stinge odată cu ultimul său Rege. 

Au contribuit Alin Iliescu şi Gregor Teodorescu

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite