CCR a respins şi a doua sesizare a lui Liviu Avram. Zegrean: „Avram nu este candidat“. Avram: Asta era problema? N-au vrut să judece şi au găsit un pretext

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională (CCR) a respins azi şi a doua sesizare a jurnalistului Liviu Avram pe articolul din Legea alegerilor locale care prevede alegerea primarilor într-un singur tur. Însă nici de această dată judecătorii CCR n-au judecat pe fond, invoâcnd faptul că Liviu Avram nu avera calitate de candidat. Jurnalistul a ripostat, spunând că în momentul în care a ridicat sesizarea era candidat, chiar dacă doar din punct de vedere formal.

UPDATE CCR a respins şi a doua sesizare a jurnalistului Liviu Avram. Aşadar, primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin. 

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, la finalul şedinţei: ”Solicitarea lui Liviu Avram a fost declarată inadmisibilă pentru că el nu are calitatea de candidat”.

Liviu Avram i-a răspuns pe Faceboook: „Asta era problema? La momentul sesizării CCR eram candidat, părerea mea e că sesizarea era validă şi trebuiau s-o judece pe fond. Curtea de Apel mi-a reţinut calitatea de candidat, deşi Guvernul o contestase, şi a admis sesizarea CCR. Dar e doar părerea mea de nespecialist. Mai degrabă înclin să cred că n-au vrut să judece şi au găsit un pretext ca să n-o facă. Prin urmare, rămâne să intre în joc candidaţii ăia adevăraţi, pe care îi cere Curtea Constituţională, dacă asta era problema. Să vedem ce iese.

UPDATE Liviu Avram şi-a susţinut pledoaria. Curtea Constituţională a rămas în pronunţare şi urmează să dea sentinţa în cursul zilei.  

Gata. Am vorbit în faţa Curţii Constituţionale. Aştept decizia tot astăzi. De acum, dezbrac şi haina de candidat, şi roba de avocat... (dar aceasta din urmă o ţin la îndemână, că s-ar putea să mai am nevoie de ea, în funcţie de verdictul Curţii)“, a postat Liviu Avram pe Facebook. 

Magistraţii CCR vor stabili azi câte tururi de scrutin vom avea la alegerile locale.  Curtea va dezbate a doua excepţie de neconstituţionalitate ridicată de Liviu Avram, redactor-şef adjunct al ziarului „Adevărul“. Prima sesizare a fost respinsă de CCR, însă abia azi Curtea va analiza pe fond dacă articolul care prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin este constituţională.

La fel ca la primul dosar, excepţia ridicată de Liviu Avram vizează două articole din Legea alegerilor locale. Primul: referitor la numărul de semnături necesare pentru depunerea unei candidaturi. Al doilea: referitor la alegrea primarilor într-un singur tur de scrutin – articolul esenţial. Săptămâna trecută, CCR a decis că primul articol (referitor la pragul de semnături) este constituţional, drept consecinţă nu a mai extins controlul de constituţionalitate şi la cel de-al doilea (referitor la numărul de tururi). De ce? Pentru că nu a permis legea Curţii Constituţionale.

Liviu Avram contestase în instanţă faptul că pentru a candida la Primăria Capitalei trebuie să strângi 18.000 de semnături (1% din totalul alegătorilor). Iar de această contestaţie a agăţat şi articiolul referitor la numărul de tururi. Numai că legea de funcţionare a CCR spune că magistraţii pot extinde controlul de constituţionalitate la alte articole numai dacă declară articolul-mamă neconstituţiuonal. În cazul acesta, articolul-mamă (legat de strângerea de semnături) a fost declarat constituţional. Aşa că, CCR nici măcar nu s-a mai pronunţat pe cel de-al doilea, declarându-l inadmisibil.

Or, azi, CCR nu va mai judeca cele două articole la pachet, ci separat. Asta însemană că magistraţii, foarte probabil, îl vor declara pe primul (referitor la semnături) din nou constituţional-, pentru că aşa au statuat şi săptămâna trecută. Iar cel de-al doilea (referitor la numărul de tururi) va fi analizat în esenţă. „Avantajul dosarului de azi e că CCR este sesizată acum pe ambele articole cu aceeaşi forţă.. Pe primul articol îşi va menţine punctul de vedere, deci îl va declara constituţional, dar îl va putea examina pe fond pe cel de-al doilea, deci va decide dacă alegerea primarilor într-un tur este constituţională. Miza acestei poveşti este de a avea şi un al doilea tur, adică sistemul de dinainte de 2012“, a comentat Liviu Avram.

„Mi-am atins obiectivul“

Ce aşteptări are jurnalistul de la decizia de astăzi? „Indiferent ce soluţie va adopta CCR, în ultimă esenţă eu asta am dorit: să se pronunţe şi Curtea, nu doar politicienii care au interese. Deci mi-am atins principalul obiectiv. Totuşi, ar fi ipocrit să spun că nu mă interesează decizia. Evident că aştept şi conţinutul deciziei, nu doar să se pronunţe“, a spus Liviu Avram, ieri, la Adevărul Live.

În concluzie, dacă CCR va declara articolul neconstituţional, Guvernul va trebui să modifice Legea electorală, astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin. N-ar fi însă o problemă. „În pofida a ceea ce spun mulţi că s-ar bulversa viaţa poilitică, să vedem cine ar fi bulversat. Cetăţenii? Nu. Ei au mai votat în două tururi. Guvernul? Trebuie doar să aloce bani pentru un nou tur, iar ministrul Finanţelor a spus că sunt bani. Alţii spun că al doilea tur s-ar suprapune peste Campionatul European de fotbal, dar pe 19 iunie, meciul România - Albania este programat la ora 22.00, adică la o oră după închiderea urnelor. Parlamentul? Ar trebui să pună în acord decizia Curţii. Eventual ar fi bulversate partidele politice, pentru că ar trebui să-şi schimbe strategia electorală. Dar tot partidele au născut această problemă, din interes. Deci ar fi un cost pe care partidele trebuie să-l plătească, pentru că au făcut o prostie“, a conchis Liviu Avram.

E o decizie glorioasă deja prin simplul fapt că CCR va da un verdict. Am dus această problemă până la capăt, chiar dacă oamenii nu sunt conştienţi de importanţa acestei decizii. Liviu Avram, jurnalist Adevărul 

Tradiţia cere două tururi

La primele alegeri locale postdecembriste, desfăşurate în februarie 1992, alegerea primarilor s-a organizat în două tururi. În următorii 16 ani, inclusiv la alegerile din 2008, s-a păstrat aceast tip de scrutin. Schimbarea s-a produs în 2011, când parlamentarii PDL sprijiniţi de UNPR, UDMR şi Minorităţi au trecut prin Legislativ o lege care stipula că primarii sunt aleşi într-un singur tur de scrutin, la fel ca şi preşedinţii de Consilii Judeţene.

Miza PDL era să-şi asigure un avantaj electoral în condiţiile în care începeau să se prăbuşească în sondaje după măsurile de austeritate luate anterior. Însă de această lege a profitat la alegerile din 2012 PSD alături de vechiul PNL care, sub umbrela USL, şi-au adjudecat mai mult aproape 60% din mandatele de  primari din ţară. Însă primarii aleşi în urmă cu patru ani sunt mult mai reprezentativi din punct de vedere politic, pentru că, pe fondul valului covârşitor de încredere de care s-a bucurat USL, au fost aleşi cu procente de peste 50%, adică au întrunit majoritate simplă. Însă, acum, sondajele arată că, pe fondul absenteismului anunţat, la alegerile din 5 iunie ar putea fi aleşi primari chiar şi cu 15-20% din voturi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite